Update: Romii de pe Coastei au fost evacuaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acareturile romilor de pe Coastei au fost urcate în camioanele puse la dispoziţie de Primărie / Foto: Thomas Câmpean
Acareturile romilor de pe Coastei au fost urcate în camioanele puse la dispoziţie de Primărie / Foto: Thomas Câmpean

Neîncrezători la început, ei au acceptat în cele din urmă să se mute în noile locuinţe ridicate de Primărie la marginea oraşului. Mai multe camioane puse la dispoziţie de către municipalitate au început în jurul orei 10 să ducă bunurile celor care locuiau în cocioabele de pe strada Coastei înspre noile locuinţe sociale situate în zona Pata-Rât.

Îngrijoraţi, însă, că vor fi lăsaţi pe drumuri şi neîncrezători în promisiunile autorităţilor, oamenii aşteptau de la primele ore ale dimineţii, în faţa locuinţelor, la -10 grade. În jurul orei 6.40, pe strada Coastei au apărut primele forţe de ordine, moment în care s-au agitat spiritele.

A fost nevoie de aproximativ două ore de discuţii până când acţiunea de evacuare să înceapă. Mulţi spuneau că au stat treji toată noaptea, neştiind exact ce urma să se întâmple şi, până când au apărut camioanele de transport, încă mai sperau că vor fi păsuiţi până în primăvară.

Politisti comunitari

Spiritele s-au aprins la apariţia Poliţiei Locale, dar nu s-au înregistrat incidente / Foto: Thomas Câmpean

„Ştiam că or să ne mute de aici, dar nu mă gândeam că la o săptămână înainte de sărbători. Om face cum ne zic, că altceva n-avem ce. Am patru copii, cel mai mic o fetiţă de trei săptămâni”, spunea Valentin Varga, care locuia într-o dugheană ridicată fără norme legale. Principala grijă a lui şi a mai multora era că „ţiganii de acolo (zona Pata-Rât) îs răi, au găştile lor, treburile lor”. „Fetele noastre merg la grădiniţă. Mă tem pentru ele, nu pentru mine. Acolo la 13 ani îs luate”, spune bărbatul.

image

În locuinţa familiei Varga, Valentin şi doi dintre copiii săi (Valentin şi Sofia), care dormeau liniştit azi dimineaţă în timp ce afară lumea se certa cu poliţia comunitară / Foto: Thomas Câmpean.

“Mă mută de la gaz la sobă cu lemne”

Unul dintre cei mai supăraţi locuitori care au fost mutaţi de pe strada Coastei a fost Romeo Greta. Are 37 de ani şi o mică firmă de construcţii. E singurul de pe stradă care are gaz în casă, internet “pentru copii” şi buletin pe adresa la care a locuit până astăzi.
 
Casa lui, un spaţiu de vreo patru metri pe patru, este printre cele câteva (două-trei) de pe stradă care sunt tencuite, cu faianţă pusă şi parchet laminat pe jos. De curând şi-a cumpărat mobilă. “Am băgat mulţi bani în locul ăsta. Mă mută în fundu` Clujului, lângă groapa de gunoi. Copiii mei învaţă pe Dorobanţilor, la şcoala Bărnuţiu. Cum mi-i duc la şcoală? Am încercat să mi-i feresc de rele, să se ţină de învăţat, ce or să înveţe ei când alţii de-o dată cu ei caută în gunoi”, se plânge bărbatul.

Romeo Greta

Romeo Greta povesteşte cât de mult a investit în locuinţa de pe Coastei  / Foto: Thomas Câmpean.

Primii locatari

Rozalia Lingurar şi soţul ei au fost primii care au semnat pentru noua locuinţă şi au primit cheile - pe la 10.30, în modulul B4. Înăuntru era cald şi mirosea a var proaspăt. Femeia avea zâmbetul pe buze. „E mai frumos ca dincolo, unde stăteam într-o cămăruţă jumătate cât asta. Pot să zic că sunt mulţumită şi că mă aşteptam să se rezolve, să nu mă lase pe drumuri cu trei copii”, spunea femeia, în vreme ce soţul şi un văr descărcau camionul.

Familia Lingurar

Familia Lingurar îşi descarcă bunurile pe aleea care desparte cele două rânduri de locuinţe nou construite de către primărie / Foto: Thomas Câmpean.

Prioritare, familiile cu copii

Din cele 56 de familii câte se ştie că locuiau pe Coastei, doar 18 locuiau legal, în case pentru care plăteau şi chirie Primăriei. Contractele însă expiraseră, iar municipalitatea nu le-a mai înnoit, tocmai în vederea acestei mutări.

Potrivit reprezentanţilor primăriei cele 18 familii au primit toate camere în locuinţele de pe Cantonului. Celelalte încăperi rămase vor fi ocupate de persoanele cu buletin de Cluj sau de cei cu copii şi bebeluşi. „Cei fără buletine de Cluj urmează să fie trimişi în localităţile de reşedinţă”, a precizat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Ea a adăugat că romii de pe Coastei care nu vor primi locuinţă în apartamentele nou construite vor fi ajutaţi să îşi mute şi să îşi reconstruiască cocioabele în apropierea acestora. „Până când aceşti oameni îşi vor rezolva problema locuinţei, Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie le va pune la dispoziţie cazare şi masă pentru copii, iar noi (primăria, n.r.) vom oferi cazare în centrele sociale pentru adulţi”, a mai declarat Buzatu.

Copiii Coastei

Copii ai locatarilor de pe strada Coastei lângă un morman de saci cu haine şi alte bunuri, aşteptând camionul către Cantonului / Foto: Thomas Câmpean

Demolările, programate pentru mâine

Potrivit aceleiaşi surse, cocioabele de pe Coastei vor fi demolate începând de mâine, mai exact „de cum va fi mutată toată lumea, lucru care ar trebui să se ducă la bun sfârşit astăzi”. Pentru apartamentele modulare se va plăti chirie de 30 de lei pe lună, iar apa şi curentul va fi plătit de locatari.

Reprezentanţii municipalităţii spun că legea nu a fost încălcată. „Oamenii aveau deja repartizate locuinţele. Nu a fost vorba de o evacuare, ci de o mutare, astfel încât legea cu privire la interzicerea evacuărilor pe timp de iarnă nu a fost încălcată”, a conchis Oana Buzatu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite