Urina animalelor, transformată în apă printr-un proiect inovativ clujean finanţat de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La începutul lunii octombrie a avut loc o conferinţă în cadrul căreia au fost prezentate proiectele finanţate. FOTO: ADRNV
La începutul lunii octombrie a avut loc o conferinţă în cadrul căreia au fost prezentate proiectele finanţate. FOTO: ADRNV

Trei din cele patru proiecte româneşti care au obţinut finanţare europeană prin programul de finanţare europeană „Neptune” aparţin unor IMM-uri clujene. Unul dintre proiecte prevede transformarea urinei animalelor în apă ce poate fi folosită pentru igienizarea fermelor prin folosirea unei metode inovative.

Trei din cele patru proiecte româneşti care au obţinut finanţare europeană prin programul european „Neptune” aparţin unor IMM-uri clujene. 2,8 milioane de euro au fost acordate pentru 72 de firme mici şi mijlocii din 7 ţări ale Uniunii Europene pentru dezvoltarea unor soluţii inovative în domeniul mediului şi epurării apelor uzate. 

Programul care a debutat în 2016, a prevăzut acordarea de vouchere de inovare în valoare de maximum 60.000 de euro pentru fiecare firmă care a participat la realizarea proiectului. Finanţarea totală a celor 4 proiecte româneşti, implementate prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, s-a ridicat la suma de 285.500 de euro, în condiţiile în care în fiecare proiect au fost implicate câte două IMM-uri. De sumele obţinute, firmele au trebuie să realizeze un prototip de produs care să fie implementat până la finalul lunii octombrie 2018.  

proiecte ue cluj bruxelles foto ADRNV

În urmă cu două săptămâni, pe 17 octombrie, reprezentanţii companiilor finanţate şi-au prezentat rezultatele în cadrul unei conferinţe de diseminare, care a avut loc la Bruxelles. 

Apă curată din fântână 

„Adevărul” a vorbit cu cercetătorul  Călin Tomoioagă, care s-a ocupat de partea de cercetare a celor trei proiecte implementate de firme din judeţul Cluj.

„Anasywa” este un sistem de nanofiltrare pentru epurerea apei în vedere potabilizării. Proiectul constă într-un dispozitiv care filtrează apa din surse proprii, fântâni, izvoare, puţuri şi o transformă în apă potabilă. Instalaţia foloseşte procedura de  nanofiltrare pentru eliminarea fierului, a manganului, a durităţii apei,  a contaminanţilor biologici, a substanţelor dizolvante în vederea potabilizării”, explică specialistul. În plus, sistemul poate fi monitorizat prin internet cu ajutorul mai multor funcţii: alarmare , comandă şi agregarea datelor. „Noutatea aparatului este sistemul autoadaptiv, echipamentul practic se reglează şi se monitorizează singur”, detaliază Tomoioagă. 

Sistemul este deja folosit la o fermă de animale din comuna Cheţani, judeţul Mureş. „Sursa de apă acolo este un puţ. Apa e foarte dură şi nu poate fi folosită aşa. Toate instalaţiile care dedurizează apa folosesc sare pentru regenerare, practic se deversează la canal  apă foarte sărată, ceea ce nu prea e voie. Prin tehnologia asta nu se utilizează sare. E şi mai economică şi mai eficientă, pentru că practic printr-un aparat rezolvi toate problemele apei, şi biologice, şi fizice”, explică acesta. 

Dimensiunea dispozitivului folosit la fermă este de  1,20 /0,80 metri, dar pentru gospodării se vor produce aparate compacte de dimensiuni mici, spune specialistul. „Echipamentul poate fi instalat la marea majoritate a surselor de apă. De exemplu, în zona Făget (o pădure transformată în zonă rezidenţială la marginea Clujului), în comuna Sălicea şi în satele până la Mureş există o mare problemă cu duritatea apei. Acum se folosesc aparate de dedurizare care necesită o mare cantitate de sare. Aparatul nostru şi dedurizează apa şi o purifică din punct de vedere biologic”, arată Tomoioagă. Acesta susţine că varianta aparatului pentru gospodării va costa circa 1.000 de euro, în condiţiile în care un aparat care doar dedurizează apa costă 4-500 de euro. 

Dispozitiv care transformă urina în apă 

DepuSAN este un proiect implementat de o firmă din Cluj şi una din Italia, care prevede tratarea apelor uzate de la grajdurile fermelor printr-un sistem inovativ. 

„Sistemul realizează filtrarea mecanică, tratarea biologică şi limpezirea apei, apoi dezinfecţia cu ajutorul uni polimer inovativ. Practic, noi am filtrat apa, am tratat-o biologic şi am limpezit-o, iar în final un se va aplica un polimer, inventat de italieni, capabil să dezinfecteze apa, care va fi pentru prima dată testat în cadrul acestui proiect”, spune specialistul. Noutatea acestui polimer este că nu are produse secundare, ci se dezintegrează complet în apă. „Practic nu rămâne nimic, spre deosebire de procesul de tratarea a apei cu clor, în urma căruia rămâne clor rezidual”, explică Tomoioagă. 

proiecte ue cluj bruxelles foto ADRNV

Astfel, urina de la animale, colectată în containerul fermei este filtrată mecanic, apoi trece prin staţia biologică, apoi este dezinfectată şi se poate folosi din nou ca apă pentru spălat grajdurile. Sistemul este implementat la ferma de vaci din Cheţani.

„În fermele de stat bălegarul şi urina de la animale strânse în tancuri subterane erau pe vremea lui Ceauşescu colectate şi duse la fabricile de uree. Acum nu mai sunt aceste fabrici şi atunci, singura soluţie a unui astfel de crescător de animale este să-l arunce pe câmp. Problema este că aceste reziduuri sunt pline de nutrienţi care fac bine plantelor, dar e plin şi de contaminanţi E.coli, de Giardia, de Salmonella”, susţine specialistul. Sistemul realizat în colaborare cu italienii, ar permite refolosirea urinei de la animale, filtrată şi dezinfectată, pe post de apă pentru spălat grajdurile. La ferme se foloseşte foarte multă apă, de exemplu, pentru o vacă se folosesc la băut şi spălat 170 de litri de apă, precizează expertul.

Tratarea apei industriale  

Proiectul „creşterea eficienţei reducerii nutrienţilor din apele reziduale provenite din comunităţi mici” a fost implementat de o firmă din Cluj în colaborare cu o firmă italiană. Este vorba despre un dispozitiv care foloseşte „o nouă metodă bazată pe reactor celular, cu scopul de a îmbunătăţii calitatea epurării apei reziduale în zonele care nu pot fi conectate la sistemele centralizate orăşeneşti”, se arată în descrierea proiectului. Sistemul este folosit la o fabrică de mezeluri din localitatea Gherla.

  „Aparatul tratează apa reziduală provenită de la o fabrică de prelucrare a cărnii printr-o tehnologie de epurare inovativă. Această apă este încărcată puternic cu nutrienţi, între care azotul şi amoniul sunt prezente în cantităţi foarte mari”, explică specialistul.  Apa astfel tratată poate fi deversată în reţeaua de canalizare municipală în siguranţă, având în vedere că toţi procesatorii industriali trebuie să pre-epureze apa rezultată în urma proceselor tehnologice.

Un număr de 6 firme din România, dintre care 4 sunt din Cluj şi două din Baia Mare au obţinut aceste fonduri prind programul Neptune. În proiectele firmelor româneşti au fost implicate şi două IMM-uri din Italia.  Etapa următoare a proiectelor finanţare de UE este producerea acestor prototipuri pe scară largă, în funcţie de interesul de pe piaţă. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite