VIDEO Filmul înregistrat pe camerele de supraveghere de la Kaufland Odorheiu Secuiesc. Cum a acţionat vloggerul care a provocat scandalul micilor în secuime

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură din filmul realizat de vloggerul Miliţianul la Kauflandul din Odorheiu Secuiesc
Captură din filmul realizat de vloggerul Miliţianul la Kauflandul din Odorheiu Secuiesc

O înregistrare video de peste 10 minute, făcută cu camerele de supraveghere instalate pe centrul comercial Kaufland din Odorheiu Secuiesc, pune într-o lumină nouă incidentul în urma căruia un vlogger n-ar fi fost servit de vânzători pentru că nu vorbea limba română.

Jurnalistul Lucian Mîndruţă a făcut publice, pe blogul său, imaginile de la camerele de supraveghere ale magazinului Kaufland de la Odorheiu Secuiesc. În înregistrarea din 31 august, se observă că autorul filmării care a stârnit un adevărat scandal în România, autopromovat sub numele "Miliţianul", a mers de mai multe ori la fast-food-ul din exteriorul magazinul, cu numele Grill (Imbiss), şi a intrat în supermarket înainte să facă acea filmare care a inflamat spiritele.

Potrivit lui Andrei Rădulescu, şefului magazinului Kaufland, din înregistrările video se poate observa că autorul filmului a făcut trei drumuri la Grill. Rădulescu spune că vânzătoarea i-a răspuns prima dată în limba română, informându-l că nu-l poate servi fiindcă fast-food-ul se deschide abia la ora 10.00.

Ulterior, vloggerul a intrat în supermarket. A revenit a doua oară şi i-a cerut vânzătoarei tacâmuri. Potrivit lui Rădulescu, din imagini rezultă că barbatul a primit şi tacâmuri. Apoi, bărbatul a mai intrat o dată în supermarket, iar la ieşire s-a dus către maşină personală aflată în parcarea centrului comercial. Ulterior, a revenit pentru a treia oară la Grill cu camera video pornită. A rezultat filmul de mai jos, ajuns între timp viral. 

Refuzat la hipermarket în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia limba maghiară

„Prima oară clientul a cerut o porţie de mici. Şi vânzătoarea i-a zis: «Deschidem la ora 10.00». În română. Clientul a părut că înţeles şi a plecat. Se vede şi pe cameră. S-a întors la câteva minute şi a cerut tacâmuri. Le-a primit. Şi apoi… Apoi, spune Andrei, «a treia oară când s-a întors i-a spus vânzătoarei în ungureşte să i se explice de ce magazinul se deschide la ora 8 şi Imbiss la ora 10». Stai, asta nu e pe film? îl întreb pe Andrei? Nu. Nu e pe film. A treia oară a stat 10 minute. Dar nu a lăsat tot pe filmul de pe youtube”. Deci clientul nervos vorbea ungureşte? întreb eu. «Perfect, zice fata. Fără accent şi fără greşeli gramaticale», povesteşte Andrei. Şi ce s-a întâmplat mai departe? Păi, fata i-a răspuns, tot în română că deschide la 10. N-a intrat în jocul lui, dar i s-a părut şi ei o provocare. Mi-a povestit că nu s-a simţit deloc confortabil“, scrie Lucian Mîndruţă pe blogul personal.

Şi în comunicatul reprezentanţilor Kaufland, postat pe site-ul companiei, se aminteşte că vloggerul a mers de trei ori la Grill (Imbiss):

„Cu privire la cazul care a avut loc în Odorheiu Secuiesc, în data de 31 august 2017, compania Kaufland România transmite următoarele precizări:

Regretăm atitudinea angajatei din cadrul magazinului din Odorheiu Secuiesc. Este un comportament de care ne dezicem, Kaufland având o serie de principii care pun respectul faţă de clienţi şi amabilitatea pe primul loc.

Vă asigurăm că, potrivit procedurilor interne ale companiei, am demarat deja o investigaţie şi vom lua toate măsurile pentru a evita pe viitor astfel de situaţii, inclusiv introducerea cursurilor de limba română. Subliniem că, potrivit legii, eventualele măsuri care vor fi decise vor fi confidenţiale, deoarece ţin de relaţia angajat-angajator, respectând astfel dreptul la viaţa privată.

În acest moment, ca urmare a primelor noastre investigaţii, venim cu o serie de precizări care să contureze contextul în care s-a realizat filmarea.

La ora la care a avut loc discuţia filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienţii nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obişnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10:00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operaţională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul şi restituindu-i suma.

De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcţionare în prealabil.

Acesta a venit la punctul Grill într-un interval de 16 minute de trei ori, înainte de începerea programului, în intervalul 9:31 – 9.47, purtând discuţii cu angajata.

Încă de la prima vizită, care a durat aproximativ un minut (de la ora 9:31:25 până la ora 9:32:27), clientului i s-a comunicat că programul de lucru nu începuse încă la acea oră şi din acest motiv nu putea fi servit. Cu toate acestea, el a revenit a doua oară la ora 9:37 şi apoi a treia oară la ora 9:47, când a pornit camera de filmat, înregistrând o reacţie ca urmare a unor interacţiuni anterioare.

Autorul filmului a omis să precizeze că filmarea dată publicităţii este în fapt a treia discuţie cu angajata noastră.
Cu toate acestea, nu tolerăm un astfel de comportament în relaţia cu un client în niciunul din magazinele noastre din ţară, indiferent de regiune şi vom lua măsuri conform regulamentului intern. Kaufland este o companie în care lucrează oameni de diferite naţionalităţi şi toţi punem pe primul loc amabilitatea şi respectul faţă de client, aspecte absolut definitorii pentru activitatea noastră, oriunde am lucra“.

Întregul film al evenimentelor de la Kaufland-ul din Odorheiu Secuiesc, potrivit imaginilor surprinse de camerele de supraveghere:

Inspectorii „păreau să fi venit chitiţi“

Managerul Kaufland a mai afirmat că inspectorii de la Protecţia Consumatorului Harghita, trimişi de directorul Comisariatului Regional de la Braşov, „păreau să fi venit chitiţi“. Rădulescu susţine că încă de la începutul controlului i s-a zis: „va trebui să vă dăm amendă“.

Cei doi inspectori, de etnie maghiară, au verificat activitatea de la Imbiss, unde erau două femei, de etnie maghiară, una care servea şi vorbea bine româneşte, şi alta care gătea , dar care se exprimă mai greu. Comisarii au întrebat-o pe cea care nu ştie bine româneşte ce meniuri are şi chestiuni legate de gramaj. Femeia – povesteşte Rădulescu lui Mândruţă – le-a zis că nu ştie şi că ea nu e de la Imbiss, ci din magazin.

„Andrei spune că a discutat cu ei despre vânzătoare: «ambele ştiu română, una se exprimă mai greu. Nimeni nu e profesor de română care să ne spună ce înseamnă perfect în română», scrie jurnalistul.
La scurt timp a apărut în presa din judeţul Braşov un articol că ANPC a mers la Kaufland-ul din Odorheiu Secuiesc şi nu a fost servit. Managerul susţine a fost surprins de articol în contextul în care a fost acolo, cu comisarii la Imbiss, şi nu s-a petrecut ce s-a scris acolo.

Managerul mai zice că nu au mai avut probleme de acest gen, că nu au avut probleme cu românii, că la Kaufland-ul din Odorheiu Secuiesc au fost serviţi turişti din ţară şi străinătate, dar şi că el personal nu a avut probleme să nu fie servit în Secuime - „nu s-au întâmplat atitudini de genul «bă, ăsta e român, meh»“.

Rădulescu a discutat cu angajata despre incident şi spune că e un pic speriată, că susţine că nu a avut un comportament potrivit şi că era deja enervată când a venit vloggerul a treia oară la Imbiss:

„Toată lumea e de acord că angajata nu a reacţionat cum trebuie. Dar nici cu felul în care s-a purtat clientul nu sunt de acord. Suntem aici de 10 ani, avem turişti, nordici, ruşi, (n. r. cu) niciunii nu au fost probleme“.  

Mai puteţi citi:

Director la Protecţia Consumatorilor: „Managerul de la Kaufland Odorheiu Secuiesc a spus că româna nu e o condiţie pentru angajare, că ar fi discriminare“

Korodi Attila, despre scandalul micilor româneşti din Secuime: „S-a exagerat fix de Ziua Limbii Române. Atât a putut face sistemul educaţional pentru aceşti tineri“

VIDEO Kaufland, amendat cu 10.000 de lei. Discriminare cu repetiţie la Odorheiu Secuiesc. Directorul OPC Braşov: „Nu e o excepţie”

VIDEO Refuzat la Kaufland în Odorheiu Secuiesc pentru că nu ştia maghiară: „De ce nu ştiţi ungureşte, că sunteţi în Ţinutul Secuiesc?”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite