Verdict în cazul contabilei care a devalizat Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest: 8 ani de închisoare şi despăgubiri de 3 milioane de euro

Verdict în cazul contabilei care a devalizat Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest: 8 ani de închisoare şi despăgubiri de 3 milioane de euro

Cosmina Druţă, fosta contabilă de la ADRNV. FOTO: Adevărul

Curtea de Apel Cluj a dat astăzi verdictul în cazul Cosminei Druţă, fosta contabilă de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV), care a sustras 2,5 milioane de euro din conturile instituţiei. Femeia va face 8 ani de închisoare, iar soţul acesteia a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare. Druţă e obligată să plătească circa 3 milioane de euro despăgubiri.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fosta contabilă ADRNV, Cosmina Druţă, judecată pentru înşelăciune care a provocat un prejudiciu de 2,5 milioane de euro instituţiei la care lucra, a primit azi verdictul Curţii de Apel Cluj. Hotărârea dată azi poate fi atacată cu recurs în termen de 1o zile. Druţă a fost condamnată la 8 ani de închisoare cu executare, iar soţul acesteia, Naică Vasile, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
 
Despăgubiri de 3 milioane de euro
 
Instanţa a stabilit că în totatl contabila Cosmina Druţă va trebui să plătească despăgubiri de circa 13,7 milioane de lei (3,1 milioane de euro). Curtea de Apel a stabilictă că Druţă Cosmina va plăti Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest şi suma de 2.023.879 lei reprezentând accesorii stabilite de Finanţele Publice Cluj-Napoca pentru neplata la termenele legale a contribuţiilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat, pe lângă sumele la care a fost obligată de instanţa de fond, adică 9,9 milioane de lei pentru ADRNV şi 1,6 milioane de lei pentru Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT).
De asemenea, către ADRNV va mai trebui să plătească 61.644 lei cu titlu de cheltuieli judiciare, pe lângă sumele la care a fost obligată de instanţa de fond. Obligă pe inculpata D.C. să plătească părţii SC Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic SA şi suma de 153.568 lei reprezentând accesorii stabilite de DGRFP Cluj-Napoca pentru neplata la termenele legale a contribuţiilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat. În baza art.193 Cod procedură penală obligă pe inculpata D.C. să plătească părţii civile SC Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic SA şi suma de 20.832 lei (reconstituire contabilitate) suma de 744 lei reprezentând contravaloarea serviciilor de evaluare a trei imobile şi suma de 10.612 lei reprezentând contravaloare audit financiar, pe lângă sumele la care a fost obligată de instanţa de fond, cu titlu de cheltuieli judiciare.
 
 
Ce a făcut Cosmina Druţă 
 
Ex-contabila a pus în pericol existenţa ADRNV, care a fost la un pas de desfiinţare ca o consecinţă a prejudiciului adus de Druţă. Infracţiunea a avut ca efect şi schimbarea directorului agenţiei. Druţa a construit cu banii de la ADRNV apartamente pe care le-a vândut în rate. Ea se gândea să returneze banii după ce ar fi scos profit. Druţă a fost a fost condamnată de Tribunal  la 8 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune. 
Cosmina Druţă, arestată în vara lui 2012, a fost trimisă în judecată în luna octombrie şi este acuzată de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri, uz de fals şi spălare de bani. Instanţei a fost deferit şi soţul contabilei, Vasile Naica, pentru spălare de bani. Potrivit DNA, Cosmina Druţă, în calitatea sa de contabil ADR Nord Vest şi SC IRCETT SA, a profitat de atribuţiile sale de serviciu, respectiv acelea de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, în scopul însuşirii pe nedrept de sume de bani din patrimoniul acestor persoane juridice.
Concret, în perioada septembrie 2009-iulie 2012, inculpata Cosmina Druţă, utilizând mijloace frauduloase (ordine de plată falsificate), a indus în eroare reprezentanţii unităţilor bancare unde aveau deschise conturi instituţiile la care era contabil şi i-a determinat să transfere suma totală de 11.537.204,31 lei (echivalentul a aproximativ 2.704.771,84 euro) din conturile ADR Nord Vest şi SC IRCETT SA în contul firmei sale Vangher.
 
Acte falsificate
 
Inculpata ar fi falsificat personal aceste documente bancare şi ar fi solicitat transferurile în baza unor operaţiuni comerciale inexistente, arată DNA. Pentru a ascunde toate aceste transferuri frauduloase, inculpata Druţă a falsificat 170 de înscrisuri reprezentând extrasele de cont ale ADR Nord Vest, depuse în contabilitatea acestei instituţii, ordinele de plată ale IRCETT SA, declaraţiile pentru plata obligaţiilor la Bugetul de stat şi Bugetele asigurărilor sociale şi ordinele de plată aferente întocmite pe numele SC IRCETT şi facturi fiscale. Una dintre consecinţele acestor acţiuni a fost şi diminuarea sau chiar neplata contribuţiilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru partea vătămată ADR Nord Vest. Pentru a crea aparenţa de legalitate a sumei de 11.537.204,31 lei transferate în mod fraudulos în conturile firmei sale Vangher, inculpata Druţă Cosmina a înregistrat în contabilitatea acestei societăţi comerciale 91 de operaţiuni comerciale fictive cu presupuşi clienţi diverşi, pentru o parte din această sumă, iar o parte din transferuri nu le-a înregistrat deloc. De asemenea, suma totală de 184.200 lei a fost transferată în conturile unor persoane fizice sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive pentru ca, ulterior, aceşti bani să fie retraşi din conturi de persoanele respective şi remişi inculpatei sau altor persoane la indicaţiile acesteia.
 
A cumpărat terenuri şi apartamente 
 
Banii proveniţi din aceste activităţi frauduloase au fost utilizaţi pentru plata salariului său ca angajat al firmei sale, plăţi către inculpată, ca persoană fizică, pentru achiziţionarea unor terenuri şi apartamente în localităţi din apropierea municipiului Cluj Napoca cât şi pentru achiziţionarea de bijuterii din aur şi a două autoturisme de lux. În cazul acestor achiziţii, inculpata a fost sprijinită de soţul său, inculpatul Naica Vasile, în calitate de administrator legal al învinuitei SC Vangher SRL sau în nume personal, prin participarea la semnarea contractelor de vânzare-cumpărare. Părţile vătămate ADR Nord Vest şi SC IRCETT SA s-au constituit părţi civile în cauză, fără a preciza sumele exacte pe care le solicită.
Pe parcursul urmăririi penale, inculpata Druţă Cosmina a restituit din contul Vangher SRL în contul părţii civile ADR Nord Vest suma de 261.483,74 lei, iar în contul părţii civile SC IRCETT SA suma totală de 414.158,14 lei. În 3 august 2012, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpatei Cosmina Druţă pentru 29 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior. 
 
Citeşte şi 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările