VIDEO Cele mai faimoase scandaluri sexuale din Evul Mediu. Prelaţi acuzaţi că au transformat biserica într-un bordel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Papa Ioan al XII-lea a fost acuzat că ar fi transformat Cetatea Vaticanului într-un adevărat loc al pierzaniei. FOTO: Pictură înfăţişând o orgie la palatul papal l lui Ioan al XII-lea / captură video
Papa Ioan al XII-lea a fost acuzat că ar fi transformat Cetatea Vaticanului într-un adevărat loc al pierzaniei. FOTO: Pictură înfăţişând o orgie la palatul papal l lui Ioan al XII-lea / captură video

Într-o perioadă în care femeile care nu se încadrau în societate riscau să fie numite vrăjitoare şi arse pe rug, sexualitatea a fost reprimată, iar pentru oamenii de rând era un subiect tabu, chiar dacă istoria a păstrat unele consemnări privind orgiile de la curţile regilor şi ale nobililor.

Însă nu doar nobilii au profitat din plin de statutul lor pentru a sfida cutumele vremii. Este şi cazul lui Ioan al XII-lea, care a ajuns în fruntea ierarhiei bisericeşti apusene pe când avea doar 18 ani, în anul 953. Anumiţi istorici cred că decisiv ar fi fost faptul că provenea dintr-o familie foarte înstărită, iar banii i-au deschis uşă după uşă, până când a devenit papă.

În pofida acestui fapt, dacă este să se dea crezare unor scrieri, urmaşul lui Petru era mai degrabă interesat de sex, de cuceriri şi de prostituate decât de religie, iar palatul său ar fi devenit un adevărat bordel, spre disperarea călugărilor şi a episcopilor. Unii dintre ei erau convinşi că Ioan al XII-lea era însuşi Antichristul încarnat şi că va fi ultimul papă, urmând să compromită întreaga biserică şi să distrugă lumea. Nu este de mirare că papa a intrat în conflict şi cu  împăratul Sfântului Imperiu Romano-German, care l-a acuzat de omucidere, de mărturie mincinoasă, de sacrilegiu şi de incest.

Se pare că Ioan al XII-lea a murit în anul 964, 963 după alte surse, iar anumite scrieri menţionează că decesul său ar fi survenit în timp ce făcea sex, probabil în urma unui atac cerebral. A existat însă şi varianta conform căreia papa ar fi fost ucis de soţul femeii cu care se afla în pat, după ce bărbatul ar fi reuşit să treacă de gărzi, să intre în cameră şi să-l arunce pe Ioan al XII-lea pe geam. Alţi istorici susţin că tot ceea ce s-a spus şi scris rău despre papă ar fi fost comandat de către Episcopul Liutprand de Cremona şi susţinătorii săi, care ar fi vrut să-l înlăture pe Ioan pentru a conduce ei Sfântul Scaun.

Cum îşi făceau de cap călugăriţele dintr-o mănăstire din Anglia

Un alt scandal sexual legat de biserică ar fi avut loc în Anglia anului 1517, la mănăstirea din Oxfordshire. Scandalul s-a declanşat după ce un episcop a vizitat mănăstirea, iar ceea ce a descoperit acolo ar fi întrecut orice imaginaţie.

Călugăriţele nici măcar nu s-ar fi ferit de prelatul aflat în vizită, iar unele dintre ele s-ar fi afişat cu bărbaţi în văzul acestuia. Mai mult, stareţa ar fi avut o fiică nelegitimă cu un preot din Kent, iar pentru a-i asigura zestrea ar fi furat din proprietatea mănăstirii. Episcopul a decis să le pedepsească, însă călugăriţele au aflat şi au fugit, nu înainte de a da foc mănăstirii.

Nici preoţii români nu erau străini de astfel de scandaluri

Un astfel de caz ar fi fost înregistrat şi la noi, în Moldova, un secol mai târziu, atrăgându-i atenţia lui Bogdan Petriceicu Haşdeu. Academicianul l-a consemnat în volumul biografic „Ion Vodă cel Cumplit”. 

Un episcop ortodox a fost condamnat la moarte şi ars pe rug, după ce ar fi abuzat sexual de mai mulţi tineri. „Monastirile consumau în trândăvie şi în desfrânări sudoarea Moldovei. Ioan-vodă dete o pildă neauzită până atunci în istoria românilor. Un vlădică fu convins de crima celei mai negre nemoralităţi. Divanul domnesc execută întocmai o legiuire din Codicele Teodosian: sodomitul să piară prin flăcări în prezenţa poporului. Mărşavul episcop fu ars de viu”, a scris Haşdeu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite