Un expert român explică schimbarea tacticii NATO în privinţa Rusiei. „Washington nu mai ia în serios discursul nuclear al Moscovei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia încearcă să-şi intimideze adversarii cu armele sale nucleare. FOTO Shutterstock
Rusia încearcă să-şi intimideze adversarii cu armele sale nucleare. FOTO Shutterstock

Marius Ghincea, expert în securitate la Universitatea Johns Hopkins şi la Institutul Universitar European din Florenţa, desfiinţează discursul nuclear al Rusiei şi spune că  NATO a realizat acum slăbiciunile acesteia şi o va „mânca” încet. El crede că România se află într-o postură mult mai bună decât a fost vreodată în ultimele decenii.

Armata rusă a pierdut teren în Ucraina, iar situaţia a evoluat departe de aşteptările lui Putin. Acest lucru i-a determinat pe preşedintele Federaţiei Ruse şi pe ministrul său de Externe, Serghei Lavrov, să ameninţe mai mult sau mai puţin voalat cu folosirea armelor nucleare „în cazul în care însăşi existenţa Rusiei va fi pusă în pericol”. Mai mult, numeroşi analişti militari şi generali din cealaltă tabără, cea a ţărilor NATO, au afirmat că există riscul escaladării războiului şi transformarea într-o conflagraţie mondială.

Marius Ghincea a urmărit cu atenţie toate declaraţiile şi spune că, în realitate, suntem departe de un război mondial şi de folosirea armelor nucleare, iar războiul va rămâne unul izolat la nivelul Ucrainei.

Rusia, depăşită la toate capitolele

„Posibilitatea unei escaladări nu poate fi niciodată exclusă în totalitate, dar nu suntem nici pe departe aproape de un război mondial. Nu aş merge atât de departe. Efectiv în acest moment Rusia nu are capacitatea de a răspunde convenţional şi de a ataca NATO, iar acesta e şi motivul pentru care apelează la discursul nuclear, pentru a descuraja. Foloseşte discursul nuclear tocmai pentru a spune: n-om mai avea noi capacitate convenţională militară, dar încă avem arme nucleare. Dar, din nou, acesta e mai degrabă un bluff. În realitate, nimeni din Washington nu mai ia în serios discursul nuclear de la Moscova”, explică Ghincea.

Există totuşi un detaliu care ar putea face diferenţa, adaugă el, anume care dintre facţiunile ce încearcă să se impună la Kremlin va reuşi să influenţeze procesul de decizie.

Marius Ghincea a explicat şi schimbarea abordării pe care NATO o avea faţă de războiul din Ucraina. Astfel, dacă la începutul războiului Occidentul dorea ca Ucraina să încheie cât mai rapid o pace cu Rusia, chiar şi în condiţii mai puţin favorabile, acum NATO a realizat slăbiciunile Rusiei şi o va „măcina” încet. Occidentul va livra armament performant Ucrainei, care va ţine pe loc Rusia şi chiar are şanse reale să o scoată de pe teritoriul său. Asta înseamnă că vom avea un război lung, care va mai dura cel puţin câteva luni, la capătul căruia economia Rusiei va fi practic o ruină, iar ţara se va prăbuşi. 

O dovadă a schimbării tacticii NATO este şi discursul de la Kiev ţinut de Lloyd Austin, secretar al apărării în SUA, care a făcut un comentariu foarte discutat ulterior. Aceasta a spus că Statele Unite vor „să vadă Rusia slăbită până la punctul în care să nu mai poată face lucrurile pe care le-a făcut în Ucraina”. Asta înseamnă o susţinere masivă pentru Ucraina. Iar faptul că Rusia nu a reuşit să captureze Kievul şi e tot mai slăbită nu poate fi decât o veste bună pentru toate ţările est-europene, inclusiv România.

Tactica americană în privinţa Rusiei care convine de minune României

„Acum, intenţia americană e evident de a eroda cât mai mult din capacitatea ofensivă a Federaţiei Ruse, căreia-i va lua un deceniu- două să îşi revină din punct de vedere al capacităţilor militare. Iar asta înseamnă că România este într-o poziţie mult mai bună din punct de vedere al securităţii sale regionale şi naţionale decât a fost vreodată în ultimii 10, 15, 20 de ani, în condiţiile în care Rusia nu are capacitatea nici măcar să treacă peste armata ucraineană, şi a fost prinsă într-un război de uzură care îi macină capacităţile militare”, adaugă Marius Ghincea.

Nu în ultimul rând, evoluţia de pe frontul din Ucraina convine cel mai mult SUA. Americanii pot acum, spune Ghincea, să se concentreze în Asia şi zona Indo-Pacificului, fără teama că ar lăsa Europa de Est la discreţia lui Putin.  

„Contrar naraţiunii care a apărut imediat după începutul invaziei ruseşti în Ucraina cu privire la o potenţială re-pivotare a SUA către Europa, ce pare să fie adevărat este că SUA lucrează acum la facilitarea pivotării către Asia. Erodarea puterii militare a Rusiei şi reînarmarea europenilor e contextul perfect pentru asta. Rusia nu mai reprezintă o ameninţare credibilă din punct de vedere convenţional pentru NATO, deci americanii nu mai au de ce să aloce aici resurse suplimentare de care au nevoie în Indo-Pacific.”

marius ghincea

Marius Ghincea e specializat în relaţii internaţionale, politici publice şi studii de securitate. FOTO Arhivă personală

Acest lucru înseamnă că fără să subestimeze Rusia, americanii consideră de mai mulţi ani că principala rivală este China, iar din acest motiv vor să fie mai prezenţi în Indo-Pacific. Iar faptul că India a evitat să se alieze cu China şi Rusia a reprezentat o adevărată uşurare pentru America.

„Asta nu înseamnă că China e singura preocupare, SUA este o putere globală, deci are preocupări globale, dar China este văzută că principalul competitor. Asta înseamnă că americanii trebuie să îşi aloce resurse materiale, diplomatice, politice mai mari în acea zonă şi de aici conceptul de pivotare către Asia. Iar pivotarea către Asia e indubitabil că se întâmplă. Criza europeană a făcut ca SUA să încetinească pivotarea, dar dacă ce se vorbeşte zilele acestea la Washington e adevărat şi dacă ce spunea secretarul Apărării al SUA constituie principala miză a Statelor Unite, atunci americanii s-au văzut în faţa situaţiei în care au contextul în care să poată să se pivoteze către Asia fără a avea riscul unei Rusii revizioniste şi resurgente”, adaugă el.

Ce vor americanii

Pe de altă parte, asistăm la o schimbare de paradigmă în America, unde există o presiune tot mai mare din partea publicului, care ar dori ca administraţia Biden să se concentreze pe rezolvarea problemelor interne şi să le treacă în plan secund pe cele externe. 

„În SUA există o mare dezbatere despre care nu se prea vorbeşte la noi. E vorba de faptul că SUA are resurse limitate, iar americanii ar vrea să reducă resursele alocale priorităţilor internaţionale. Între cheltuielile pentru hegemonia globală şi cele pentru sănătatea publică sau infrastructură, publicul american vrea să se concentreze mai mult pe ce au ei nevoie acasă. Există impresia asta în absolut toate mediile sociale americane că SUA s-au supra-extins, cu diverse conflicte pierdute în Afganistan şi Irak. Asta a produs o mare dezbatere între cei care susţin liberalismul internaţionalist şi cei care susţin «restraint» sau «offshore balancing»”, mai spune Ghincea.

General american: „Ordinea globală e în pericol”

Şeful statelor majore reunite ale armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat într-un interviu pentru CNN că întreaga ordine globală de după Al Doilea Război Mondial este în pericol, dacă Rusia nu plăteşte un preţ pentru invazia Ucrainei.

„Dacă această agresiune este permisă, dacă Rusia nu plăteşte un preţ, aşa-numita ordine internaţională va fi abandonată şi vom intra într-o perioadă de instabilitate mărită”, a spus generalul Milley. El a mai afirmat că în joc este sistemul de securitate internaţională, în vigoare de 78 de ani, care a împiedicat un război între marile puteri, pornind de la premisa că ţările mari nu declanşează agresiuni militare împotriva altora mai mici, cum se întâmplă acum cu agresiunea rusă în Ucraina, care nu a fost provocată.

Şeful statelor majore americane a explicat că aceasta este raţiunea pentru care Statele Unite şi ţări aliate reacţionează cu determinare şi urgenţă, acum când războiul din Ucraina a ajuns într-o fază critică. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum poate fi învinsă Rusia. Explicaţiile unui cunoscut analist politic EXCLUSIV

Thierry Wolton, istoric: „Putin este victima propriei dictaturi“ INTERVIU

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite