Un clujean l-a aşteptat pe Moş Crăciun în Congo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Roman a petrecut Crăciunul în Republica Democrată Congo
Ştefan Roman a petrecut Crăciunul în Republica Democrată Congo

Sărbători inedite Ştefan Roman şi-a petrecut sărbătorile la 30 de grade Celsius pe malul lacului Tanganyika. Ştefan Roman, un pasionat cicloturist clujean, se află din luna martie într-o misiune de ajutor de urgenţă în Republica Democrată Congo. El îi învaţă pe africani agricultura performantă.

Angajat al Agenției Germane pentru Cooperare Tehnică (GTZ), Ștefan Roman se află din luna martie într-o misiune în Republica Democrată Congo. Cel puțin până în decembrie 2010, Ştefan pune umărul la un proiect de ajutor de urgenţă. Încearcă să îi învețe agricultura eficientă şi meserii precum cele de zidar, tâmplar sau mecanic pe congolezii din estul țării, întorși din Burundi și Tanzania - țările vecine unde s-au refugiat din calea conflictelor armate.

Crăciun la 30 de grade Celsius

Crăciunul l-a petrecut în cerc restrâns, cu câţiva expatriaţi, militari pakistanezi şi observatori militari internaţionali (printre care şi un român), care au rămas peste sărbători în Baraka.

„Cu toată că nimic nu te duce cu gândul la Crăciun la peste 30 de grade Celsius, am vrut să ne facem o atmosferă cât mai autentică. Doream să pregătesc nişte sarmale, dar n-am găsit varză la niciuna din pieţele din zonă. Aşa că am făcut o musaca, salată de vinete, o pâine pe vatră şi ouă umplute. Rumba congoleză a fost înlocuită cu colinde româneşti şi am petrecut o seară foarte frumoasă“, poveşteşte Ştefan Roman.

Concediul dintre ani îl va petrece cu bicicleta prin Ruanda, după câteva zile în Burundi, ţara vecină unde în vară a călătorit peste o mie de kilometri.

O zi în satul Baraka

Ștefan povestește că nu este deloc ușor să mobilizezi grupurile de repatriaţi şi localnici să practice agricultura de subzistență, atâta timp cât aceștia sunt obișnuiți cu ajutoarele primite de la numeroasele organizații umanitare prezente în regiune.

„Cel mai important este să sensibilizăm oamenii şi să reuşim să-i adunăm la primele reuniuni. Trebuie înţeles că mulţi dintre tinerii repatraţi nu cunosc munca de câmp şi n-au făcut niciodată agricultură iar aproape toată viaţa lor au fost sprijiniţi cu alimente de către Naţiunile Unite. Este trist să vezi cum terenuri foarte fertile zac nelucrate. Iar în Burundi sau Ruanda, unde solul este mult mai slab, fiecare metru pătrat este cultivat”, spune clujeanul.

Weekend la plajă

Ştefan Roman poveşteşte că sfârşitul de săptămână este aşteptat de obicei de toţi străinii care lucrează la diferitele organizaţii pentru că le aduce relaxarea necesară unei noi săptămâni. „Este timpul pentru relaxare fizică şi psihică, pentru a petrece cu prietenii, a face sport şi a ieşi la plajă. Vinerea şi sâmbăta ne adunăm la una dintre cele cinci organizaţii şi chefuim pe rumba congoleză, samba sudamericană sau ritmuri balcanice, facem grătare şi pizza. Iar duminică facem baie în apele lacului Tanganyika“, poveşteşte clujeanul.

Probleme cu securitatea

Ștefan Roman spune că una dintre problemele cele mai acute cu care s-au confruntat este securitatea. „Din primăvara lui 2009 armata naţională FARDC conduce operaţiunea militară Kimya 2, împotriva rebelilor hutu ruandezi care s-au aşezat în zonă după genocidul ruandez.

În consecinţă au existat lupte în toată zona noastră de intervenţie şi am fost obligaţi să ne suspendăm munca în câteva sate“, spune clujeanul. La începutul lunii noiembrie a trebuit chiar să evacueze timp de trei săptămâni echipa completă din Baraka din cauza unor lupte.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite