Un blog culinar de poveste. „Vin dintr-un loc în care mai ai norocul să vezi cum se prepară sub ochii tăi reţete vechi de multe zeci de ani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanca Corina Şandor are de mai bine de jumătate de an un blog culinar cu tot felul de reţete care-ţi lasă gura apă, de la mereu gustoasa turtă dulce, reţete tradiţionale făcute de bunici până la îngheţată cu rodie şi ciocolată neagră, ori prăjitură cu morcovi, toate făcute în casă. A lucrat câţiva ani într-o multinaţională, dar ritmul alert şi stresul au determinat-o să renunţe şi să facă ce-i place: să gătească. Cu mult suflet.

„Fac ce-mi place şi asta contează mult“, spune Corina Şandor, o clujeancă prin adopţie ce şi-a făcut un blog culinar după ce a lucrat câţiva ani într-o multinaţională. A simţit pe pielea sa ce înseamnă stresul muncii într-o companie mare şi a ales să-şi caute rostul în altă parte.

La început nu ştia exact ce, dar şi-a adus aminte de minunăţia aromelor care pot ieşi dintr-o bucătărie.  „La cratiţă, am stat pentru prima dată la vreo 10 ani. Şi cred că mi-a plăcut din moment ce pasiunea pentru gătit a rămas mereu acolo, neclintită, atunci când toate celelalte veneau şi plecau. Când lumea toată se schimba, iar eu, odată cu ea. Mâncarea “mi-a salvat” viaţa de câteva ori până acum, în bucătarie trâind deopotrivă atât cele mai frumoase momente din viaţa mea, cât şi cele mai grele“, scrie ea, în prezentarea de pe blog.

S-a gândit să împărtăşească din ceea ce ştie şi a făcut un blog. Un loc unde se întâlnesc reţete noi, reţete vechi, tradiţionale, scrise în acel limbaj de poveste al bunicilor, cu imagini pe măsură care te fac să te duci mai repede la bucătărie, dar şi sfaturi despre cum să mănânci sănătos.

O casă virtuală pentru mâncare

Fiecare reţetă e scrisă ca şi cum ar spune o poveste, iar cei care o citesc ar fi la doi paşi, nu la kilometri distanţă. Tonul postărilor este unul simplu, familiar, direct, plin de umor. O dovedeşte şi motto-ul blogului: „many have eaten here. few have died“.
La fiecare reţetă sunt trecute cantităţile de alimente considerate de ea drept cele potrivite. „O reţetă e o reţetă, bucătarul face diferenţa“, spune Corina Şandor, născută în „Ţara Beiuşului“ din judeţul Bihor.

image

Îi plac dulciurile şi ciocolata la nebunie. Şi nu îi este teamă că va greşi ceva în bucătărie pentru că „orice greşeală poate fi corectată“. Blogul este o idee pe care a pus-o în practică împreună cu partenerul de viaţă, fotograful Codrin Gomoiescu (foto cei doi, în dreapta).

Perfecţionişti, cei doi au gândit acest blog asemeni unei „case virtuale“ primitoare şi care să le fie de folos şi altora.

„Mâncarea face parte din viaţa mea dintotdeauna. Vin dintr-un loc în care, în continuare, bucătăria tradiţională are un cuvânt important de spus, un loc în care încă mai ai norocul să vezi cum se prepară sub ochii tăi reţete vechi de multe zeci de ani, un loc în care de mic copil înveţi să iubeşti şi să respecţi bucatele“, e de părere Corina.
image

Smuffini făcuţi de Corina Şandor FOTO: Codrin Gomoiescu

Dulciurile şi dieta

Într-o postare de pe blog, unde găsiţi şi o reţetă de biscuiţi dietetici de migdale cu scorţişoară, ea vorbeşte despre dulciurile care, cu ingrdientele potrivite, pot fi consumate în timpul dietei:

„Nu ştiu voi, dar eu, cel puţin, sunt obsedată de dulciuri. Şi această obsesie are un mod total enervant de a-şi face simţită prezenţa (de-a dreptul violent) în fiecare seară a vieţii mele. Simptomele evidenţiază clar o dependenţă de tot ce înseamnă ciocolată, biscuiţi, tarte, budinci, prăjituri, îngheţată…şi lista rămâne deschisă.
Şi n-ai cum, femeie fiind, să-ţi permiţi luxul de-a mânca în fiecare seară chestiuni din categoria “food porn” (aici intră toate cele amintite mai sus) că, vorba aia, te faci cât China.

De-a lungul timpului pot spune că am încercat toate modalităţile posibile de a renunţa la dulciuri, dar, de fiecare dată, ajungeam înapoi de unde am plecat. Plus vreo 2-3 frustrări, sub forma de kile :). Şi când am văzut că nu-i cale să scap de viciu, am schimbat tactica: dacă nu pot să dispară drăciile din viaţa mea, măcar să fie sănătoase. Compromisul pare-se că funcţionează, deoarece acul cântarului nu urcă! (fericire cu f mare :D )
Şi să ştiţi că se poate să te răsfeţi cu nişte deserturi minunate, incredibil de bune şi fără procese de conştiinţă.

Secretul, de fapt nu e chiar aşa de secret: diferenţa dintre un dulce care îngraşă şi un dulce care nu face asta este dată de modul în care alegem ingredientele şi de felul în care le combinăm. Deşi la prima vedere nu pare uşor, o să vedeţi că pe parcurs o să ajungeţi să recunoaşteţi o reţetă sănătoasă, doar trecând rapid cu vederea peste ingrediente.

Biscuiţii de migdale de azi fac parte din categoria “merge la dieta”. Reţeta nu este complicată, în schimb durează, căci avem de-a face cu nişte timpi morţi. Pentru cele dintre voi destul de setate pe mâncat dulciuri şi slăbit în acelaşi timp, aşa cum e şi cazul meu, cu siguranţă nu prea o să conteze asta, mai ales că rezultatul final e unul de-a dreptul încântător pentru papilele gustative. Vorba lui Codrin: “Biscuiţii ăştia sunt Dumnezău’ biscuiţilor de migdale! Tu sigur ţii dietă?” :))))“.

image

Mai puteţi citi:


Reţete naturale care calmează tusea

Plante banale cu efecte extraordinare

Cum a devenit „Varza à la Cluj” mâncarea regilor: reţete delicioase din Ardealul de acum 400 de ani

Ce mâncau principii Transilvaniei. Peste 700 de reţete din cea mai veche carte de bucate din Ungaria medievală

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite