VIDEO Cum arăta Berlinul în 1945, după capitulare. Clădirile au fost distruse aproape în totalitate de Armata Roşie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultima mare confruntare a celui de-Al Doilea Război Mondial, Bătălia Berlinului, a însemnat un dezastru pentru Germania, care oricum nu mai avea şanse în faţa aliaţilor. Căderea Berlinului în mâinile Armatei Roşii a însemnat şi distrugerea capitalei germane.

Timp de mai bine de două săptămâni, între 16 aprilie şi 2 mai 1945, sovieticii au bombardat Berlinul şi s-au apropiat pas cu pas de bunkerul din care Adolf Hitler îşi conducea ultimele rămăşiţe ale armatei. Nemţii au opus rezistenţă, însă asta i-a costat enorm la final. Cartier după cartier şi clădire după clădire, capitala germană a fost făcută una cu pământul de un tir infernal.

Practic, oraşul a fost bombardat de avioanele aliate, dar şi de artileria grea şi de tancurile sovietice care au nimicit în cele din urmă cele câteva divizii Wehrmacht şi Waffen-SS care au încercat în van să-i oprească pe ruşi. Pe 2 decembrie, Berlinul a capitulat, însă luptele au mai continuat câteva zile, în condiţiile în care singura miză care le rămăsese germanilor era să se predea trupelor anglo-americano-franceze şi să evite căderea în mâinile sovieticilor, recunoscuţi pentru modul brutal în care îşi tratau învinşii. 

Câteva luni mai târziu, civilii, germanii de rând, au încercat să-şi reia viaţa şi au început reclădirea oraşului din proprile ruine. Clădirile demolate şi molozul au fost strânse, imobilele care mai puteau fi reparate au fost renovate, iar oraşul a revenit la viaţă, treptat.

Nu avea însă să fie linişte şi pace prea mult timp. Neînţegerile dintre aliaţii occidentali şi Uniunea Sovietică, după ce sovieticii au solicitat despăgubiri de război inclusiv companiilor germane cu capital britanic, american şi francez, a dus la blocada Berlinului. Timp de aproape un an, Armata Roşie a blocat accesul în zona controlată, între 24 iunie 1948 şi 11 mai 1949.

Împărţit între URSS şi aliaţii din Vest, Berlinul a fost divizat până în 1989. Asta după ce, pe 13 august 1961, guvernul fostei Republici Democrate Germane, controlat de sovietici, a ridicat Zidul Berlinului, pentru a separa „ţara” de Republica Federală Germania, care era sub controlul trupelor anglo-americano-franceze. Abia pe 9 noiembrie 1989, zidul avea să cadă odată cu întregul comunism din jumătatea de est a continentului. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite