Viaţa Principesei Margareta: de ce nu au vrut elveţienii să-i scrie pe certificatul de naştere numele „de România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regina Ana şi principesa Margareta. FOTO: familiaregală.ro
Regina Ana şi principesa Margareta. FOTO: familiaregală.ro

De ce nu au vrut autorităţile elveţiene să înscrie în certificatul de naştere al Principesei Margareta şi numele „de România“, cum a fost perioada în care Familia Regală a locuit într-un conac bântuit din apropiere de Londra şi cum îşi petrecea Principesa vacanţele jucându-se de-a cowboy-ii şi indienii cu prinţul Charles sunt câteva despre elementele inedite din viaţa Principesei relatate în cartea sa biografică.

Principesa Margareta s-a născut în Elveţia. “Pe certificatul de naştere al Principesei era scris în dreptul numelui de familie «Hohenzollern», pentru că autorităţile elveţiene nu doreau ca situaţia Regelui să fie politizată, motiv pentru care nu au permis folosirea titulaturii «de Roumanie». Presa vremii vorbeşte despre presiunile regimului comunist de la Bucureşti făcute în Elveţia, prin intermediul ministerului reprezentat de Ana Pauker, în vederea nefolosirii numelui «de Roumanie»”, se arată în biografia Principesei Margareta scrisă de Diana Mandache („Patrie şi destin. Principesa Moştenitoare a României“).

Regele povesteşte, într-un interviu, că primele trei fete, Margareta, Elena şi Irina, întrucât s-au născut în Elveţia, iar „aici n-a fost destulă înţelegere în legătură cu statutul regal, poartă cu de-a sila, ca să zic aşa numele de Hohenzollern”. Ultimele două fiice, Sofia şi Maria, pentru că s-au născut în Grecia, respectiv Danemarca, au putut avea înscris în certificat numele de familie “de Roumanie”.

În proces cu statul elveţian

În urma unui proces împotriva statului Elveţian încheiat acum câţiva ani, Principesa Margareta a obţinut un nou certificat de naştere cu numele „Margarita de Rouamnie”. Din 2009, a fost posibil ca paşaportul său român să aibă înscris numele Margareta a României. Întrucât au un părinte român, iar România aplică principiul jus sanguinis la transmiterea cetăţeniei, toate fiicele Majestăţii sale sunt cetăţeni români. Principesa Margareta clarifică situaţia creată în urma condiţiilor impuse de elveţieni: „Eu am folosit întodeauna numele de Margareta de Roumanie, dar a fost o problemă la şcoală, când am dat Bacalaureatul, şi a existat o problemă şi cu permisul de conducere, deoarece în certificatul de naştere era scris altceva. În schimb, toate documentele, paşaportul, permisul de rezidenţă în Elveţia, toate acestea erau pe numele de Roumanie. Dar acest lucru a fost de folos în procesul împotriva statului elveţian, pentru că au văzut că în toate documentele, la fel ca şi în Anglia, Danemarca sau Italia, am folosit numele de Roumanie. Deci este numele meu”. 

„Eu am folosit întodeauna numele de Margarita de Roumanie, dar a fost o problemă la şcoală, când am dat Bacalaureatul şi a existat o problemă şi cu permisul de conducere, deoarece în certificatul de naştere era scris altceva.  În schimb, toate documentele, paşapportul, permisul de rezidenţă în Elveţia, toate acestea erau pe numele de Roumanie."

Principesa Margareta  

Prinţul Charles al Marii Britanii se reflectă într-o uşă în timp ce face turul cramei Seppeltsfield în valea Barossa Australia FOTO AP

Prinţul Charles a fost în copilărie unul dintre tovarăşii de joacă al Principesei Margareta. FOTO: AP

Conacul bântuit de lângă Londra 

“În primăvara anului 1951, familia regală s-a stabilit în Anglia, unde lordul Brocket le-a oferit cu chirie o aripă a conacului Bramshill Hall, în ţinutul Hampshire, în apropierea de Londra. Conacul are o legendă aparte fiind unul dintre celebrele locuri bântuite de fantome din Anglia precum fantoma fiicei mai mari a lui Sir John Cope, pe nume Anne, care a murit în ziua căsătoriei în ajunul Cărciunului din anul 1727. Aceasta este cea despre care Regina Ana ne povesteşte că fusese numită de către principesa Margareta «doamna în alb» («white lady») şi în jurul căreia au circulat mai multe legende de-a lungul timpului. Regina Ana îşi aduce aminte cum Margareta, care la acea vreme nu ştia să citească şi, deci, nu avea cum să ştie despre ea din cărţile biliotecii casei, vorbea despre «white lady». Principesa le-a povestit părinţilor cum o doamnă în alb venea în fiecare noaptea sau devreme în zori şi îi spunea cât de fericită este că s-au multat la Bramshill, conacul fiind din nou plin de copii”, se arată în biografia Principesei Margareta.  

Principesa Margareta şi prinţul Charles

Legătura strânsă cu Casa Regală Britanică s-a manifestat şi în copilăria Margaretei, când familia Regelui Mihai era deseori invitată la diverse evenimente. “De la Sandringham sau Balmoral, principesa Margareta are întipărite în memorie jocuri sau întâmplări din copilărie cu principele Charles şi Principesa Anne, apropiaţi ca vârstă de ea. Despre Ann, Principesa Margareta îşi aduce aminte că avea o trăsurică trasă de un ponei, care-i plăcea foarte mult şi de care ar fi vrut să aibă şi ea. La reşedinţa de la Sandringham a familiei regale britanice, în Norfolk, se jucau de-a cowboy-ii şi indienii; Margareta era în aceeaşi tabără cu principele Charles, iar în cealaltă echipă erau principesele Elena şi Anne”, se arată în cartea menţionată.

Citeşte şi

Principesa Margareta: „Sunt născută şi crescută în exil, dar sunt profund româncă”. De ce crede un istoric clujean că viitorul „Casei Regale e pe mâni bune”

 

Regele Mihai e bolnav de cancer şi se retrage din viaţa publică. Principesa Margareta preia atribuţiile regale

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite