Consiliul Permanent al UDMR recomandă ieşirea de la Guvernare. Kelemen Hunor: pe 13 decembrie vom decide

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, este la Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu
Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, este la Cluj-Napoca. FOTO: Remus Florescu

Consiliul Permanent al UDMR, întrunit joi la Cluj-Napoca, recomandă ieşirea partidului din coaliţia de guvernare, decizia urmând să fie validată în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) din 13 decembrie.

UPDATE 16.58 „A venit momentul să ascultăm vocea electoratului nostru”, a motivat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, decizia Consiliului Permanent al Uniunii de a ieşire de la guvernare. Hotărârea luată după circa cinci ore de discuţii, care au avut loc joi, la sediul din Cluj-Napoca al Uniunii, are valoare de recomandare, decizia finală urmând să fie luată pe 13 decembrie la Consiliul Reprezentanţilor Unionali. „Recomandarea Consiliului Permanent al Uniunii este ieşirea din coaliţia de guvernământ şi continuarea a ceea ce ştim clar că trebuie făcut – rezolvarea problemelor comunităţii noastre”, a precizat Kelemen Hunor.  El a arătat că un rol important în luarea acestei decizii l-a avut şi votul pro-Iohannis dat de alegătorii de  etnie maghiară la scrutinul din 16 noiembrie pentru desemnarea preşedintelui României. De asemenea, Hunor a susţinut că acelaşi mesaj de ieşire din coaliţia de guvernare a rezultat şi din discuţiile avute cu aleşii locali din teritoriu.”Am înţeles mesajul electoratului nostru: trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri, către maghiarii din România care ne-au susţinut în momentele grele, dificile, în special când am intrat în coaliţia de guvenare”, a subliniat preşedintele UDMR.

Ce spune preşedinta Consiliul Reprezentanţilor Unionali

 Pe de altă parte, însă preşedinta Consiliul Reprezentanţilor Unionali, senatorul bihorean Biro Rozalia a susţinut, miercuri, că majoritaea liderilor UDMR vor rămânerea în Guvern.  „Sunt două tabere, una minoritară şi cealaltă cu o pondere mai mare în UDMR, care spune că trebuie continuată această guvernare în cazul în care după încă o discuţie foarte detaliată cu partenerii noştri de guvernare putem să ajungem la concluzia că îşi asumă realizarea acelor priorităţi pe care le-am fixat din martie şi care, până în momentul de faţă, nu s-au realizat", a spus Rozalia Biro.Dintre acestea, Rozalia Biro a amintit Autostrada Borş-Braşov, alături de proiectele privind autonomia culturală, universitatea din Tg. Mureş ori o descentralizare accentuată.

"Şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate"

 Hunor a mai afirmat că decizia UDMR nu va crea instabilitate, întrucât Guvernul poate funcţiona şi fără aportul Uniunii: ”Am făcut calcule şi am constatat că şi fără noi Guvernul Ponta are majoritate. (..) Stabilitatea politică nu depinde de participarea noastră la guvernare. Nu vrem să creăm instabilitate, să dăm jos guverne, nu există nicio astfel de intenţie de a da un vot negativ Guvernului, care şi fără noi poate funcţiona”.  Uniunea are 26 de parlamentari, adică 8%,  iar plecarea acestora nu pune în pericuol majoritatea coaliţiei de guvernare. 

Coaliţia PSD+PC+PLR+UNPR numără 317 parlamentari, adică 56% din Parlament, în condiţiile în care pentru ca Guvernul să fie confirmat în legislativ este nevoie de majoritatea deputaţilor şi a senatorilor (50% plus 1).

Ce va face UDMR în viitor

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a arătat că nu s-au purtat discuţii cu reprezentanţii PNL privind formarea unui noi coaliţii guvernamentale. El a mai arătat că nu comentează intenţia liberalilor de a depune o moţiune de cenzură. UDMR va vota în parlament proiectele PSD „atâta timp că acestea vor susţine dezvoltarea economică şi crearea loc de muncă”, a mai arătat Kelemen. 

UPDATE 15. 11 Liderii UMDR fac declaraţii după 4 ore de discuţii. „Trebuie să ne întoarcem mai mult către alegătorii noştri care ne-au susţinut în momente foarte grele, mai ales în acest an când am intrat în coaliţia de Guvernare“, a declarat Kelemen Hunor.

Recomandarea Consiliului Permanent care s-a întâlnit azi, 27 noiembrie, la Cluj, pentru Consiliul Regional Unional al UDMR, care se va întruni pe 13 decembrie, este ieşirea din coaliţia de guvernare. „Ne întoarcem şi ne vom ocupa de interesele comunităţii noastre“. Hunor a mai spus că nu vrea să dea „un vot negativ Guvernului“.


Întrunirea a începutul în jurul orei 10.00 şi după câteva ore, UDMR va anunţa dacă mai rămâne sau nu la guvernare. 

 Fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela întrebat despre o posibilă colaborare cu PNL pentru formarea unui nou guvern a răspuns: "Vom discuta acest lucru probabil deja săptămâna aceasta, când se va întruni conducerea UDMR, dar probabil că numai în principiu, fiindcă după cunoştinţele mele nu au existat astfel de tatonări".  Senatorul UDMR a adăugat că, probabil, anul viitor se va încerca formarea unei alte majorităţi. ”Nu UDMR va decide dacă se schimbă Guvernul sau nu. Acest lucru depinde de majoritatea parlamentară şi depinde şi de voturile UDMR. Dar în acest moment, n-am cunoştinţă că ar exista din partea Opoziţiei o intenţie imediată de a forma o anumită majoritate. Bănuiesc că mai curând sau mai târziu probabil că la anul se va încerca formarea unei alte majorităţi şi atunci noi înşine va trebui să vedem ce facem, dar decizia, după părerea mea, nu este a momentului”, a mai spus fostul preşedinte al UDMR.

Majoritatea liderilor vor să rămână în Guvern

Majoritaea liderilor UDMR vor rămânerea în Guvern. Anunţul a fost făcut de senatorul bihorean Biro Rozalia. "Legat de guvernarea cu PSD putem să spunem că din principiile şi priorităţile stabilite şi clarificate ca între parteneri, la începutul acestei guvernări din martie, unele s-au realizat, dar destul de multe nu s-au realizat. Evident, dacă mâine (la şedinţa Consiliului Permanent UDMR - n.r.) vom decide să rămânem la guvernare, aceleaşi principii şi aceleaşi priorităţi sunt valabile şi în continuare, pentru că noi considerăm că esenţa UDMR este de a duce spre realizare aşteptările şi priorităţile comunităţii maghiare”, a declarat Biro Rozalia.

La şedinţa Consiliului Permanent, programată joi la Cluj Napoca, vor fi transmite opţiunile celor din secuime, Covasna, Harghita şi probabil, Mureş, care ar putea propune ieşirea de la guvernare, însă majoritatea covârşitoare din UDMR este de părere că Uniunea trebuie să meargă pe aceleaşi principii pe care a mers şi până acum, în cei 12-13 ani la guvernare, bazată întotdeauna pe negocieri foarte serioase privind priorităţile şi obiectivele UDMR.

Vom reveni cu amănunte

Citeşte şi

VIDEO Senatorul UDMR Rozalia Biro susţine că "majoritatea covârşitoare" doreşte să rămână la guvernare

Marko: În acestă săptămână vom discuta în UDMR, de principiu, o nouă majoritate cu PNL

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite