Un elev maghiar din Cluj a inventat ghiveciul care se autogospodăreşte. „Nu mai este o problemă udarea plantei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kovács Róbert-Jenő a inventat un ghiveci de plante care a luat premiul cel mare la un concurs organizat în Szeged, Ungaria, după care a fost distins cu premiul special la Budapesta.

Robert este elev în clasa a XII-a la Liceul Unitarian János Zsigmond din Cluj şi a inventat ghiveciul inteligent în acest an. Potrivit site-ului „Corbii albi”, ghiveciul tânărului inventator se autogospodăreşte, scăpând proprietarii de problema udării în timpul concediilor sau perioadelor când nu sunt acasă. 

Robert şi-a denumit invenţia KO-pot, de la numele său de familie, (Kovács, plus cuvântul „pot”. Pe lângă funcţiile de bază a produselor existente pe piaţă, cum ar fi udarea plantelor şi atenţionarea utilizatorului despre anumiţi parametri ambientale a plantei (apă, umiditate, temperatură) aduce elemente noi în îngrijirea plantelor, la ora actuală este în procedeu de brevetare.

Recent, tânărul a fost invitat la emisiunea în limba maghiară a postului naţional de televiziune, unde a vorbit despre ghiveci. Aici, el a explicat funcţiile speciale ale ghiveciului.

„O funcţie esenţială a ghiveciului KO-pot este asigurarea automată a apei pentru udare, în cazul omiterii reumplerii rezervorului propriu, prin metoda condensării, extrăgând apa pentru udare din aer, aceasta fiind tratată cu sărurile minerale necesare şi filtrată printr-un sistem de filtru cu cărbune activ. Mergând mai departe, sistemul este controlabil prin internet, oferind şi informaţii despre mediul ambiental a plantei printr-o aplicaţie pe telefon inteligent (smartphone). Totodată trebuie amintite şi funcţiile experimentale (BETA), cum ar fi generarea câmpului magnetic, a frecvenţelor de sunet, precum asigurarea muzicii, toate acestea putând concura la creşterea mai rapidă şi estetizarea plantelor”, şi-a descris tânărul elev invenţia, potrivit sursei citate. 


Mecanismul inventat de Kovács Róbert-Jenő FOTO corbiialbi.ro

Imagine indisponibilă

Adolescentul a subliniat că ghiveciul inteligent nu implică niciun risc atunci când proprietarii nu se află acasă. Astfel, toate comenzile se fac prin internet, iar ghiveciul nu este racordat la reţeaua de apă din casă, astfel că nu se poate pune problema unor inundaţii, în cazul unor eventuale defecţiuni sau probleme care ar putea să apară pe parcurs. 

„Trecând de măsurarea parametrilor ambientali ai plantei, le şi asigură acestea. Nefiind racordat la reţeaua de apă din casă, nu există pericolul unei inundării accidentale a locuinţei. Datorită conexiunii sale la internet, conferă o plajă largă de comenzi, setări şi informaţii privind îngrijirea plantei. Şi nu în ultimul rând, nu mai prezintă o problemă îngrijirea plantei chiar şi în cazul unei absenţe mai îndelungate de acasă”, a încheiat tânărul.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite