Un oraş din Ungaria a finanţat refacerea mormântului unui român, primul „primar” al Clujului liber

Un oraş din Ungaria a finanţat refacerea mormântului unui român, primul „primar” al Clujului liber

Ceremonia a avut loc în Cimitirul central. FOTO: ZOM

Mormântul refăcut al lui Octavian Buracu,  care la 26 decembrie 1989 a fost ales preşedinte al CPFSN al judeţului Cluj, din Cimitirul Central, a fost astăzi redat posterităţii. Locul de veci al clujeanului, unul dintre din primii susţinători ai multiculturalismului din oraş, a fost renovat pe banii municipalităţii din Pecs.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sâmbătă dimineaţa, 23 august, consulul general al Ungariei la Cluj, Magdó János, viceprimarul Cluj-Napoca, Horváth Anna şi primarul oraşului Pécs, Zsolt Páva au redat familiei şi posterităţii mormântul refăcut al lui Octavian Buracu care se odihneşte în Cimitirul Central – Házsongárd din Cluj. Buracu a fost din 26 decembrie preşedinte al CPFSN al judeţului Cluj, funcţie ale cărei atribuiţii sunt asemănătoare celor de primar şi de preşdinte de Consiliu Judeţean.
 Demersul a fost susţinut financiar de municipalitatea din Pécs, unul din primele oraşe înfrăţite cu Clujul în 1992, prin intermediul lui Octavian Buracu. Magdó János s-a referit la Octavian Buracu ca la un “bun patriot care a întins o mână prietenească tuturor etniilor din jur” şi căruia comunitatea maghiară îi este recunoscătoare. Buracu a fondat chiar în 1992 Asociaţia Dialog Interetnic care edita şi un periodic cu acelaşi nume. La căpătâiul celui care a fost Buracu, organizatorii acestui moment comemorativ de mare intensitate emoţională, au împărţit participanţilor numărul din 1995 al revistei Dialog Interetnic în care se anunţa trecerea în nefiinţă a fondatorului Octavian Buracu.
 
“Se dărâmă ziduri şi se construiesc punţi”
 
Primarul Zsolt Páva le-a cerut celor prezenţi să facă o călătorie mentală în timp, până în ianuarie 1990 când imediat după Revoluţia română, câteva transporturi umanitare din Pécs au ajuns la Cluj şi au luat contact cu conducerea de atunci a municipiului. “În 1991 când mi-am început cariera politică ca viceprimar al Pécs-ului l-am cunoscut pe Octavian Buracu şi mi-am dat seama că aveam de-a face cu o personalitate fantastică, un suflet deschis, democratic şi binevoitor. Relaţiile de prietenie au fost stipulate şi într-un document de înfrăţire al celor două oraşe, semnat de Octavian Buracu şi care este încă în vigoare şi azi”, a spus acesta.
“Nu trebuie să uităm, însă, că Octavian Buracu a ajuns politician într-o epocă neprielnică în care a fi tolerant era socotită sau o slăbiciune sau o trădare. Amintirea lui trăieşte în conştiinţa noastră, a prietenilor din Pécs”, a mai adăugat Zsolt Páva.  Reprezentanta Primăriei Cluj-Napoca, viceprimarul Horváth Anna a apreciat că în ultimii 5 ani, datorită evenimentelor organizate de Zilele Culturale Maghiare, “se dărâmă ziduri şi se construiesc punţi”. “Acest lucru I se potriveşte cel mai bine personalităţii lui Octavian Buracu”, a declarat Horváth Anna. În urma discursurilor, mormântul a fost sfinţit de părintele ortodox Ioan Bizău.
 
Carte de vizită 
 
Octavian C. Buracu a fost membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala (9 februarie - 11 mai 1990). Nascut la 26 aprilie 1932 în Drobeta-Turnu Severin, în familia protopopului Coriolan Buracu, deputat si senator PNT (1928-1932), condamnat politic de regimul comunist; De profesie a fost geolog principal si sef de sectie la Întreprinderea geologica de prospectiuni din Bucuresti (1955-1977) si la Întreprinderea de prospectiuni si exploatari geologice din Cluj-Napoca (1977-1993); a predat si ca profesor asociat la Centrul de perfectionare al geologilor din Ministerul Geologiei, în perioada 1984-1988. Nu a fost membru al PCR. La 26 decembrie 1989 a fost ales presedinte al CPFSN al judetului Cluj; devenit din februarie CPUN; în conditiile evenimentelor din decembrie si pîna la 1 august 1990 a rezolvat în aceasta calitate, o serie de probleme de  ordin social, politic, administrativ, economic si interetnic cu care s-a confruntat acest judet. A reprezentat judetul Cluj in CPUN la nivel national (9 februarie - 11 mai 1990).
 
Protejat de Parlamentul European
 
A slujit cu credinta meseria de geolog si dascal, a fost devotat valentelor democratiei si ale unitatii europene, desfasurînd o activitate absteneasca pentru a converti la perceptele bunelor relatii interetnice o parte din concetatenii sai români, maghiari, germani, romi, armeni, etc. Autor al nomeroase lucrari si comunicari stiintifice de specialitate; de asemenea, a acordat o serie de interviuri la Radioteleviziunea româna, americana, italiana, maghiara, precum si în numeroase ziare din strainatate; lucrarea "Prospectarea zacamintelor de minereuri" a primit Premiul Academiei Române pentru geologie (1978).
Membru fondator al AC, al Fundatiei culturale "Tribuna Ardealului din Cluj" si al Fundatiei "Memoria"; în anul 1992 a înfiintat la Cluj-Napoca Asociatia "Dialog Interetnic", al carei presedinte a fost, asociatie prin care a întretinut relatii cu asociatii similare din alte tari; a devenit si membru fondator al Organizatiei Româno-Britanice de educatie în domeniul drepturilor omului. Distins cu "Ordinul Muncii" clasa a III-a (1974) pentru rezultate deosebite în activitatea geologica; pentru activitatea interetnica desfasurata în 1992 a fost cooptat ca Membru de Onoare al Asociatiei de prietenie maghiaro-române din Pécs (Ungaria).
Ca o recunoastere europeana a activitatii sale si pentru protejarea sa împotriva unor eventuale acte teroriste, Parlamentul Europei a emis o hotarîre speciala în sprijinul sau.
 
Citeşte şi
 

 

citeste totul despre: