Un utilaj pentru căpuşe, argumentul pentru care Primăria Cluj a prelungit cu 7,7 ani un contract de 12 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un utilaj pentru căpuşe a determinat prelungirea fără licitaţie a unui contract de 12 milioane de euro. FOTO: Arhivă
Un utilaj pentru căpuşe a determinat prelungirea fără licitaţie a unui contract de 12 milioane de euro. FOTO: Arhivă

Dosarul Coral pare să se fi oprit la două funcţionare din cadrul Primăriei Cluj, şefa Serviciului Tehnic Reparaţii Imobile, Monitorizare, Servicii Comunitare şi o consilieră , care ar fi primit o mită de 8.600 de lei şi produse alimentare. Discuţiile din Consiliul Local cu ocazia prelungirii contractului cu firma, în valoare de circa 12 milioane de euro, fără licitaţie, sugerează că interesele Coral erau apărate de conducerea Primăriei de atunci.

DNA a dispus, zilele trecute, începerea urmăriri penale faţă de două funcţionare din cadrul Primăriei Cluj-Napoca şi asupra unui angajat al firmei Coral Impex pentru luare, respectiv dare de mită. Funcţionarele Adriana-Lucia Măgurean, şefa Serviciului Tehnic Reparaţii Imobile, Monitorizare, Servicii Comunitare de Utilităţi Publice, şi Mariana Capota,  consilier la serviciul amintit au primit diferite sume de bani- circa 8.600 de lei şi produse alimentare pentru a nu inspecta activităţile de deratizare, dezinsecţie, dezinfecţie, realizate de către angajaţii Coral, conform procurorilor DNA.
Un mare semn de întrebare în legătură cu activitatea Coral la Cluj este prelungirea, în 2010, a contractului de dezinsecţie şi dezinfecţie încheiat, iniţial în 2006, cu 7,7 ani fără licitaţie. Potrvit administraţiei locale, în 9 ani de contract, Coral Impex a încasat de la bugetul local al primariei peste 66 de milioane lei, adică 15 milioane de euro, din care jumatate s-au platit în trei ani de contract prelungit fara licitatie”, relatează Actual de Cluj. Astfel, firma încasează circa 1,6 milioane de euro pe an de la municipalitatea clujeană, situaţie care va continua până în 2019.  Deci, în 7,7 ani, firma încasează de la Primăria Cluj-Napoca circa 12 milioane de euro. Primarul actual, Emil Boc, a susţinut că prelungirea contractului s-a făcut cu respectararea legislaţiei. 

Utilajul „special” pentru căpuşe 

Din minuta şedinţei de Consiliul Local din 14 decembrie 2010, când s-a prelungit fără licitaţie contractul cu Coral Impex, rezultă că existau suspiciuni în legătură cu motivele din spatele acestei operaţiuni. „Adevărul” redă discuţiile avute atunci de către primarul Sorin Apostu, şi consilierii din opoziţie. În 2014, edilul a fost condamnat la închisoare pentru luare de mită. 

Comisia de finanţe din cadrul Consiliului Local a dat „aviz favorabil” prelungirii cu 7,7 ani a contractului fără licitaţie argumentând că firma a făcut investiţii suplimentare, faţă de prevederile caietului de sarcini. Redăm fragmente relevante din procesul-verbal al şedinţei.

Consilierul local Remus Lăpuşan (PSD) a suţinut că firma nu era obligata sa realizeze investitii mai mari decat cele propuse initial.

Primarul, Sorin Apostu – arată că, între timp, legislatia europeană s-a modificat, în ceea ce priveste substantele şi modul de aplicare a acestora; în cazul aparitiei căpuşelor, firma a cumparat un utilaj special, municipalitatea neplătind această operaţiune; Edilul a prezentat preţurile, mai mari, obtinute la licitatiile din alte orase, in acest an sau anul trecut.

Schimbarea legislaţiei europene

Consilierul Gherghe Vuşcan (PSD) –„a întreabat dacă este corect ca o instituţie bugetară să susţina investiţiile unei firme, care se angajeaza să presteze niste servicii; sustine că, atunci când doresc sa participe la o astfel de licitaţie, firmele trebuie să-şi asume inclusiv riscul de a-şi recupera mai greu investitia, sau de a nu-si recupera investitia; ar fi fost interesant de vazut un inventar al echipamentelor in care a investit firma; considera ca prelungirea contractului, de 7,7 ani, este prea mare; susţine că, dacă este ingradită concurenţa, nu ne putem aştepta la progrese”.

Primarul „arată că, dupa cum este specificat şi în referat, municipalitatea nu plateste utilajele nimanui, ci plateste niste servicii pe care le solicita; precizeaza că nimeni în România – şi nici în Europa – nu concesioneaza un serviciu fara să aiba garantat planul de afaceri; garanţia planului de afaceri este reprezentata de aceasta perioada de timp care, în legislatia actuala, este de minim opt ani, la concesiune, putand ajunge pana la 49 de ani.

Consilierul Attila Laszlo (UDMR) – viceprimar –„ sustine că, în luna mai, a avut loc o invazie de căpuşe, atunci municipalitatea apeland pentru prima data la aceasta firma, reusindu-se evitarea unor situatii mult mai neplacute; considera că este o alegere potrivita; nu crede ca este oportuna scurtarea duratei concesiunii.

Consilier local: „eludăm legea”

Consiliera Steluţa Cataniciu (PNL) – „spunea domnul viceprimar Laszlo Attila ca ne este mai favorabila mentinerea acestei concesiuni; eu cred ca ne este mai comoda, nu mai favorabila, pentru că este anormal şi se..., ce încercam noi să facem acuma, îmi pare rau ca trebuie sa spun, ca este tot o eludare a legii; acuma, chiar să plângem de mila celor care investesc bani şi îşi iau credite de la banca pentru a cumpara, pentru a-şi cumpara utilaje...; domnul primar, eu credeam că regula, atunci cand se fac aceste licitatii, sunt..., fac o paranteză, e adevarat ca eu n-am participat de mult la comisii de licitatii, dar eu îmi imaginam că, măcar asa, o chestie de bun-simţ este ca, atunci când cineva participa la o licitatie, sa aiba acele utilaje, pentru că, altfel, nu văd... dupa ce criterii mai desemnăm..., daca-mi daţi voie...”.

Primarul – „daca ati sti de cate ori A.N.R.M.A.C.-ul ne-a respins...; nu, tot ca o mica paran..., de câte ori ne-a respins ca am cerut, va reamintiti?, am cerut acele utilaje, sa le aiba în proprietate – respingere, are dreptul sa le aiba în..., daca va castiga contractul; vă aratam, chiar dumneavoastra ne-aţi atacat ca am cerut anumite..., dar nu dumneavoastră personal”.

Steluţa Cataniciu – „a, pai, va rog sa rectificati; eu, nu, nu-mi aduc aminte; deci, în această situatie, în care noi mergem în continuare cu o firma, am facut o licitatie care avea un anumit...,în urma careia am incheiat un contract, pe un anumit termen şi să..., pe viitor să prelungim un astfel de contract, pe o astfel de perioada, de 7,7 ani, ma rog, şapte-opt ani, este acelaşi lucru, nu ştiu cum a iesit termenul asta de 7,7, ca deja mergem pe procente; mi se pare o chestie nelegala, va spun sincer; deci, din punctul meu de vedere, era obligatoriu să facem o nouă licitatie; faptul că ei şi-au cumparat este problema lor şi probabil că, în continuare, ar fi avut prima sansa, dar vă spun: cred că, deja, devine periculoasa aceasta moda, pentru ceilalti,  pentru ca mai sunt şi alte societati, pentru noi, poate putem...”.

Primar – „cu siguranţă vom mai primi cereri”.

Cataniciu – „... poate putem obţine un preţ mai bun; deci, deja, eu îmi pun...;  domnul primar, eu nu ştiu, ca nu discut cu ei, dar nu înseamnă că, daca se prezinta doua sau trei persoane...; stiti ce facem noi cu aceste prelungiri? Inlăturăm competitia şi îi discriminăm pe ceilalti; deci, la aceasta ora, nu pot să mai prezinte la licitatie, nu se mai pot prezenta la licitatie decat acele societati care, într-o anumita perioada, au castigat contracte; dar, ma rog, sigur, noi putem spune orice, eu pot sa invoc legea, colegii mei la fel, pentru că, acuma, vorba domnului Vuşcan, chiar suntem înaintea sarbatorilor, dar nu cred că trebuie sa cadem chiar aşa la pace şi să nu ne spunem punctul de vedere”.

Primar – „corect; legat de lege, este vorba de Legea nr. ...”.

Cataniciu – „vroiam doar să-mi închei fraza; avand în vedere majoritatea pe care o aveti, vorba domnului Vuşcan, vorbim singuri, dar mă rog, asta este”.

Primar – „legat de lege, pentru că, înca o data, repet, când dumneavoastra spuneti ceva,  sigur, noi ar trebui să tacem, ca să nu va simţiţi nicicum; Legea 101 din 2006, o aveti în referat, este legea care sta la baza acestei prelungiri” 

Invazia de căpuşe din 2010 

Primarul sustine ca exista prevederi legale care dau posibilitatea firmelor care investesc să-şi recupereze investitia; de asemenea, arata că licitatiile au fost tinute anul acesta si ca au fost publicate in Registrul Uniunii Europene şi pe Jurnalul de Achizitii, obtinandu-se preturile mentionate.

Atilla Laszlo – viceprimar – arata ca anul acesta a fost o mare invazie de căpuşe, şi că în caietul de sarcini nu a fost prevazută dezinfecţia împotriva căpuşelor; explică faptul că trebuia rezolvata aceasta problema şi că una dintre posibilitati era aceea de a solicita firmei care presteaza acest serviciu să-şi largeasca activitatea; de asemenea, sustine că au fost solicitari din partea spitalelor de a se lua masuri de dezinsectie.

Remus Lapusan – întreaba daca firma care face dezinsectia în Cluj-Napoca face dezinsectie in orasele enumerate de domnul primar si afirma ca, la Cluj-Napoca, preturile sunt foarte bune. 

Proiectul a fost votat cu 18 voturi pentru, trei voturi împotrivă şi o abţinere. 

Citeşte şi

Funcţionari ai Primăriei Cluj-Napoca, mituiţi cu produse alimentare şi bani de firma care realiza deratizarea oraşului

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Soţia lui a primit 3 ani cu suspendare

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite