Un grup de studenţi clujeni a creat un dispozitiv care revoluţionează sistemul medical de recuperare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa clujeană „Simplex" a inventat un dispozitiv medical numit MIRA (Medical Interactive Recovery Assistant) care va monitoriza exerciţiile fizice kinetoterapeutice ale pacienţilor care se află în perioada de recuperare medicală.

Cu acest sistem, cei patru studenţi de la Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au câştigat locul întâi la finala naţională din acest an a competiţiei Imagine Cup 2011, categoria Software Design.

Ideea ar putea revoluţiona sistemul medical, spun inventatorii. Cu ajutorul platformei, medicii kinetoterapeuţi ar putea urmări progresul pacienţilor folosind o aplicaţie desktop sau chiar direct de pe telefonul lor Windows Phone 7 şi să le dea indicaţii legate de executarea programului de exerciţii de la distanţă. Proiectul este însă perfectibil. Până la concursul de la New York, membrii echipei lucrează la dezvoltarea produsului.

Recuperare prin joacă

Exerciţiile de recuperare ale pacienţilor cu diferite afecţiuni ale aparatului locomotor vor părea o joacă cu noul dispozitiv. Dispozitivul va putea fi aplicat atât pe pacienţii cu fracturi, cât şi pe cei care au suferit atacuri cerebrale. Pentru a face proiectul mai „digerabil", cei patru studenţi s-au străduit chiar să conceapă joculeţe. Prinsul peştilor dintr-o piscină sau al fluturilor sunt „metodele" prin care tinerii speră să-i facă pe cei cu probleme să uite de durere şi să-i motiveze să facă exerciţiile cât mai corect. „Oamenii sănătoşi nu pot înţelege cât de dificil este pentru cineva aflat în perioada de recuperare motorie să execute nişte mişcări banale. De aici ne-a venit ideea", a explicat Cosmin Mihaiu, unul din inventatori.

Pacienţii, determinaţi să nu tragă chiulul

Pacientul, explică reprezentanţii echipei Simplex, nu va mai executa mecanic mişcările necesare. Atât el, cât şi medicul, vor putea vedea pe monitor efectul exerciţiilor asupra organismului. „Terapia durează foarte mult şi este şi plictisitoare. Tendinţa pacienţilor este de a trage chiulul şi de a nu executa corect exerciţiile. Tehnologia folosită de noi nu lasă bolnavul să facă mişcări greşite. Pacientul are ataşat un senzor, conectat la un desktop. Un semnal sonor îl avertizează când nu are o poziţie corporală adecvată. Dacă face totul corect, primeşte o recompensă, adică trece la următorul nivel al jocului", spune Andrei Dascălu, un alt membru al echipei. Copiii, speră studenţii, ar putea avea cele mai multe beneficii. Perioada lor de recuperare s-ar putea scurta cu câteva săptămâni. „Terapia ocupaţională  are avantajul că distrage atenţia pacientului de la starea lui de sănătate. S-a dovedit că recuperarea durează astfel  mai puţin", a explicat mentorul echipei, Dan Suciu.

Medicii de la Recuperare au testat tehnologia

Pentru a testa eficienţa terapiei, studenţii clujeni au mers direct la sursă. MIRA este un proiect aplicabil, spun ei, testat chiar de către medicii Spitalului de Recuperare. „Ei ne-au ajutat să îmbunătăţim proiectul. Iniţial, am vrut să vedem dacă poate fi pus în practică. Eram şi în căutare de referinţe. Ne-am dus la dr. Octavian Olariu, medic specialist în recuperare. El ne-a spus că din tot aparatul locomotor, mâna şi braţul sunt cele mai predispuse la accidentări. Ne-a adus un pacient care avusese mâna amputată şi reataşată. Când l-am văzut, am crezut că mai rău de atât nu se poate. Nu putea să-şi mişte degetele deloc. Încetul cu încetul starea lui s-a ameliorat", a explicat Cosmin Mihaiu. Medicii susţin proiectul, însă recunosc că mai este de lucrat pe partea de cercetare. „Ideea va fi sigur câştigătoare, indiferent de concurs", a spus dr. Octavian Olariu, de la Spitalul de Recuperare.

Competiţie cu sute de mii de participanţi

Aflată la a noua ediţie, competiţia Microsoft Imagine Cup a devenit o competiţie globală, cu peste 350.000 de studenţi înregistraţi la ediţia precedentă, reprezentând 120 de ţări din întreaga lume. Tema ediţiei 2011 este „Imaginează-ţi o lume în care tehnologia contribuie la rezolvarea celor mai dificile probleme sociale." Echipa Simplex, care a câştigat finala naţională a Imagine Cup, la secţiunea Software Design,este formată din Alina Călin, Andrei Cantea, Andrei Dascălu, Cosmin Mihaiu şi mentorul Dan Suciu. Studenţii clujeni au câştigat anul acesta pentru al doilea an consecutiv finala naţională Imagine Cup. La New York, ei vor concura cu alte 73 de echipe din întreaga lume. Doar 18 vor ajunge în finală.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite