Valoarea terapeutică nebănuită a postului. Cum este afectat organismul la nivel celular

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii au descoperit dovezi conform cărora postul negru afectează ceasurile circadiane ale ficatului şi ale muşchilor scheletici, ceea ce poate duce la îmbunătăţirea stării generale de sănătate şi la protecţia împotriva bolilor asociate îmbătrânirii.

Într-un studiu efectuat de Universitatea din California - Irvine (UCI), cercetătorii au descoperit că postul negru (în care nu se mănâncă deloc) afectează ceasurile circadiane din ficat şi muşchii scheletici, determinându-i să-şi regenereze metabolismul, ceea ce poate conduce, în cele din urmă, la îmbunătăţirea sănătăţii şi a protecţiei împotriva îmbătrânirii asociate bolilor. Studiul a fost publicat recent în revista Cell Reports, citată de Science Daily.

Ritmul circadian funcţionează în interiorul corpului şi al organelor sale ca un ceas, având rolul de a păstra homeostaza (proprietate a organismului de a menţine, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern) ca răspuns la mediul exterior.

 Şi, în timp ce se cunoaşte despre hrană că influenţează ritmul circadian în ţesuturile periferice, nu a fost clar până acum modul în care lipsa hranei influenţează organismul.

Efectele postului

„Am descoperit că postul influenţează ceasul circadian, care alături de răspunsurile celulare provocate de post, lucrează pentru reglarea genetică specifică”, a spus autorul principal Paolo Sassone-Corsi, profesor de Chimie Biologica la UCI. „Musculatura scheletică, de exemplu, pare a fi de două ori mai receptivă la postul faţă de ficat", spune acesta.

Cercetarea a fost efectuată utilizând şoareci, care au fost supuşi perioadelor de 24 de ore de post. În timpul postului, cercetătorii au remarcat că şoarecii au prezentat o reducere a consumului de oxigen (VO2), a raportului de schimb respirator (RER) şi a consumului de energie.

„Postul este capabil să reprogrameze în mod esenţial o varietate de răspunsuri celulare. Astfel că, postul optim pe termen scurt ar afecta pozitiv funcţiile celulare şi, în cele din urmă,  ar aduce beneficii sănătăţii şi protecţie împotriva bolilor asociate cu îmbătrânirea”, susţine cercetătorul. 

Acest studiu deschide noi căi de cercetare care ar putea duce în cele din urmă la dezvoltarea unor strategii nutriţionale pentru a îmbunătăţi sănătatea oamenilor.


Citeşte şi

Cum poţi să previi obezitatea fără a-ţi schimba major dieta. Descoperirile făcute de cercetători în legătură cu postul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite