VIDEO „Bătălia“ plăcuţelor bilingve continuă în instanţă. Intelectuali maghiari de marcă dau în judecată Primăria Cluj-Napoca. Ce zice primarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi intelectuali maghiari din Cluj-Napoca au declarat că dau în judecată Primăria Cluj-Napoca deoarece nu amplasează plăcuţe bilingve la intrarea în oraş. Dintre aceştia amintim: reprezentanţi ai instituţiilor de cultură din oraş, prorectori de la UBB, viceprimarul Anna Horvath, vicepreşedintele CJ Cluj cu atribuţii de preşedinte Vakar Istvan.

UPDATE vineri, 29 mai, 8.44  Primarul Clujului a declarat, în cadrul unei emisiuni de radio la Napoca FM că iniţiativa intelectualilor maghiari ”are legătură mai degrabă cu apropiata campanie electorală decât cu un demers care să aibă acoperire în realitate”. ”În Consiliul Local s-a aprobat concursul de soluţii pentru intrările în oraş în cinci limbi, română, engleză, maghiară, franceză şi germană. Am pregătit acest demers conform regulilor europene, concursul de soluţii a fost adjudecat din peste 20 de propuneri, iar acum urmează să se facă proiectarea şi amplasarea la intrările în oraş”, a mai afirmat Boc la emisiunea radio citată.


Intelectuali maghiari de marcă din Cluj-Napoca au declarat, miercuri, 27 mai, într-o conferinţă de presă, că dau în judecată Primăria Cluj-Napoca deoarece nu amplasează plăcuţe bilingve la intrarea în oraş.

Aceşti intelectuali sunt: viceprimarul Horváth Anna, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Vákár István, alături de consilierii locali Csoma Botond, Geréd Imre şi Oláh Emese, Soós Anna, prorectorul UBB, Tonk Márton, decanul Universităţii Sapientia, Lucian Nastasă, directorul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, Marius Tabacu, directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Szép Gyula, directorul Operei Maghiare Cluj, Visky András, directorul artistic al Teatrul Naţional Maghiar Cluj-Napoca şi Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare Cluj.

Ei au semnat hârtia prin care se alătură ca reclamanţi în cazul indicatoarelor multilingve şi fac parte din grupul de iniţiativă civilă Musai-Muszáj care a organizat, în Cluj, mai multe dezbateri şi flasmob-uri.

În primăvară, o asociaţie din Olanda a dat în judecată administraţia locală cerând amplasarea de plăcuţe bilinge la intrările în orşaul Cluj-Napoca. Tribunalul Cluj i-a dat câştig de cauză, dar Curtea de Apel Cluj nu. Ca urmare a respingerii acestui apel a apărut grupul de iniţiativă civilă Musai-Muszáj.

Ce spun intelectualii maghiari, mai jos:

Mai puteţi citi:

„Clujul are un număr substaţial de maghiari”, hotărârea care-l obligă pe Emil Boc să monteze „plăcuţe bilingve”

FOTO Un oraş model în România: Timişoara, Temeswar, Temesvár, Темишвар

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite