Un român a obţinut 722 de milioane de dolari printr-o schemă internaţională de tip Caritas. Investitorii, numiţi „idioţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taxa de înscriere în BitClub era de 100 de dolari. FOTO: BitClub
Taxa de înscriere în BitClub era de 100 de dolari. FOTO: BitClub

Silviu Cătălin Balaci a pledat vinovat în dosarul „Bitclub Network”, o schemă de tip Ponzi în care investitori din întreaga lume erau atraşi să investească în bitcoin. Românul a recunoscut că prin strategia de tip Caritas a reuşit să atragă 722 de milioane de dolari în bitcoin de la investitori din întreaga lume.

Silviu Cătălin Balaci a pledat vinovat în dosarul „Bitclub Network”, o schemă de tip Ponzi de 722 de milioane de dolari,  a anunţat, la finalul săptămânii, procurorul american Craig Carpentino. 

Balaci, aflat în arestul autorităţilor din Germania, încă din decembrie 2019, a dat declaraţia prin videoconferinţă unui judecător american. El a pledat vinovat pentru fraudă şi oferirea şi vânzarea de valori mobiliare neînregistrate în legătură cu reţeaua BitClub. 

În cadrul schemei, banii erau colectaţi de la investitori cu promisiunea de a-i investi în criptomonede. De asemenea, investitorii erau a răsplătiţi pentru recrutarea altor clienţi în schema Ponzi. 

Este vorba despre un sistem priamidal care a primit numele de la Charles Ponzi, un america care în anii 20 a înşelat mii de cetăţeni din New England, convingându-i să investească într-o schemă de speculaţii cu mărci poştale. În condiţiile în care, în acea perioadă dobânda anuală la conturile bancare era de 5%, Ponzi a promis un profit de 50% în 90 de zile. După scurt timp, Ponzi a început să-i plătească pe primii investitori din sumele depuse de cei mai recenţi investitori. 

O astfel de schemă este o operaţiune investiţională frauduloasă ce implică plata unor profituri mari unor investitori de pe urma fondurilor investite de alte persoane şi nu de pe urma veniturilor pe care afacerea le-a generat în realitate.

O astfel de schemă a fost folosită şi în România, în afacerea Caritas. Aceasta se baza pe lăcomia oamenilor, care ar fi primit de 8 ori suma „investită” într-un interval de trei săptămâni. Schema se baza pe atragerea unui număr foarte mare de persoane ai căror bani erau rulaţi până când „jocul” se bloca din lipsă de lichidităţi. 

Silviu Cătălin Balaci a confirmat că în urma demersului fraudulos s-au obţinut cel puţin echivalentul a 722 milioane dolari în bitcoin de la investitori, potrivit declaraţiei. Balaci riscă pedeapsă maximă de cinci ani şi cu o amendă de 250.000 USD. 

balaci catalin bitclub

FOTO DREAPTA: Silviu Cătălin Balaci 

Sursa Arhivă personală

Alături de Balaci în dosar au fost acuzaţi trei americani: Matthew Brent Goettsche, Jobadiah Sinclair Weeks şi Joseph Frank Abel. Balaci şi Goettsche au vizat investitori creduli, conform dovezilor obţinute de Departamentul de Justiţiei.

„Ca parte a schemei, Balaci şi Goettsche au discutat că publicul ţintă pentru reţeaua BitClub vor fi investitori „proşti”, pe care i-au numit „oi” şi au plănuit că vor „construi această afacere pe spatele unor idioţi", se arată în comunicatul Departamentului de Justiţie al SUA.

„Clădim toată afacerea pe spatele idioţilor”


Procurorii americani au afirmat că BitClub Network, care a operat din aprilie 2014 până în decembrie 2019, a fost clădită pe solicitarea de bani de la persoane în schimbul unor acţiuni la presupuse mine de criptomonede, plus recompense pentru investitorii care atrăgeau noi clienţi.

Grupul nu a înregistrat acţiuni la US Securities and Exchange Commission, se mai arată în actul de acuzare de 27 de pagini. Pentru a atrage investitorii, inculpaţii au furnizat cifre false şi înşelătoare, descrise drept „câştiguri de la mine de bitcoin”. Weeks şi asociaţii au călătorit în SUA şi în lume ca să promoveze BitClub Network, descriind firma drept „cea mai transparentă companie din istoria lumii” şi „prea mare pentru a se prăbuşi”, conform procurorilor.

În februarie 2015, Goettsche i-a comandat lui Balaci să „salte câştigurile zilnice din minerit cu 60%”, conform acuzării. Balaci l-ar fi prevenit, conform procurorilor, că „nu este sustenabil, este teritoriu ponzi şi bani ponzi rapizi... dar se face”. Balaci i-a spus lui Goettsche nu cu mult timp după lansarea companiei că publicul-ţintă ar fi „tipicul investitor MLM (multi-level marketing) prost”. 

Mai târziu, Goettsche i-a spus lui Balaci că „clădim toată afacerea pe spatele idioţilor” şi că partea legată de „mieritul” de criptomonede  are rolul de a-i convinge pe „dobitoci”, relata NBC.

În septembrie 2017, Goettsche i-a transmis un email unui alt presupus complice, sugerând că BitClub Network „scade semnificativ câştigurile din minerit începând de acum”, aşa că „se poate retrage RAF“ (extrem de bogat - n.r.).

Weeks a remarcat într-un email din iunie 2017 către Goettsche şi un alt presupus conspirator că BitClub Network vinde acţiuni şi nu foloseşte câştigurile pentru a cumpăra echipamente pentru minerit, ceea ce „nu este corect”.

Taxa de înscriere de 100 de dolari 


Încă din 2018, în presă au apărut semne de întrebare despre BitClub Network. UN articol apărut în vara acelui an în publicaţia Medium trăgea un semnal de alarmă. Un tânăr pasionat de criptomonede care a participat la o prezendare a afacerii a remarcat mai multe probleme:  

Structura acţionariatului companiei nu era transparentă spre deosebire de alte companii care fac „minerit de criptomonede”. Adresa companiei nu era publică cu toate că pe site se menţiona că au ferme de minerit în Reykjavik, Islanda. „E ca şi cum ai spune vag că deţii un cazinou în Las Vegas”, scria autorul articolului.

Taxa minimă de înscriere pe BitClub Network era de 100 de dolari. Pachetele de investitori ajungeau şi până la 3.500 de dolari. Se ridica întrebarea: de ce să plăteşti o taxă când poţi investi deja suma respectivă? De asemenea, cei care au prezentat afacerea nu au putu să precizeze în ce termen îşi vor recupera clienţii investiţia. 

Cine este Silviu Cătălin Balaci 


Silviu Cătălin Balaci (34 de ani) este originar din Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, şi locuia în Frankfurt, Germania. El era cunoscut pe plan local ca un afacerist de succes. La 19 ani a înfiinţat New Age Programming SRL şi este asociat la Evobits Information Technology SRL şi Cripto Mine SRL, ambele din Reşiţa. Presa locală arată că Silviu Cătălin Balaci este ginerele arhitectului şef al judeţului, Victor Naidan.

„La sfârşitul lunii noiembrie 2019, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Caraş-Severin a premiat firmele cu rezultate bune înregistrate în 2018. Nimeni nu a pus nici măcar atunci problema modului suspect în care făcea bani firma Evobits Information Technology SRL, care înregistra cel mai mare profit (15,7 milioane de lei profitul net şi venituri anuale de 65,9 milioane de lei!) dintre agenţii economici reşiţeni. Era chiar a doua din întreg judeţul, după Metro Imobiliare Development SRL din Buchin (17 milioane de lei)”, se arăta în presa locală.

   

Citeşte şi

25 DE ANI DE CAPITALISM. Caritas, prima ţeapă naţională. Jocul care a adunat o treime din banii României

Caritas, schema creată de un contabil care a ţepuit o ţară întreagă. „Când este domnul Stoica în mijlocul nostru, îl vedem ca pe Mesia“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite