VIDEO Boc: “statul de drept va fi în pericol dacă va fi adoptat proiectul de revizuire a Constituţiei propus de USL”

VIDEO Boc: “statul de drept va fi în pericol dacă va fi adoptat proiectul de revizuire a Constituţiei propus de USL”

Emil Boc trage un semnal de alarmă în legătură cu proiectul de revizuire a Constituţiei

Fostul premier Emil Boc critică dur proiectul de Costituţie al USL arătând că “este o Constituţie a repetenţilor la democraţie şi la Drept Constituţional”. Boc a precizat că proiectul ar distruge echilibrul puterilor în stat, făcând din Preşedinte un simplu funcţionar care trebuie să semneze actele Guvernului şi ale Parlamentului.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Aceasta este o Cosntituţie a repetenţilor în democraţie şi în Drept Constituţional. Când vorbesc despre democraţie, mă refer la faptul că această Constituţie ignoră voinţa exprimată prin referendum validat (referendumul din 2009 care a avut ca rezultat dorinţa oamenilor de a avea parlament unicameral şi un nuăr maxim de 300 de parlamentari-nr). Când vorbesc despre repetenţi la Drept Consituţional mă refer la faptul că sunt multe inadvertenţe şi greşeli, un student la Drept ar primi nota 2 pentru o asemenea Constituţie”, a precizat Boc. 
Preşedintele, rol decorativ 
 
Una dintre cele mai mari probleme semnalate de Boc se referă la faptul că preşdintele ar avea doar un rol decorativ. “Se spune că preşedintele este şeful statului dar el nu are nicio atribuţie prin care să-şi concretizeze postura de şef al statului. Uitaţiv-vă la formarea Guvernului, la dizolvarea Parlamentului, nici  măcar arma dizolvării Parlamentului nu o mai are, pentru aceasta fiind nevoie de o hotărâre luată cu două treimi de parlamentari. Ce instituţia votează dizolvarea ei? Referendumul nu poate fi organizat numai cu aprobarea Parlamentului. La remanieri guvernamentale, preşedintele doar constatată actele trimise de primum ministru. Parlamentul poate supenda preşedintele, îl poate pune sub acuzare. Preşedintele e doar un notar care doar trimite hârtii. Această revizuire a Constituţiei e un element de şicană la adresa insitituţiei prezidenţiale. Distruge echilibrul puterilor în stat. În acel moment statul nu mai poate funcţiona. Orice stat funcţionează pe baza echilibrului şi controlului reciproc. Astfel se deschide calea abuzului Parlamentului. Dictatura la 600 de pers e mai periculoasă decât dictatura unui singur om”, a precizat Boc. El a conchis că actuala Costituţie e de 100.000 de ori mai bună decât cea a  USL. 
 
Citeşte şi 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările