Un proiect de 5 milioane de euro pentru testarea aptitudinilor a 20.000 de liceeni, din 7 judeţe, a fost lansat la Cluj

Un proiect de 5 milioane de euro pentru testarea aptitudinilor a 20.000 de liceeni, din 7 judeţe, a fost lansat la Cluj

Elevi FOTO: Adevărul

Un proiect în valoare de cinci milioane de euro, care vizează testarea aptitudinilor a 20.000 de liceeni astfel încât aceştia să poată alege apoi ce studii vor urma va fi lansat în premieră naţională de Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare în Muncă (AJOFM) Cluj,

Ştiri pe aceeaşi temă

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat, miercuri, 30 aprilie, la şedinţa Colegiului Prefectural, că proiectul care prevede testarea aptitudinilor pentru 20.000 de elevi din şapte judeţe a fost iniţiat după ce s-a constatat că mulţi tineri nu puteau fi reorientaţi pe piaţa muncii şi nu se mai putea interveni asupra formării lor profesionale iniţiale.

Proiectul "Skills for jobs" este finanţat din bani europeni, va fi lansat în 15 mai.

"Avem un grup ţintă de 20.000 de elevi de clasele a IX-a şi a X-a din şapte judeţe - Maramureş, Bihor, Satu Mare, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Timiş şi Hunedoara, pe care dorim să îi testăm, astfel încât părinţii să nu cheltuie bani pe meditaţii în domenii şi meserii în care elevii nu au abilităţi", a spus Don, citat de Mediafax.

El a precizat că liceenilor din proiect li se va aplica "cea mai performantă baterie de teste" care se aplică în străinătate şi de care au beneficiat 2,5 milioane de elevi, în urma cărora s-au identificat aptitudinile şi deprinderile acestora.

"Pentru stimularea elevilor, am gândit şi beneficii materiale directe astfel încât aceştia să poată participa şi completa chestionarele cu seriozitate. Vom da un chestionar în care elevii îşi vor face propria lor evaluare, iar dacă aceasta se apropie de evaluarea bateriei de teste, vor fi premiaţi. Premiile vor fi substanţiale - premiul I, de exemplu, va fi de 1.000 de lei, şi vom avea şi alte premii, mai mari, de 1.500 de lei, pentru şcoli, pe judeţ. Vor primi premii 390 elevi din 130 de şcoli. De asemenea, vom premia cu 4.500 de lei elevul care s-a evaluat cel mai bine în raport cu bateria de teste", a mai afirmat Daniel Don.

De asemenea, în ziua testărilor celor 20.000 de elevi examinaţi le va fi asigurată hrana în sistem catering, iar aceştia vor primi şi materiale didactice.

În cadrul proiectului, vor fi organizate şi două târguri educaţionale la Cluj-Napoca şi Timişoara.

Mai puteţi citi:

Ei sunt cei mai buni elevi ai Sălajului. Olimpicii premiaţi la naţionale

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: