VIDEO Experimente la UBB Cluj: cum produci curent dintr-un cartof şi cum tragi cu o puşcă magnetică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au prezentat, sâmbătă, 17 martie, experimente distractive, cu ocazia evenimentului "Fizica prin experimente", unde copiii şi părinţii au avut ocazia să înţeleagă frumuseţea acestei ştiinţe.

Pe coridoarele şi în sălile din clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai clujenii au putut lua parte la zeci de experimente. „Bateria din măr sau din cartof" şi „puşca magnetică" s-au bucurat de cel mai mare succes printre participanţi.

Fizica altfel. Experimente la UBB Cluj

Imagini de la experimentele UBB

„Avem doi cartofi şi un ceas. Avem cupru şi zinc şi ne trebuie o legumă sau un fruct care să conţină zeamă, deoarece acestea conţin elementele care transmit electroni. Prin intermediul fluidului din cartofi circulă electronii unul de pe celălalt şi dacă băgăm cuprul pe ambele părţi se aprinde ceasul, deci avem curent, un volt maxim, care rezistă două zile" a explicat Isabella Veres, studentă în anul I la Facultatea de Fizică.

"Pentru puşca magnetică avem nevoie de câţiva magneţi, esenţial să fie mai mult de doi magneţi. La un moment dat, la atingere bila începe să fie atrasă, loveşte cu o anumită viteză, are o anumită energie, destul de mare încât atunci când se transferă la următoarea s-o desprindă de magnet. Ca şi armă vor americanii să facă. Acceleratorii de particule, exact la fel funcţionează", a arătat Radu Gheorghiu, student în anul II la Fizică.

Printre experimente de la fizică s-au mai numărat: clopoţelul electrostatic, gheaţa carbonică, gheaţă caldă instant.

În acest an, ca o premieră, grupului de studenţi şi cadre didactice de la Facultatea de Fizică, i s-au alăturat încă două grupuri de la Facultatea de Biologie şi Geologie, cu alte experimente interesante, dintre care amintim: examinarea structurii penelor de păsări, determinarea amprentei ecologice, simularea dansului la albine, examinarea insectelor, erupţii vulcanice, structura internă a Pământului, măsurarea PH-ului apei de la robinet şi a apei minerale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite