Autorul primei cărţi despre incinerare cere public ca Biserica Ortodoxă să respecte dorinţa lui Sergiu Nicolaescu de a fi incinerat

Autorul primei cărţi despre incinerare cere public ca Biserica Ortodoxă să respecte dorinţa lui Sergiu
Nicolaescu de a fi incinerat

Marius Rotar  FOTO: Adevărul

Marius Rotar, profesor universitar la Alba Iulia, autorul primei cărţi despre incinerare din România, a postat, joi seara, pe un site, un comentariu acid la adresa apelului făcut de Biserica Ortodoxă familiei lui Sergiu Nicolaescu de a-l înmormânta, nu incinera.

Ştiri pe aceeaşi temă

Universitarul ardelean Marius Rotar susţine că Biserica Ortodoxă Română nu ar trebui să se amestece în deciziile unei familii îndurerate.

„Este posibil să asistăm la un nou caz Paţurcă (n.r. cel care cântă Imnul Golanilor)? Este revoltător că, în anul de graţie 2013, BOR să se opună cu o aşa de mare vehemenţă unei practici moderne, raţionale şi acceptată de majoritatea bisericilor creştine în caz de deces. Nu este suficientă durerea familiei în caz de deces, ea trebuie răscolită în numele unui orgoliu absurd şi a unui conservatorism rânced. Ruşine! “, scrie Marius Rotar pe site-ul Asociaţiei Cremaţioniste Amurg din România, al cărei preşedinte este.

Fiecare alege

Rotar spune că l-a şocat declaraţia preotului Valentin Fotescu, care la un post de televiziune, spune: „Trupul trebuie să se întoarcă în pământ, de asta se face înmormântare. Ca preot, eu nu pot merge să fac slujbă pentru cei incineraţi. Nu sunt de acord cu incinerarea nici ca preot, nici ca om. Fiecare alege ce i se întâmplă. Este păcatul lui pe care şi-l asumă. Biserica nu impune, dar sperăm să ţină cont“.

Însă spune că şi mai şocat a fost când a auzit că Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel la familia lui Sergiu Nicolaescu să-l înmormânteze creştineşte, pentru a păstra renumele marelui regizor în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox.

"Pentru a păstra renumele lui Sergiu Nicolaescu în conştiinţa poporului român în majoritate ortodox, Arhiepiscopia Bucureştilor a făcut apel către familia marelui regizor să-l înmormânteze creştineşte, iar în acest sens, Arhiepiscopia Bucureştilor şi Parohia Parc Domenii din Bucureşti (Biserica Caşin) vor asigura jumătate din cheltuielile de înmormântare ale regretatului regizor.

Incinerarea este o practică necreştină. În plus, Primăria Capitalei poate oferi un loc de veci la Cimitirul Bellu, în zona unde sunt înmormântate personalităţile lumii artistice“, a declarat părintele Constantin Stoica, citat de Mediafax.

Cazul Paţurcă, autorul „Imnului Golanilor“

Cristian Paţurcă, cântăreţ, compozitor şi revoluţionar, este autorul „Imnului Golanilor“ şi al altor piese cântate la Manifestaţiile din Piaţa Universităţii, în perioada aprilie - iunie 1990.

Marius Rotar spune că dorinţa acestuia, amintită şi în testament, era să fie incinerat.

„Însă în ianuarie 2011 a intervenit Biserica Ortodoxă şi a convins familia, care l-a înmormântat. Dacă un om doreşte să fie incinerat atunci trebuie să i se respecte hotărârea şi Biserica să nu se amestece. De aceea, cer, în mod public, ca BOR să respecte dorinţa lui Sergiu Nicolaescu“, afirmă Rotar.

Acesta mai spune că incinerarea nu contravine dogmelor religioase, dovada acestei situaţii fiind acceptarea ei de către Biserica Romano-Catolică si multe alte biserici creştine. Iar Biserica Ortodoxă Română respinge incinerarea bazându-se doar pe tradiţia înhumării şi nu pe texte biblice, mulţi preoţi ortodocşi săvârşesc serviciile religioase pentru cei ce optează pentru incinerare.
Rotar zice că nu există niciunul pasaj din Vechiul şi Noul Testament care să condamne incinerarea. Focul, în textele biblice, nu are decât un rol de purificare, fiind unica formă demnă de măreţia divină.

Români celebri incineraţi

Scriitori, academicieni, artişti de renume, dar şi oameni obişnuiţi au optat pentru varianta incinerării. În ultimii 80 de ani au fost incinerate circa 70.000 de persoane.

Dintre acestea amintim nume precum: mareşalul Ion Antonescu, Grigore Antipa, Garabet Ibrăileanu, Constantin Stere, Eugen Lovinescu, Anton Holban, Ştefan Mihăilescu Brăila, Clody Bertola, Ilarion Ciobanu, Silviu Brucan sau, mai recent, Michaela Iordache, soţia regretatului actor Ştefan Iordache etc.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările