Ucigaşul unui hoţ român a fost achitat în Italia. Decizia îi împarte pe italieni şi-l face să jubileze pe naţionalistul Salvini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Matteo Salvini (stânga) l-a susţinut în permanenţă pe Cattaneo (dreapta). FOTO Globalist
Matteo Salvini (stânga) l-a susţinut în permanenţă pe Cattaneo (dreapta). FOTO Globalist

Patronul unui restaurant din Casaletto Lodigiano a fost achitat vineri, 24 ianuarie, după ce în urmă cu trei ani a ucis un român.

Procesul lui Mario Cattaneo a fost utilizat ca „muniţie” de partidele de dreapta, în frunte cu Liga Nord, care au reuşit să impună în Parlament o lege controversată prin care sunt absolviţi de orice vină cei care ucid pentru a se apăra.

În prima linie a acestei cruciade s-a aflat vicepremierul Matteo Salvini, cel mai influent om politic din Italia anului 2020. Salvini, care pledează pentru o Italie a italienilor şi are un discurs profund naţionalist, l-a susţinut pe Cattaneo şi a fost chiar în vizită la restaurantul acestuia. „Întotdeauna este autoapărare când ucizi un hoţ”, a punctat Salvini, aluzie la faptul că italianul a tras asupra asupra hoţului român, pe nume Petre Ungureanu. Ungureanu nu a supravieţuit, iar procurorii au cerut o pedeapsă de trei ani pentru italian.

Implicarea lui Salvini, contestată de o parte a presei

Decizia tribunalului i-a fost însă favorabilă lui Mario Cattaneo. Achitat vineri, 24 ianuarie, italianul a susţinut că procesul i-a distrus viaţa.

„M-am simţit ca în faţa unui pluton de execuţie”, a spus el cu lacrimi în ochi. „Cred că nu mă voi ridica de pe scaun până diseară şi, probabil, nu voi mânca cina. Tensiunea este prea mare”, a declarat Cattaneo pentru La Repubblica.

Însă decizia tribunalului, precum şi intervenţia lui Salvini, a născut controverse în Italia. „Datorită noii legi privind apărarea legitimă dorită de Ligă (nr.- Liga Nordului), Mario Cattaneo, pentru care a fost solicitat trei ani de închisoare pentru uciderea unui tâlhar în restaurantul său, a fost achitat”, s-a lăudat politicianul. Vicepremier şi ministru de Interne, dar mai presus de orice politicianul momentullui în Peninsulă, Mario Salvini a fost criticat de publicaţia italiană Globalist

„Evident, Matteo Salvini a intervenit deja în această privinţă, care în funcţia sa de factotum al justiţiei încetează o clipă să joace rolul de şerif şi devine judecător, notează jurnaliştii italieni, care redau şi afirmaţiile lui Salvini: „Trei ani de închisoare pentru Mario, udupă ce şi-a apărat familia de atacul unora tâlhari? E o nebunie! Autoapărarea este întotdeauna legitimă ", a scris Salvini pe Twitter.

Opiniile sunt împărţite şi în privinţa măsurii în care a contat implicarea lui Matteo Salvini în decizia judecătorilor.

Salvini este ironizat şi de Next, care notează că politicianul a lăsat deoparte problemele ţării şi nu a soluţionat cererile transportatorilor, păstorilor şi poliştilor, dar s-a implicat direct pentru achitarea unui hangiu. Jurnaliştii publicaţiei din Peninsulă se întreabă în ce măsură a fost decisiv Salvini şi noua sa lege în acest caz şi tot ei vin cu răspunsul la întrebare. „Vom afla răspunsul peste câteva luni, când se va da motivarea”, e concluzia lor. 

La Repubblica prezintă declaraţia avocatului lui Cattaneo, care este convins că noua lege impusă de Salvini  nu are nicio legătură cu decizia. „Aşteptăm motivele, dar suntem de părere că judecătorul a fost convins de teza noastră. Nu cred că legea de autoapărare ar fi putut cântări în vreun fel ”, a declarat avocatul Vincenzo Stochino, pentru sursa citată. 

Ce s-a întâmplat

În dimineaţa zilei de 10 martie 2017, patru hoţi au dat buzna în resturantul lui Mario Cattaneo. Italianul a scos puşca şi a tras în Petre Ungureanu. Speriat, românul a luat-o la fugă, dar a căzut 500 de metri mai departe şi s-a stins. Procurorii au cerut acum pentru italian o pedeapsă de 3 ani de închisoare, însă avocatul acestuia a reuşit să demonstreze nevinovăţia clientului său.

Potrivit spuselor sale, Cattaneo ar fi tras din greşeală, în timp ce se lupta căzut la pământ cu unul dintre complicii românului. „Hoţii au tras de ţeava puştii pe care o aveam în mână şi a plecat un glonţ”, a explicat Mario Cattaneo.

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite