Un ONG din România a câştigat un premiu internaţional. „Noi vom evolua ca societate doar atunci când vom învăţa să ne pese şi de binele celor din jur“

Un
ONG din România a câştigat un premiu internaţional. „Noi vom evolua ca societate doar atunci când vom învăţa să
ne pese şi de binele celor din jur“

Echipa proiectului premiat FOTO JCI Cluj

Un proiect despre reducerea risipei alimentare a unui ONG din România, JCI Cluj - o reţea de antreprenori şi specialişti din mai multe domenii - , a fost premiat la Congresul Mondial JCI din Amsterdam drept cea mai bună iniţiativă locală de responsabilitate socială. JCI e o organizaţie nonguvernamentală internaţională ce reuneşte circa 200.000 de tineri din peste 120 de ţări.

Ştiri pe aceeaşi temă

Food Waste Combat este un proiect al unui ONG din România desemnat cea mai bună iniţiativă locală de responsabilitate socială din reţeaua internaţională JCI.

Proiectul a fost gândit de membrii JCI Cluj, un ONG alcătuit din antreprneori şi specialişti din mai multe domenii, cu scopul de a conştientiza şi reduce risipa alimentară. JCI este o organizaţie neguvernamentală internaţională ce reuneşte circa 200.000 de tineri din peste 120 de ţări. Este prima dată când un proiect din România este premiat.

„Acest premiu ne motivează şi mai mult să continuăm iniţiativele de conştientizare şi reducere a risipei alimentare în România. 

E o mare bucurie să fim premiaţi la nivel mondial. Distincţia primită ne demonstrează din nou că tema este una de interes la nivel mondial, că merită să ne unim forţele şi să acţionăm în continuare. 

Avem planuri mari pentru următorul an. Vrem să lucrăm împreună cu supermarketurile, consumatorii, restaurantele, mass-media şi să ne implicăm din punct de vedere legislativ în problema risipei alimentare. Avem o echipă dedicată, formată exclusiv din tineri voluntari, iar alături de noi vrem să-i aducem în acest demers şi pe reprezentanţii instituţiilor, magazinelor, restaurantelor, şcolilor şi, desigur, pe consumatori”, afirmă preşedintele JCI Cluj, Corina Brânduşan.

Premiul a fost acordat celor din ONG-ul clujean loc la Congresul Mondial JCI de la Amsterdam. la eveniment au luat parte mii de reprezentanţi şi delegaţi din aproape toate statele lumii, dar şi Kofi Annan, fost secretar general ONU şi fost membru JCI.

Imagine de la premiere  FOTO JCI Cluj
 
„Anul acesta a fost un adevarat roller coaster. Am început cu cinele comunitare - evenimente unde am gătit în comunitate, doar din legume şi fructe salvate de la risipă. Am prins suficient curaj şi entuziasm să continuăm şi să ne facem o strategie care a primit premiul TEDx Eroilor în primăvara acestui an şi 4.000 de euro oferiţi de Arobs Transilvania Software. Anul 2017 a însemnat pentru noi patru cine comunitare şi ajutor oferit unui adăpost de noapte din Cluj, prezenţa la trei festivaluri clujene, campanii de educare şi ateliere practice Food Waste Combat în trei şcoli.
Suntem o echipă de 10 voluntari şi avem alături mulţi alţi oameni care ne-au oferit sprijinul, colaborarea şi serviciile lor pro-bono, pentru simplul fapt că şi ei cred în cauza noastră. Colaborăm în prezent cu echipe care fac aplicaţii mobile de reducere a risipei (JustNow şi TimeToEat Romania), cu avocaţi şi activişti, cu oameni implicaţi în proiecte de cercetare”, precizează Cami Gui, Project Manager Food Waste Combat.
 
„Noi, românii, vom evolua ca societate doar atunci când vom învăţa să ne pese şi de binele celor din jur 
 
Echipa proiectului premiat anunţă că are planuri mari pentru 2018. Aceştia vor să încheie parteneriate cu reţele comerciale cu ajutorul cărora să valorifice mâncarea cu risc de risipă şi să o direcţioneze către beneficiari clujeni din medii defavorizate. 
Cei de la JCI Cluj au de gând să lanseze o campanie de audit a risipei din restaurante şi un ghid de consum al alimentelor neuitând să continue campaniile de informare în şcoli.
Tot cei de la JCI Cluj au iniţiat recent o nouă dezbaterea publică a legii privind reducerea risipei alimentare şi îşi propun să iniţieze campanii naţionale de informare pe principalele canale media.
 
„Să ne amintim că risipa alimentara poate fi combătută uşor, chiar din acest moment. Cum? Să devenim mai responsabili cu alegerile făcute la cumpărături, să planificăm mai bine felul în care consumăm alimentele. Şi mai ales, prin implicare activă: dând acest mesaj mai departe. Convingerea mea e ca noi, românii, vom evolua ca societate doar atunci când vom învăţa să ne pese şi de binele celor din jur, nu doar de cel propriu. Şi se pare că facem paşi mici, dar siguri, în direcţia aceasta. Vă las cu îndemnul nostru, al proiectului Food Waste Combat: locul mâncării e-n farfurii, nu-n pubele!”, afirmă Cami Gui.
 
Cine sunt cei de la JCI Cluj
 

JCI Cluj este o organizaţie neguvernamentală compusă din tineri antreprenori şi specialişti în mai multe domenii – educaţie, IT, marketing, medicină, inginerie – ce urmăresc prin proiectele lor să schimbe în bine comunitatea. ONG-ul are proiecte sociale şi de antreprenoriat precum: Food Waste Combat, SALT - Susţinem Antreprenori şi Lideri Tineri, Ride2Work, Start în afaceri, Serile JCI, Innovate Networking.

 

Mai puteţi citi:

De ce aruncă românii tone de mâncare la gunoi: „Au fost încurajaţi să cumpere în exces bunuri, servicii, alimente“

Un român aruncă anual la gunoi circa 129 de kilograme de alimente, în timp ce 4,74 milioane de semeni de-ai săi români trăiesc la limita sărăciei, reiese dintr-un audit făcut la nivelul UE. Sociologii pun fenomenul risipei alimentare şi pe seama „moştenirii“ comuniste.

Câtă mâncare aruncă anual la gunoi un român. „Un stomac înfometat te face să cumperi mai mult decât ai nevoie“

Un studiu realizat de Asociaţia MaiMultVerde arată ce cantitate de mâncare ajunge la tomberon anual, în România. Un sfert dintre alimentele aruncate sunt mâncare gătită.

citeste totul despre: