Un parlamentar îşi întreabă alegătorii  cum să voteze proiectul minier de la Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurelia Cristea, deputat de Cluj  FOTO: Otilia Mureşan
Aurelia Cristea, deputat de Cluj  FOTO: Otilia Mureşan

Deputatul clujean Aurelia Cristea anunţă, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că din prima zi a lui septembrie îi va consulta pe cei care au ales-o privind proiectul minier de la Roşia Montană. Ea spune că votul său în Parlament trebuie să reflecte dorinţa oamenilor din colegiul care au votat-o.

Aurelia Cristea, deputat de Cluj, în Colegiul 3, spune, într-o postare pe Facebook, că vrea ca votul pe care îl va acorda proiectului minier de la Roşia Montană să reflecte dorinţa celor ce au ales-o. Ea mai anunţă că din 1 septembrie pe pagina sa de Facebook şi pe blog vor fi modalităţile prin care oamenii îşi pot exprima poziţia.

Redăm mai jos postarea parlamentarului clujean:

„Dragi prieteni, am hotărât că votul meu privind exploatarea de la Roşia Montana trebuie să reflecte interesul clujenilor pe care îi reprezint în Parlament.

Vă anunţ că de luni dimineaţa voi începe o procedură de consultare publică a cetăţenilor din colegiul uninominal 3 din Cluj-Napoca, dar şi a tuturor celorlalţi interesaţi, pe care îi invit să-şi transmită opţiunile privind acest proiect.

Luni dimineaţa veţi găsi atât pe pagina de Facebook cât şi pe blogul meu modalităţile prin care vă puteţi exprima poziţia. Până atunci, dacă aveţi vreo sugestie privind consultarea publică, vă rog să mi-o transmiteţi! Vă rog să mă ajutaţi să facem acest mesaj să ajungă la toţi cei interesaţi. Mulţumesc frumos“.

Guvernul României a aprobat legea care permite exploatarea la Roşia Montană şi o trimite Parlamentului spre adoptare.

"Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montana; potrivit acestui acord, acţionarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%.

Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (faţă de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea şi revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecţia mediului şi eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică şi culturală durabilă a comunităţii din Roşia Montană", se arată în comunicatul trimis de Guvernul României.

Interesant este că în “Cele 15 propuneri ale USL pentru guvernare”, la punctul 8, se află chiar “Respingerea proiectului Roşia Montană”.

În plus, ecologiştii organizează duminică, 1 septembrie, de la ora 17.00, un mare protest în toată ţara împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană. La Cluj, ecologiştii se vor întâlni duminică, de la ora 17.00, în Piaţa Unirii.

Mai puteţi citi:

Proteste în ţară şi la Bruxelles ale ecologiştilor împotriva proiectului de exploatare a aurului de la Roşia Montană

Protest la Timişoara împotriva proiectului minier de la Roşia Montană

FOTO În căutarea aurului din Munţii Apuseni, cu hurca şi şaitrocul

Acţiunile Gabriel Resources au crescut pe bursă după aprobarea în Guvern a proiectului de lege privind proiectul Roşia Montană

Cum motivează Guvernul proiectul de lege privind aprobarea proiectului Roşia Montană

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite