VIDEO Eurovisionul din Salina Turda, o premieră mondială cu momente de bal al bobocilor. Ce nu s-a văzut la televizor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Semifinala Eurovision din Salina Turda, o premieră mondială în istoria concursului, cu toate că a fost un spectacol impresionant, nu a fost lipsită de momente penibile. Dacă partea impresionantă s-a văzut la televizor, „Adevărul” vă prezintă ceea ce nu s-a văzut pe ecranele TVR la transmisiunea directă de duminică, 11 februarie.

10 tone de cabluri şi de materiale tehnice au fost coborâte în subteran de echipa TVR şi de angajaţii Salinei Turda pentru organizarea aici a unei semifinale Eurovision. Rezultatul muncii acestora, transmisiunea în direct a unui astfel de spectacol, în premieră mondială, a putut fi văzut duminică seara la televizor. Ce nu s-a văzut pe ecranele a zeci de mii de români vă prezintă „Adevărul”. 

„Unde sunteţi băieţii, că înnebunesc de râs?” 

„Hei, everyone, eu sunt Claudia, sunt din Mangalia, am 42 de ani, am o familie frumoasă. Am venit prima oară la Eurovision. Îmi place să cânt enorm, îmi place să fac lumea să plângă, să râdă, să se simtă îndrăgostită” – pe ecranul uriaş din spatele scenei Eurovision din mina Rudolf a Salinei Turda apare testimonialul Claudiei Andas. Este duminică, în jurul orei 14.00, cu câteva ore înainte de începerea semifinalei Eurovision. 

Printre artistele cu haine sclipicioase, operatori TVR şi câţiva poliţişti locali, se învârt turişti care au venit să viziteze salina. Are loc ultima repetiţie cu public. Artista din Constanţa însă nu a ajuns pe scenă. Se termină înregistrarea video şi în toată salina se aude partea instrumentală a piesei. După ce a trecut aproape un minut şi jumătate de când Claudia trebuia să fie pe scenă, patru membri ai echipei tehnice, puşi pe glume, urcă pe scenă. Iau în primire microfoanele şi încep să cânte, făcând gesturi largi: „Laaa, laaa, laaa”. 
 

„Unde-i cântăreaţa?” – tună vocea regizorului spectacolului. „Unde sunteţi băieţii că înnebunesc de râs, Alina”, spune bărbatul cu voce şi mai iritată.  

image

Eurovision în Salina Turda. FOTO: Remus Florescu 

 

„Toată lumea în şedinţă, da?”

„De ce au ajuns abia acum, vreau să ştiu. Să nu-mi spună că din cauza liftului că suntem la ultima piesă”, continuă bărbatul. Accesul în subteran se face pe două căi: pe jos – adică 13 etaje de scări abrupte – şi cu singurul lift amenajat – unul de 7 persoane , pe care artiştii şi echipa tehnică a TVR îl împart cu turiştii. Deşi conducerea salinei a pus doi oameni să se certe cu turiştii supăraţi că staff-ul tehnic are prioritate, după ce ei au stat 15-20 de minute la coadă, au fost situaţii în care artiştii au întârziat şi programările au fost date peste cap spre disperarea regizorului de platou . „Deci când se termină această piesă şi am terminat, vreau toată redacţia şi regia de platou şi toată lumea în şedinţă, da?”, spune bărbatul. 
 

Pe ecranul de pe scenă apar două mămici care îşi hrănesc bebeluşii în amfiteatrul unde a fost amenajată camera verde. Negativul Claudiei continuă să se audă. „Mişu, opreşte puţin te rog”, spune o voce de la baza scenei. Mămicile văd pe ecranele din camera verde că sunt în prim-planul repetiţiei şi încep să chicotească. Ajunge şi Claudia, dar nu scapă nemuştruluită: „Nu vă supăraţi, vă rog să mergeţi la microfon şi să-mi spuneţi de ce aţi ajuns abia acum?”, o ia la rost regizorul. Pentru câteva momente se lasă liniştea în salină. Mămicile aflate pe ecranul din spatele cântăreţei se opresc câteva momente din hrănirea micuţilor. Sunt curioase şi ele ce s-a întâmplat, la fel ca cei câteva zeci de turişti care s-au oprit în faţa scenei să vadă repetiţia. Negativul continuă autist. „Toată lumea s-a machiat şi s-a aranjat înaintea noastră, noi fiind ultimii... Toată lumea avea prioritate. Deci noi acuma am terminat”, spune Claudia şi se întoarce cu spatele. 

image

Repetiţia cu lacrimi a Claudiei Andas. FOTO: Remus Florescu

Lacrimi de emoţie

 Muzica se opreşte. Femeia începe să lăcrimeze. O asistentă de platou îi duce un şerveţel şi încearcă să o calmeze. „Hei, everyone, eu sunt Claudia, sunt din Mangalia, am 42 de ani, am o familie frumoasă. Am venit prima oară la Eurovision...” – pe ecran începe din nou testimonialul şi mămicile care-şi hrănesc copilaşii răsuflă uşurate că nu mai sunt în centrul atenţiei. Situaţia se detensionează. Claudia Andas îşi cântă piesa. Apoi, Cezar Ouatu urcă pe scenă: „În această seară vei fi jurizată de preşedintele juriului, Viorel Gavrilă”. Preşedintele juriului nu este prezent la repetiţii. Ca să marcheze momentul acestuia, Ouatu murmură „Hmmhammhahmmhahuuu”.  Răspunde tot el: „Mulţumim, mulţumim” şi încearcă să dreagă busiocul faţă de Claudia, care între timp a început să lăcrimeze din nou: „Lacrimi de emoţie, mulţumim, ne vedem în camera verde, succes”. A avut gura aurită: Claudia Andas a luat locul I. 

Balul bobocilor - versiunea Eurovision Salina Turda

Eurovisionul bobocilor

Semifinala Eurovision a început, peste câteva ore, cu cel mai bun moment muzical al serii: piesa interpretată de micuţa Katia Cărbune (11 ani) alături de trupa Ad Libitum. Din păcate, piesa a fost în afara concursului. „Bună seara, Diana, ce moment frumos”, a început Cezar Ouatu prezentarea evenimentului şi şi-a aruncat ochii pe un cartonaş, aflat în mâna lui, pe care se afla textul: „Bună seara, România. Eurovision te salută de la aproape 100 de metri adâncime...”. „O lume întreagă este cu ochii pe prima transmisiune Eurovision din subteran” – continuă, citind şi ea de pe un cartonaş, coprezentatoarea lui Ouatu, actriţa Diana Dumitrescu, cunoscută pentru apariţia ei în telenovele.

Întregul concurs, care a durat circa 3 ore, a fost prezentat de pe zeci de cartonaşe. Sursele noastre din TVR ne-au spus că s-a ales această modalitate de prezentare, care aminteşte de balurile bobocilor din studenţie, din cauză că nu s-a găsit un prompter-ist – adică un angajat care să deruleze textele pe prompterul din faţa prezentatorilor pe  măsură ce evenimentul se desfăşoară, astfel încât aceştia să pară că vorbesc liber şi nu citesc de pe cartonaşe. 
 

E greu de crezut că la o astfel de mişcare de forţe, nu s-a găsit totuşi un prompter-ist, aşa că l-am întrebat şi pe PR-ul TVR, Cristian Acatrinei, de ce s-a ales această variantă de prezentare. Acesta ne-a rugat să trimitem o solicitare scrisă. „Trebuie să mă interesez. Vă răspund când ajungem la Bucureşti. Acum sunt pe drum”, a spus el. Până la publicarea acestui material, răspunsul nu a venit. 

Momentul setului de ceşti

Un alt moment care aminteşte de balurile bobocilor a fost acela în care, în camera verde, artiştii care au răspuns corect la o întrebare de cultură generală eurovizionistică au primit câte un set de ceşti de cafea de la unul dintre sponsorii spectacolului. În jargon de bal al bobocilor, aceste premii se numesc „de consolare” şi se acordă celor care nu reuşeasc să urce pe podium. Acelaşi rol l-a avut „setul de ceşti de cafea, model Andreea, compus din 12 piese de porţelan” – aşa cum atentă a precizat prezentatoarea din camera verde.  

„Felicitări, setul de ceşti este al tău”, a anunţat aceasta.

„Câte ceşti sunt?”, a întrebat, entuziastă, una dintre fericitele câştigătoare, Nicoleta Ţicală.

 „12 ceşti”, i s-a răspuns. 

„Perfect, câte două ceşti de fiecare”, a spus ea bucuroasă, arătând spre cei 4 artişti care o însoţeau. 

„A, păi, da nu te gândeşti şi la ceilalţi concurenţi!?!”, i-a dat replica prezentatoarea. 

Să înţelegem că s-a dat un singur set de ceşti pentru toţi cei 12 concurenţi, adică o ceaşcă de concurent? O fi un set de ceşti foarte scump, ne-am gândit. Avem însă o veste bună pentru concurenţii care nu au prins un set sau o ceaşcă de cafea de la sponsorul Eurovision: pe e.mag.ro, „setul de ceşti model Andreea” de la sponsorul Eurovision se vinde cu reducere de 25%,  cu impresionantul preţ de 50 de lei setul. Concurenţii care nu şi-au primit ceştile pot să răsufle uşuraţi.

Elena Gheorghe exersează pentru Eurovision într-un restaurant

   

Elena şi ÎPS Andrei

Ce au în comun mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei, şi artista Elena Gheorghe, în afară de faptul că au participat ambii la concursul Eurovision de la Turda, unul din postura de invitat special, cu loc rezervat în primul rând, iar cealaltă a urcat pe scenă pentru un mini-concert care să umple timpul în care juriul a deliberat cu privire la câştigători? 

Atât ÎPS Andrei, cât şi Elena au luat masa la restaurantul unei pensiuni aflată chiar în buza intrării în salină. Dacă mitropolitul a fost un client model, deşi a fost un pic nepoliticos din partea lui să plece la masă înainte de terminarea concursului, chiar după ce a cântat ultimul concurent, Elena şi trupa ei de dansatori au transformat restaurantul într-un ring de dans, în care au exersat ultimele mişcări înainte de concert. Asta după ce tocmai terminaseră o repetiţie în salină. Norocul a făcut ca Mitropolitul să nu fie la restaurant în acelaşi timp cu Elena. 
 

Mişcările repetate în restaurant au ieşit totuşi bine în concertul Elenei. După show-ul ei s-au anunţat şi câştigătorii. Concursul s-a terminat, cu un nou moment de balul bobocilor în care concurenţii de pe primele trei locuri au primit câte o sticlă de vin şi un pachet de cosmetice de la ceilalţi sponsori.

Citeşte şi

Finalişti Eurovision România 2018: Feli s-a calificat de pe ultimul loc. Cine a câştigat penultima semifinlă VIDEO

Cum a fost show-ul Eurovision din Salina Turda: filmarea integrală a premierei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite