Viaţa în India pe timpul pandemiei Covid-19, prin ochii unei românce: „Aici poliţiştii îi ciomăgesc pe recalcitranţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta trăieşte în India încă din 2009. FOTO Arhivă personală
Nicoleta trăieşte în India încă din 2009. FOTO Arhivă personală

India a înregistrat relativ târziu primele cazuri de Covid-19, iar în pofida sărăciei şi a unui sistem sanitar precar are şi acum mai puţini bolnavi decât multe ţări europene. Românca Nicoleta Nag trăieşte de 11 ani în India şi descrie acest tărâm ca pe o ţară a contrastelor, în care cei săraci sunt cei mai expuşi bolilor, iar viaţa nu este preţuită la adevărata valoare.

Nicoleta Nag (40 de ani) s-a mutat în India încă din 2009, iar din acelaşi an, s-a căsătorit cu un cetăţean indian. Românca predă la o şcoală catolică pentru copii cu nevoi speciale şi predă în paralel spaniola. Nicoleta locuieşte în Bengaluru, un oraş cu o populaţie de aproximativ 9 milioane de locuitori, capitala statului indian Karnatka. 

Acum, ea trăieşte din plin pandemia Covid-19 într-o ţară în care accesul la apă reprezintă un adevărat lux, iar sute de milioane de oameni nu şi-l pot permite. Chiar şi aşa, India are mai puţine cazuri decât ţări cu un sistem sanitar bine pus la punct precum Germania, Franţa, Marea Britanie şi nu cu mult mai multe decât ţări mici ca Belgia sau Olanda. Până joi, 7 mai, India avea 53.045 cazuri de Covid-19 şi 1.787 de decese.

Cifrele indică faptul că situaţia este ţinută sub control, asta şi pentru că autorităţile au luat repede măsuri. Nicoleta Nag a auzit de abuzurile săvârşite de poliţiştii şi jandarmii din România, care au dat de multe ori amenzi absurde şi au bruscat oameni pe stradă şi spune că şi poliţiştii din India recurg la violenţă, în special împtriva celor care nu respectă regulile de distanţare socială. Doar că, dacă în România ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a recunoscut existenţa abuzurilor, autorităţile indiene nu reacţionează în niciun fel. De altfel, fimluleţele în care apar poliţişti lovind oamenii pe stradă în India au devenit virale în această ţară.

Poliţiştii bat oameni pe stradă

    

„În India au fost instituite măsuri din 19 martie. În Belgaluru s-a făcut anunţul la ora 16.00, iar la 20.00 totul era blocat. Abia după vreo două zile au redeschis magazinele alimentare, farmaciile şi unele firme.

Aici nu se dau amenzi uriaşe pe care oricum nu le poate plăti nimeni, ci poliţiştii umblă cu bastoane, iar când prind oameni pe străzi care nu respectă regulile, îi ciomăgesc. Am văzut că şi în România poliţiştii au făcut abuzuri grave, dar aici oamenii sunt chiar şi mai des loviţi pe străzi. Oricum, chiar dacă există ameninţările poliţişltilor, lumea nu prea respectă măsurile de distanţare socială pe aici”, povesteşte Nicoleta.

„Aici nu e panica dusă până la isterie ca în România, în sensul că nu vezi toată ziua la TV numai coronavirus. Se presupune că oamenii ştiu deja ce au de făcut şi cum să se ferească de boală, fiindcă au fost informaţi. Nu-i mai puţin adevărat că aici nu se pune un foarte mare preţ pe viaţă şi că mulţi oameni sărmani sunt abandonaţi într-o sărăcie lucie unde nu au nici măcar apă potabilă” Nicoleta Nag profesor

Dacă India stă mult mai bine decât SUA, Franţa sau Marea Britanie la numărul de îmbolnăviri, românca are totuşi îndoieli în ce priveşte numărul real al celor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2. Asta pentru că, spune ea, mulţi dintre indieni nu sunt luaţi în evidenţele sistemului sanitar: „Aici, în India, mulţi primesc ceritificat de naştere abia la un an de la naştere, iar unii dintre ei probabil că nici nu au acte şi nu se află în evidenţele autorităţilor.”

Cozi kilometrice la bere şi plin de animale pe străzi

Criza coronaviruslui a adus şi un altfel de criză. Timp de aproape două luni, oamenii au suferit din cauza faptului că magazinele care comercializează băuturi alcoolice au fost închise. Odată cu adoptarea unor măsuri de relaxare, aceste magazine au fost redeschise, iar cozile sunt kilometrice.

„Indienii au suferit mult pentru că atunci când s-au închis mall-urile s-au închis şi magazinele speciale în care se vinde alcool. În India, băuturile alcoolice nu se vând în supermarket, ci doar în magazine specilizate, iar astea au fost închise până de curând. Aşa s-a ajuns ca o bere care costă în jur de un dolar să fie vândută de unii cu 10-15 dolari. Abia acum, luni, s-au deschis aceste magazine şi s-au luat şi alte măsuri de relaxare a restricţiilor. Chiar ieri am trecut pe lângă un astfel de magazin, iar coada se întindea pe kilometri, fără nicio exagerare”, se amuză românca.

Ca pretutindeni, măsurile restrictive au avut şi părţile lor bune. Poluarea şi aglomeraţia au fost mult reduse în această perioadă, însă a apăru reversul. Animalele rămase fără teritoriu din cauza extinderii oraşelor, încep să se reverse pe străzi, după ce au stat ani buni „exilate” în petecele de junglă rămase neatinse. A rezultat un amalgam de animale, sălbatice şi domestice, un amestec ciudat care populează străzile din marilor oraşe indiene.

„Şoselele sunt acum mult mai pustii ca înainte, deşi nu toţi oamenii respectă restricţiile, iar animalele îşi reintră în drepturi şi sunt adevăratele stăpâne ale străzii. Oricum, aici şi înainte era ca la Zoo. De la vaci, porci şi câini şi până la maimuţe, şerpi şi tot felul de şopârle, străzile sunt acum ale lor. Altfel, înaintea crizei sanitare, străzile erau pline de o potrivă de maşini şi animale, iar ambuteiajele din oraşe pe care noi le considerăm aglomerate, gen Bucureşti sau Cluj, păreau o glumă”, încheie Nicoleta Nag. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite