VIDEO Un clujean, cel mai bun student jurnalist din Europa

VIDEO Un clujean, cel mai bun student jurnalist din Europa

Andrei Purcărea are o emisiune la UBB Radio în fiecare miercuri, de la ora 18.00

Andrei Purcărea (23 de ani), masterand la jurnalism în Cluj, a câştigat Marele Premiu la un concurs internaţional organizat de Euranet, o reţea de radiouri din toată Europa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sunetul paşilor pe astfalt, al maşinilor grăbite pe şosea, al scărilor rulante şi al metroului şuierând sunt ceva obişnuit, însă pentru un nevăzător, acestea sunt repere esenţiale care îl ajută să se descurce. Modul în care o astfel de persoană cu dizabilităţi trece strada sau îşi face cumpărăturile, care îi sunt drepturile şi cum e perceput de societate au fost ideile de la care a pornit tânărul Andrei Purcărea, masterand în anul II la jurnalism-engleză, în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Premiul i-a fost înmânat în 31 ianuarie.

Ascultă aici reportajul tânărului.

Specialişti cu experienţă în radio din toată Europa i-au ascultat reportajul pe care l-au considerat cel mai reuşit din cele peste 84 realizate de studenţi.

L-au premiat cu un iPad 2 şi două stagii de practică la radiouri din reţeaua europeană Euranet. Această reţea cuprinde radiouri publice şi private ce emit programe în 21 de limbi europene. Posturile sunt ascultate, zilnic, de aproximativ 20 de milioane de persoane, cam cât populaţia României.

Unul dintre proiectele acestei reţele este „Connect Euranet" şi are drept scop să promoveze tinerii studenţi la jurnalism radio din întregul continent. Radio România Internaţional, Radio France Internaţional şi UBB Radio sunt posturile româneşti care fac parte din reţeaua Euranet. Concursul, deschis tinerilor jurnalişti, a avut ca temă drepturile cetăţenilor europeni.

Jurnalist fără telefon

„A fost o provocare pentru mine atât realizarea reportajului deoarece a trebuit să găsesc surse într-un oraş unde nu cunosc pe nimeni, cât şi modul în care m-am descurcat singur în Bruxelles, în condiţiile în care mi s-a stricat telefonul când am aterizat pe aeroportul belgian. A fost o experienţă interesantă. Astfel aş caracteriza acest concurs", povesteşte Andrei Purcărea.

A ales să scrie despre nevăzători deoarece, în vara lui 2011, la un proiect despre şcoala-radio, a rămas plăcut surprins de cât de bine se descurca o colegă cu deficienţe de vedere.

A sosit la Bruxelles în seara de 8 noiembrie 2011, iar a doua zi a ieşit la documentare pe străzile Bruxelles-ului. Tot în a doua zi, trebuia să-şi termine de adunat materialele pentru reportaj întrucât pe 10 noiembrie trebuia să se întoarcă acasă. „Una dintre regulile concursului era să ne documentăm într-o singură zi, în Bruxelles, unde niciunul dintre candidaţi nu avea surse. Ni s-a spus clar că nu avem voie să folosim materiale sau surse de acasă în realizarea reportajelor noastre", mai explică Andrei Purcărea.

Cum nu putea suna la 7 dimineaţa, a ieşit pe străzi, a luat sunete de fundal precum paşi de oameni grăbiţi, maşini, scări rulante, metrou. Apoi şi-a fixat întâlniri. A luat reacţii şi de la locuitorii oraşului, dar şi de la un expert în justiţie din cadrul Comisiei Europene.

Plimbându-se a văzut un magazin care vindea obiecte pentru cei cu deficienţe de vedere. A intrat şi a vorbit cu vânzătorul care, spre surprinderea lui, a fost foarte receptiv. Nu la fel a fost şi un nevăzător pe care l-a întâlnit pe străzile capitalei europene. „Nu a vrut să vorbească. Se grăbea. Era împreună cu însoţitorul. Mi-a părut rău deoarece cu o reacţie de la o persoană cu deficienţe de vedere, reportajul ar fi fost complet", afirmă masterandul. Şi-a intitulat reportajul „Orb în Bruxelles".  

Din mâna preşedintelui Parlamentului European

Marele premiu al competiţiei „Euranet Awards 2011", prima ediţie, l-a primit de la preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. „Eram copleşit. Nu m-am aşteptat să câştig. În momentul în care preşedintele Parlamentului a spus că speră să rostească corect numele câştigătorului, atunci ceva mi-a spus că s-ar putea să fiu eu", afirmă studentul.

Tânărul are 23 de ani şi e originar din Oradea. E pasionat de fotografie şi la UBB Radio are în fiecare miercuri, cu un coleg, o emisiune despre new media şi gadget-uri.

citeste totul despre: