Un hotel din Cluj, de 5 stele, primul din ţară cu centrală de cogenerare. Energia produsă de aceasta ar putea lumina străzile unui oraş ca Gherla

Un hotel din Cluj, de 5 stele, primul din ţară cu centrală de cogenerare. Energia produsă de aceasta ar putea lumina străzile unui oraş ca Gherla

Hotelul City Plaza din Cluj FOTO: City Plaza

Un hotel din Cluj-Napoca a anunţat marţi, 10 decembrie, într-o conferinţă de presă, că inaugurează, în premieră naţională, o centrală de cogenerare în valoare de 200.000 de euro care produce atât energie electrică, cât şi termică.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am inaugurat centrala de cogenerare în sistem Esco pe gaz natural a Hotelului City Plaza, care produce simultan energie termică şi electrică, fiind prima de acest fel din industria hotelieră din România. Electricitatea produsă cu ajutorul acestei centrale este suficientă pentru a ilumina 900 de corpuri de iluminat de pe străzile unui municipiu precum Gherla, iar agentul termic poate încălzi apa unui bazin semi-olimpic", a spus managerul Hotelului City Plaza, Cosmin Sîndean.

Punerea în practică a acestui proiect înseamnă, adaugă managerul hotelului, creşterea eficienţei energetice a clădirii hotelului prin diminuarea consumului de energie electrică şi gaz metan cu 20%. Iar investiţia de 200.000 de euro în noua centrală se va amortiza în 8-9 ani.

Centrala a fost realizată în urma unui parteneriat cu compania EnergoBit Esco. Centrala a fost dimensionată pentru a acoperi banda de consum termic al hotelului atât pe timp de vară, cât şi pe timp de iarna, asigurând-se un număr ridicat de ore de funcţionare anual. Mai precis, centrala de cogenerare asigură 65% din necesarul termic şi peste 50% din necesarul de electricitate al hotelului în funcţie de activitatea desfăşurată momentan.

Hotelul City Plaza din Cluj-Napoca are cinci stele, funcţionează din 2005, iar în 2013 a obţinut certificarea de "clădire verde".

Mai puteţi citi:

VIDEO Imagini spectaculoase de la 2.000 de metri altitudine: ridicarea celui de-al zecelea hotel de gheaţă la Bâlea Lac

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: