Viaţa copiilor, apărată în contracte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antrenorii şi şefii de cluburi vor fi obligaţi să încheie contracte cu părinţii
Antrenorii şi şefii de cluburi vor fi obligaţi să încheie contracte cu părinţii

Cluburile de sport şi persoanele fizice care antrenează copii vor trebui să încheie, până la 30 martie, contracte cu părinţii acestora.

Protecţia Consumatorului va verifica actele juridice, care trebuie să conţină clauze de singuranţă pentru copii. Măsura a fost luată după ce un copil de 5 ani a murit înecat în timpul orelor de înot.

„Pentru ca antrenorii să fie poată fi traşi la răspundere dacă li se întâmplă ceva copiilor atunci când fac sport, trebuie să avem un cadru legal”, justifică măsura Mircea Radu, directorul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Cluj.
Astfel, până la data de 30 martie, cluburile sportive sau persoanele fizice care antrenează copii în sălile de sport şi bazinele din oraş vor trebui să întocmească o serie de contracte cu părinţii copiilor pe care îi antrenează. Aceste acte juridice trebuie să prevadă clar care sunt taxele percepute, dar şi angajamentul că asigură protecţia şi siguranţa copiilor. Aceste obligaţii sunt prevăzute de lege, însă nu se repsectă.

 „După 30 martie, împreună cu Garda Financiară vom începe o serie de controale”, a declarat Mircea Radu. Acesta a precizat că închierea unor astfel de  contracte ar limita sau chiar elimina evaziunea fiscală pe care o fac cei care închiriază sălile de sport ale şcolilor. „De multe ori nu se taie nicio chitanţă celor care vin să facă sport”, a spus directorul de la Protecţia Consumatorului. El a precizat că şcolile au şi obligaţia de a afişa orarul activităţilor din sălile lor de sport, ca să fie în legalitate.

Măsuri de protecţie binevenite

„Mi se pare o idee bună să fie responsabilizaţi cei care închiriază de la şcoli sălile de sport. Nimic nu e de prisos pentru siguranţa copiilor. Cred că este responsabilitatea cluburilor respective de siguranţa elevilor de când ies din casă şi până ajung înapoi”, a declarat Flavia Iacoviţă, directorul Şcolii Ion Agârbiceanu, din cartierul Mărăşti. Şcoala deţine o sală de sport modernă pe care o închiriază clubului de baschet MC Sport. Acolo, fac baschet aproximativ 50 de copii cu vârste cuprinse între 9 şi 12 lei. „Dacă aşa cere legea, să facem contracte cu părinţii, aşa vom face. E mai bine să fim în legalitate. Şi e mai bine şi pentru copii”, este de părere Ionuţ Crainic, directorul clubului MC Sport.

Contract fără efect

„Din punctul meu de vedere, un astfel de contract nu ajută la nimic”, este de părere avocatul Filip Bejenaru. „În caz de accident nu se pune problema antrenării răspunderii contractuale, ci de o răspundere delictuală”, explică avocatul. „Trebuie stipulate mai clar atribuţiile şi responsabilităţile antrenorului într-un regulament de ordine interioară a sălii”, este de părere Filip Bejenaru.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite