Un cercetător clujean va scrie o lucrare despre psihologia europenilor. Volumul va fi publicat de Universitatea Oxford

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorul clujean Daniel David, autorul “Psihologiei poporului român” va realiza o lucrare dedicate psihologiei europenilor. Există un singur studiu similar, realizat de profesorul american Dean Peabody şi publicat de Cambridge University Press în 1985, care însă se limitează la Marea Briteanie, Germania, Franţa, Italia, Rusia şi America.

“Pornind de la monografia dedicată psihologiei românilor, am acceptat recent provocarea unei lucrări extinse, dedicată psihologiei europenilor. Aşa cum am spus de mai multe ori, într-o lume globalizată, înţelegerea psihologiei diverselor ţări/culturi, inclusiv diverselor arii geografico-culturale, este fundamentală pentru promovarea păcii şi bunei cooperări la nivel mondial. În situaţia de astăzi în care se află lumea, cu provocările date de migraţii, terorism, conflicte, insecuritate, inegalităţi flagrante etc., înţelegerea psihologiei europenilor – cu omogenităţile şi eterogenităţile ei – şi a similarităţii şi diferenţelor faţă de alte culturi ale lumii este absolut necesară”, a susţinut Daniel David. Se va realiza profilul psihologic al ţărilor/culturilor europene, şi aici diferenţa faţă de lucrarea profesorului american Dean Peabody este va cuprinde mai multe ţări din Europa. “Dacă Peabody a analizat cinci ţări, în lucrarea pe care o voi scrie cu siguranţa vor fi analizate mai multe, încă nu am stabilit exact numărul, dar cert este că şi România va fi inclusă în volum”, a declarat David pentru “Adevărul”. 

Profilul psihologic al europeanului

Lucrarea va fi o monografie de autor, ce va fi publicat la începutul anului 2019 la Oxford University Press. “Lucrarea va fi scrisă în limba engleză, dar e posibil să fie tradusă şi în română. Asumarea lucrării, care include şi toate costurile aferente, de către o editură de talia Oxford University Press este o premiză pentru o diseminare internaţională largă”, a mai spus David. Principala lucrare competitoare este cea publicată de profesorul american Dean Peabody la Cambridge University Press (în 1985, reeditată în 2011), care însă a abordat doar cinci naţiuni: Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia Rusia şi America. Concluzia profesorului a fost că există o foarte mare asemănare între ceea ce oamenii normali numesc caracteristici naţionale, de multe ori considerate stereotipuri naţionale, şi rezultatele ştiinţifice ale studiilor analizate. 

Lucrare completă

Spre deosebire de lucrarea americanului, în studiului lui Daniel David se va realiza un profil psiho-cultural al europeanului, care va fi raportat la locuitorii din celelalte spaţii  psihoculturale – cel asiatic, african, american, în măsura în care există date în legătură cu aceste zone culturale.”Studiul va aborda şi probleme prcum emigraţia şi celelalte conflicte existente acum în Europa”, arată clujeanul. Studiul românului va avea la bază date recente, spre deosebire de lucrarea lui Peabody, care s-a oprit la informaţiile existente în 1985. “În plus, eu voi încerca să organizez şi cauzal datele, nu doar să înşiruiesc o sumă de date, voi încerca să realizez şi un model conceptual”, explică David.   

Cine este Daniel David 

Potrivit Thomson ISI/Web of Science, Daniel David (43 de ani) este psihologul român cu cel mai mare impact în literatura de specialitate naţională şi internaţională, prin numărul de citări în comunitatea ştiinţifică. Din 2007 este şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB. În ianuarie 2013 a fost numit director responsabil cu cercetarea la faimosul Institut american Albert Ellis din New York. Universitarul este autor al volumului „Profilul psihologic al poporului român”. La începutul anului a fost numit prorector care răspunde de cercetare în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. 

Citeşte şi

Cazul Bodnariu, tradus de psihologi. De ce părinţii români educă prin pedepse, iar cei norvegieni îşi stimulează copiii prin recompense

Cum sunt românii? Concluziile surprinzătoare ale celui mai amplu studiu despre psihologia poporului român

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite