VIDEO Directorul artistic al TIFF, la ceremonia de deschidere: „Ediţia aceasta stă sub semnul provocării“. Ce nu trebuie să rataţi

VIDEO Directorul artistic al TIFF, la ceremonia de deschidere: „Ediţia aceasta stă sub semnul provocării“. Ce nu trebuie să rataţi

TIFF 2018 a început vineri seara în Piaţa Unirii din centrul Clujului. FOTO: Chris Nemeş

TIFF 2018 aduce 227 de filme şi nenumărate evenimente conexe, a anunţat directorul Tudor Giurgiu în faţa a circa 3.000 de persoane prezente la ceremonia de deschidere, în ciuda ploii. Potrivit directorului artistic Mihai Chirilov, ediţia de anul acesta stă sub semnul provocării, una dintre acestea fiind competiţia TIFF, care aduce la Cluj cel mai controversat film românesc al momentului, dar şi datorită noilor secţiuni pregătite.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ploaia care a măturat Clujul cu câteva zeci de minute înainte de deschiderea Galei TIFF nu i-a speriat pe cei circa 3.000 de cinefili care au venit la filmul de debut al festivalului: „Foxtrot”, unul dintre cele mai dezbătute ale acestui an. 
Directorul Tudor Giurgiu a răspuns celor care cred că TIFF-ul a devenit un festival la care este foarte greu să prinzi toate proiecţiile şi evenimentele speciale interesante: „Sunt de acord, şi pentru mine e la fel. Ar trebui să facem TIFF mai mic, să găsim eventual o insulă unde să facem un festival cu 20 de filme şi 30 de invitaţi cum era la prima ediţie. Aceste lucru nu se mai poate face, uitaţi-vă cum arată Clujul, cum arată Piaţa Unirii. Avem un festival mare, apreciat şi iubit pe plan internaţional, singurul lucru care este important este să-l facem mai bun fără a-l face mai mare, pentru că există întotdeauna tentaţia să se umfle  foarte mult un festival şi să-şi piardă prietenia dintre oameni, micile complicităţi care se nasc după proiecţii. Avem expoziţii, lansări de carte, lansări de DVD-uri, petreceri, avem filme de toate felurile. Ăsta e TIFF-ul”. 
 
 
Giurgiu a mai precizat că vor rula 227 de filme, 178 de lungmetraje şi 49 de scurtmetraje din 51 de ţări. 
 

„Sub semnul provocării”

 
Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, a susţinut că TIFF 2018 e un festival sub semnul „excelenţei cinefile” şi a vorbit despre retrospectiva Ingmar Bergman, despre care a susţinut că este „în termenii de azi un influencer şi cred că acest lucru ar trebui să-i determine pe tineri să-i vadă filmele, acum,  în copii foarte foarte bune, recent restaurate.”
 
 
Chirilov a mai spus că „ediţia de anul acesta este în mod special pusă sub semnul provocării, iar această provocare începe chiar cu film ce rulează în această seară – Foxtrot; e o deschidere mai neobişnuit faţă de deschiderile de anii trecuţi, cu acele comedii de mare public”. 
 

„10 regizori care sfidează normele actuale ale corectitudinii politice”

 
Directorul artistic a vorbit şi despre alte provocări: „la competiţia regizorilor aflaţi la filmul de debut sau la al doilea film avem 3 filme regizate de femei care sunt, întâmplător sau nu, cele mai temerare şi mai provocatoare”. Unul dintre acestea este „Touch me not”, al regizoarei Adina Pintilie, marele câştigător al Ursului de Aur de la Festivalul de la Berlin. 
„Provocatoare e şi secţia <<A fi sau a nu fi politic corect>>; foarte multă lume m-a întrebat ce-i cu filmele aste, vă las descoperiţi, să discutaţi după proiecţii; e vorba despre 10 filme, deci 10 regizori care sfidează normele actuale ale corectitudinii politice”.
 
 
Provocatoare sunt filme de la H33 locaţie nouă rezervată unui festival din Praga invitat la această ediţie, care  vine cu surprize. „Este vorba despre proiecţii performance în care se vor întâmpla foarte multe lucruri nu numai pe ecran, ci şi în sală”, a explict Chirilov, care îi îndeamnă pe cinefili să rişte cu aceste filme. 
 

Ediţie dedicată „celui mai mare cineast român”

 
Chirilov a amintit şi de filmele din secţiunea „Amintiri din IRSS, o selecţie de aşa-zise blockbustere de artă din anii 80 pe care generaţia mea, a părinţilor şi bunicilor le ştiu pe dinafară.” 
Directorul artistic a dedicat ediţia din acest an lui Lucian Pintilie: 
„Săptămâna trecută a plecat dintre noi cel mai important cineast român Lucian Pintilie. Lucian Pintilie a fost un prieten apropiat al festivalului. LP rămîne autor total, innconcoclast, incomod, iar firlmele lui sunt colecţie de viaţă şi dureros de actuală. Dedic această ediţie domnului Lucian Pintilie”, a încheiat el. 
 
Citeşte şi 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările