Dosar penal după aterizarea ratată pe Aeroportul Cluj-Napoca. Blue Air: „Nu a fost din lipsa carburantului“ FOTO

Dosar penal după aterizarea ratată pe Aeroportul Cluj-Napoca. Blue Air: „Nu a fost din lipsa carburantului“ FOTO

Avionul care a ratat aterizarea FOTO: Ovidiu Cornea

Un avion al companiei Blue Air, cu 116 pasageri la bord, care efectua o cursă charter de la Bucureşti, a ieşit, joi, 7 ianuarie, de pe pista Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, la aterizare, fără a exista persoane rănite.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 15.45 Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie anunţă că la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a fost constituit azi, 7 ianuarie 2016, un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparţinând companiei Blue Air a ieşit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca.

”La locul evenimentului s-a deplasat un procuror de la unitatea de parchet unde a fost înregistrată cauza, precum şi poliţişti de la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj în vederea efectuării cercetării la faţa locului şi dispunerii măsurilor procedurale necesare. Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

UPDATE 15.12  Compania ROMATSA susţine, potrivit unui comunicat, că la ora 7.51 aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată.

Având in vedere afirmaţiile apărute în presă în urma evenimentului de aviaţie petrecut pe aeroportul din Cluj în care a fost implicată o aeronava a companiei Blue Air, facem următoarele precizări:

La ora 07:20  aeroportul a solicitat accesul pe pistă a mai multor utilaje pentru deszăpezire. Informaţiile privind timpul solicitat de curăţare a pistei au fost transmise de către aeroport către ROMATSA, informaţii pe care controlorii de trafic aerian le-au transmis, la rândul lor, piloţilor; ROMATSA şi-a dat acordul. La ora 07:51 aeroportul a informat turnul de control că pista a fost eliberată. Controlorii de trafic aerian ai ROMATSA au respectat procedura de comunicare cu echipajul aeronavei şi personalul aeroportului privind informarea legată de disponibilitatea pistei şi nu au intervenit în activitatea de curăţare a pistei de către aeroport. La ora 7:52, controlorii de trafic aerian ROMATSA, au informat piloţii aeronavei care executau manevra de apropiere că pista este contaminată cu zăpadă umedă de 3 mm şi are un coeficient de frânare mediu. La ora 08:00 aeronava Blue Air a aterizat.
ROMATSA nu are niciun fel de atribuţii privind curăţarea pistei şi nici stabilirea stării acesteia. ROMATSA primeşte informaţiile privind starea pistei de la aeroport şi le comunică piloţilor”,
se arată în comunicatul de presă al ROMATSA.

UPDATE 14.47 Directorul aeroportului din Cluj, David Ciceo, a declarat, pentru ”Adevărul”, că aeronava avea escală la Cluj şi că reprezentanţii Blue Air au cerut aterizarea pentru că nu au combustibil. 

”Cei de la Blue Air au ţinut legătura cu turnul de control. Sunt foarte multe detalii în cadrul investigaţiei. După finalizare o să vă dăm toate detaliile. Controlorul de trafic din turn l-a anunţat pe dispecerul nostru că Blue Air solicită aterizarea pentru că nu au suficient combustibil”, a declarat Ciceo.

UPDATE 14.06 Pe aeroportul din Cluj a aterizat de câteva minute un avion de la Paris, de la compania Wizz Air. Traficul aerian a fost reluat.

 

”Pista Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj a fost redeschisă traficului aerian începând cu ora 13.45. Pasagerii care au planificate zboruri de sosire sau plecare de la aeroport sunt rugaţi să contacteze companiile aeriene cu privire la planificarea actualizată a călătoriei lor”, anunţă conducerea aeroportului din Cluj.

UPDATE 13.52 Avionul a fost scos de pe câmp şi dus pe pistă, după care a fost tractat spre clădirea aeroportului.


UPDATE 13.39 Secretariatul Guvernului a dat un comunicat în care precizează că incidentul este cercetat de o comisie CIAS (Centrul de Investigaţii şi Analiza pentru Siguranţa Aviaţiei Civile).

”La ora 08:05 LT, CIAS a fost informat despre producerea unui eveniment de aviaţie pe Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, în care a fost implicată o aeronavă aparţinând companiei Blue Air - Airline Management Solutions, care la aterizare a depăsit pragul pistei, ieşind în zona de siguranţă. Din primele informaţii primite nu au fost răniţi şi aeronava nu a suferit deteriorări. Evenimentul este investigat de o comisie CIAS, care în momentul de fată se deplasează spre locul producerii evenimentului. În conformitate cu capitolul 4 para. 4.1 din Anexa 13 OACI şi Art. 9 alin. 2 al Regulamentului (UE) nr. 996/2010, CIAS a notificat Statele Unite ale Americii prin NTSB (ca stat proiectant şi stat de fabricaţie al aeronavei), EASA, ICAO şi DG-MOVE”, se arată în respectivul comunicat. 

UPDATE 13.25 Grupul consilierilor judeţeni ai PSD Cluj au trimis un comunicat în care solicită conducerii CJ Cluj să prezinte un raport privind incendntul produs joi dimineaţa pe aeroportul din Cluj.

”Grupul consilierilor judeţeni ai PSD Cluj solicită Executivului Consiliului Judeţean Cluj să prezinte un raport privind incidentul produs în această dimineaţă, pe pista Aeroportului Internaţional 'Avram Iancu' Cluj, când un avion a ieşit pe de pistă în timpul manevrelor de aterizare.

Pentru eliminarea oricăror speculaţii şi pentru o comunicare transparentă, considerăm că este de datoria instituţiei să prezinte concluziile raportului. De asemenea, solicităm conducerii Aeroportului Internaţional 'Avram Iancu' Cluj să prezinte măsurile luate pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete”.

UPDATE 13.00  Conducerea aeroportului anunţa, printr-un comunicat, că pista Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj este închisă traficului aerian ”datorită unui incident care a avut loc azi, 7 ianuarie, aproximativ la ora 08:00. Incidentul nu s-a soldat cu vătămarea vreunei persoane şi nici nu au fost înregistrate pagube materiale”

”În incident a fost implicat un avion B737-400 al companiei Blue Air care opera o cursă charter pe ruta Otopeni - Barcelona, cu escală  pe Aeroportul Internaţional Cluj. La bordul aeronavei se aflau în momentul incidentului 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Aeronava a aterizat în condiţiile  unei piste corespunzătoare din punct de vedere operaţional şi a ieşit la capătul 07 al pistei, în afara suprafeţei betonate. Pista aeroportului este momentan închisă traficului conform procedurilor standard de aviaţie civilă în astfel de situaţii.
Începând cu ora 06:17, până în momentul incidentului, au fost operate un număr de 7 zboruri.
Pasagerii care au planificate zboruri de sosire sau plecare de la aeroport sunt rugaţi să contacteze companiile aeriene cu privire la planificarea actualizată a călătoriei lor”, mai precizează reprezentanţii aeroportului clujean.

Mărturia unui pasager din avionul ce a ajuns pe câmp la Cluj

UPDATE 12.04 Mihai Alexandru, un pasager în vârstă de 21 de ani, şofer de profesie, originar din judeţul Prahova, în avion, se afla în jurul orie 12.00, într-un autocar spre sibiu. Acesta are 21 de ani şi e şofer, mergea la Barcelona, la muncă.

”Nu ni s-a spus dinainte că ar fi probleme. Aterizare a fost ok exceptând momentul acela când am văzut că (n.r. avionul) fuge de fund şi intrăm pe câmp. Nu ne-am speriat pentru că nu ne-am dat seama ce se întâmplă”, spune acesta.

El zice că s-a stat vreo 10 minute în avion până să fie duşi în aeroport. 

”Autorităţile am văzut că s-au mobilizat după ce am aterizat”, adaugă Mihai Alexandru.

În aeroport spune a stat în jur de o oră, în jur de ora 12.00 trecuse de Alba Iulia. ”Lucrăm la Barcelona, suntem şoferi. Cu toţii (n.r. toţi pasagerii) suntem şoferi. Era o cursă charter, un avion închiriat”, a declarat Mihai Alexandru (21 de ani).

UPDATE 11.38 Compania Blue Air a dat o nouă reacţie oficială în care spune că frânarea pe pistă era ”medie spre bună” şi că, potrivit condiţiilor meteo existente, ”aterizarea şi frânarea se pot efectua în siguranţă”

Potrivit comunicatului, comandantul aeronavei nu a solicitat aterizarea de urgenţă  şi că a observat căa derenţa pe pista de aterizare nu e suficient de mare ca să permită oprirea în limitele pistei de aterizare.

”Există suficient combustibil în momentul aterizării în conformitate cu reglementările în vigoare şi respingem ferm afirmaţiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgenţă cauzată de lipsa carburantului”

 

”Referitor la incidentul zborului 0B9301 Otopeni – Cluj – Barcelona, revenim cu mai multe informaţii :

La ora 08.00 avionul Blue air a aterizat pe pista Aeroportului Internaţional Avram Iancu din Cluj.
În faza finală de frânare din cadrul procedurii de aterizare, comandantul aeronavei a observat că aderenţa pe pista de aterizare nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara pistei.

Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informaţii preluate de la reprezentanţii aeroportului Cluj) la ora 07.30 frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună existând depuneri de zăpadă. În aceste condiţii, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea şi franarea se pot efectua în siguranţă.
Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condiţiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeţei pistei cu zăpada udă şi condiţii de frânare medii.

Pentru a elimina speculaţiile apărute cu privire la carburantul existent la bordul aeronavei, dorim să menţionăm că exista suficient combustibil în momentul aterizării în conformitate cu reglementările în vigoare şi respingem ferm afirmaţiile conform cărora ar fi fost o aterizare de urgenţă cauzată de lipsa carburantului. Întărim acest lucru şi prin faptul că în niciun moment comandantul nu a solicitat aterizarea de urgenţă.

În ceea ce priveşte cei 110 pasageri care au venit de la Bucuresti împreună cu cei 45 de pasageri care urmau să se îmbarce de la Cluj, aceştia fiind transferaţi în acest moment către Sibiu de unde o altă aeronavă a companiei îi va prelua şi transporta către Barcelona. Toţi pasagerii au avut asigurată masa şi băuturi pe perioada de aşteptare”.

Pasagerii au fost îmbarcaţi în trei autobuze şi transportaţi la aeroprotul din Sibiu de unde îşi vor continua drumul spre Barcelona.
 

UPDATE 11.10 Pasageri din aeronava care a ieşit pe câmp la Cluj spun că pista nu era deszăpezită.

„Pista era acoperită de zăpadă şi gheaţă. Pilotul a dat dovadă de profesionalism deoarece ne aflăm în viaţă. Putea să se întâmple altceva dacă pilotul nu reacţiona cum trebuia. Cei de la aeroport trebuiau să cureţe pista. În avion nu prea ne-am dat seama ce se întâmplă pe moment, după ce am aterizat, am văzut unde ne aflăm şi ne-am dat seama ce s-a întâmplat. N-am primit nicio explicaţie. Au zis să stăm liniştiţi că nu e nicio problemă. Aşteptăm să ni se aducă apă şi mâncare şi au zis că ne preiau autocarele, mergem la Sibiu şi apoi la Barcelona. Pista arăta ca o pârtie de ski”, a declarat Alex Mihai Marin pentru digi24.ro.

Un alt pasager, Alex Bucur, a afirmat, pentru sursa amintită, că: ”Autorităţile aeroportului din Cluj nu au deszăpezit pista, era zăpada de un metru, şi am înţeles că s-a spus la TV că pista era curată. Nu, este o mare minciună. Abia după ce am ajuns pe câmp au venit lamele să cureţe. Explicaţii nu am primit. 30-40 de minute am stat în aeronavă până ne-au debarcat, am stat în aeroport, nu ni s-au dat explicaţii, nimic”.

UPDATE 10.43 Reacţia oficială a companiei Blue Air legat de aeronava care a ieşit joi dimineaţa de pe pista aeroportului din Cluj: 

”Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni – Cluj – Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depăşind cu aproximativ 5-10 metri suprafaţa pistei.

Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusa pe suprafata pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn in limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de franare declarat de catre aeroport.

La bord se aflau 110 pasageri si 6 membri ai echipajului. Toti pasagerii au fost debarcati in conditii normale, acestia fiind transferati in terminalul de plecari unde primesc suport din partea companiei si a aeroportului. A fost deschisa o ancheta de catre CIAS (Centrul de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile). Vom reveni cu detalii in ceea ce priveste posibilele cauze care au dus la producerea prezentul incident”.

Directorul aeroportului din Cluj: ”Nu era gheaţă pe pistă, erau condiţii bune de aterizare”

UPDATE 10.37 Directorul aeroportului, David Ciceo, a declarat, pentru ”Adevărul”, că Blue Air a luat decizia de a transporta pasagerii cursei cu autocare la Sibiu, de unde vor lua o altă aeronavă spre destinaţie.

”Nu era gheaţă pe pistă, erau condiţii bune de aterizare”, a spus Ciceo. El a spus că frânarea era de 3 - o frânare proastă e notată cu 1, iar una bună cu 5 - şi că condiţiile de vizibilitate erau bune.

Cauzele incidentului vor fi stabilite de comisia de investigaţii a Ministerului Transporturilor. ”Aeroportul este închis până vom aduce aeronava la platformă. Acesta va dura aproximativ trei ore”, a adăugat directorul aeroportului din Cluj.

Toate zborurile care urmau să plece de la Cluj sunt amânate. 


UPDATE 10.28 Aterizarea avionului Blue Air care a ieşit cu 5-10 metri în afara pistei aeroportului din Cluj-Napoca a avut loc în condiţii meteo dificile, cu ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei, dar în limitele admise pentru operare, a anunţat compania aeriană low cost.

"Aeronava care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depăşind cu aproximativ 5-10 m suprafaţa pistei.

Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport", arată Blue Air.

 

La bord se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Pasagerii au fost debarcaţi în condiţii normale şi au fost transferaţi în terminalul de plecări, conform sursei citate. Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a deschis o anchetă în acest caz.

Directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, David Ciceo, a declarat anterior corespondentului MEDIAFAX că un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti spre Barcelona a ieşit de pe pistă, la capătul dinspre oraş al pistei, la aterizarea pe aeroportul clujean, de unde trebuia să mai ia pasageri.

"În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar aeronava nu a fost avariată, pasagerii fiind debarcaţi în bune condiţii. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică şi de la aeroport va investiga cauzele incidentului", a spus Ciceo.

În urma incidentului, aeroportul a fost închis, astfel că mai multe curse aeriene au fost anulate sau întârziate.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Călin Tuluc a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că aeroportul ar putea rămâne închis câteva ore, până se va verifica incidentul.

UPDATE 10.26 Aeroportul Cluj s-a închis până la remedierea situaţiei

Reamintim că o aeronavă Blue Air a fost avariată şi că nimeni nu a fost rănit. De miercuri seară, ninge în continuu la Cluj.

UPDATE 9.18 Reprezentanţii aeroportului clujean susţin că ieşirea de pe pistă s-ar datora condiţiilor meteo, la Cluj ninge abundent. ”Totul este în regulă. Nimeni nu este rănit. Cursa de la Bucureşti spre Barcelona, cu escală la Cluj, va fi reluată, dar puţin mai târziu”, afirmă aceştia.

Incindentul s-ar fi petrecut în jurul orei 8.30.

Directorul Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, David Ciceo, a declarat, corespondentului Mediafax, că un avion al companiei Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti spre Barcelona a ieşit de pe pistă, la capătul dinspre oraş al pistei, la aterizarea pe aeroportul clujean, de unde trebuia să mai ia pasageri.

 "În urma incidentului, nimeni nu a fost rănit, iar aeronava nu a fost avariată, pasagerii fiind debarcaţi în bune condiţii. O comisie specială de la Autoritatea Aeronautică şi de la aeroport va investiga cauzele incidentului", a spus Ciceo.


Foto Facebook / George Pîrşan

Starea pistei aeroportului de la Cluj, joi dimineaţa:


Foto : Valentina Rusu / Facebook

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea
citeste totul despre: