Un criminal de război şi un scriitor fascist, promovaţi la Zilele Bisericii Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zilele Bisericii Sfântul Mihail din Cluj, eveniment organizat de parohia romano-catolică din centrul oraşului, în zilele de 28 şi 29 septembrie, au inclus o serie de momente artistice realizate după operele criminalului de război Wass Albert şi a scriitorului fascist Nyro Jozsef.

Acest tip de iniţiative se înscriu în categoria acţiunilor care promovează cultul persoanelor considerate crimanali de război, lucru interzis prin ordonanţa de urgenţă 31/2002.

Făclia de Cluj scrie că actorul maghiar Attila Kulcsár-Székely a susţinut, sâmbătă seara,un recital după opera lui Wass Albert, declarat criminal de război printr-o sentinţă a Tribunalului Poporului din Cluj din 1946. Acelaşi actor a susţinut în sala Asociaţiei Femeilor Catolice un recital din opera „Viaţa nemuritoare’’ a scriitorului fascist József Nyírő. 

 

Cine au fost Wass Albert şi Nyro Jozsef

Wass Albert a fost condamnat la moarte în contumacie, printr-o hotărîre din 1946 a Tribunalului Poporului din Cluj-Napoca, pentru crime de razboi. Scriitorul a fost dovedit că a instigat trupele hothyste să omoare români şi evrei din Mureşenii de Câmpie şi Sucutard, localităţi situate în judeţul Cluj. Unul dintre fiii săi, Andreea Wass, a demarat o acţiune în instanţă pentru reabilitarea lui Wass Albert, însă Curtea de Apel Cluj a decis că nu sunt elemente pentru a da curs unei astfel de solicitări.

La rândul său, Nyiro Jozsef a fost unul dintre cei mai zeloşi şi agresivi propagandişti ai regimului horthysto-szalasist din Ungaria. Jozsef a fost membru al Partidului Naţional Maghiar şi, după interzicerea acestuia în 1939, al Partidului Ardelean, înfiinţat la Budapesta în decembrie 1940, după Diktatul de la Viena. Fapt demonstrat nu doar în scris, ci şi prin „acţiuni concrete”: potrivit unui raport al consulului ungar la Cluj, dr. Bothmer Karoly, Nyiro Jozsef a fost căpetenia unuia din grupurile din „grupele teroriste de elemente declasate, şovine şi fasciste” care au atacat, devastat, incendiat, terorizat şi ucis români la Cluj şi în împrejurimi, în zilele premergătoare sosirii trupelor horthiste în oraş, în 11 septembrie 1940.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite