UBB Cluj, prima universitate din România din Top Shanghai 2019. A depăşit cu mult Universitatea Bucureşti

UBB Cluj, prima universitate din România din Top Shanghai 2019. A depăşit cu mult Universitatea Bucureşti

UBB este cea mai mare universitate din România în ceea ce priveşte numărul de studenţi.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziţia 701-800 la nivel internaţional, prima din România, urmată de Universitatea din Bucureşti (UB) pe poziţia 901-1000 la nivel internaţional, conform clasamentului Shanghai al universităţilor, dat recent publicităţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziţia 701-800 la nivel internaţional, prima din România, urmată de Universitatea din Bucureşti (UB) pe poziţia 901-1000 la nivel internaţional, conform clasamentului Shanghai al universităţilor (Academic Ranking of World Universities -http://www.shanghairanking.com/ARWU2019.html), dat recent publicităţii.
 
Cele două universităţi sunt singurele două instituţii de învăţământ superior din România incluse în clasament.  


„În lume există aproximativ 30.000 de universităţi. Dintre acestea, iată, 1.000 au trecut pragul academic al unei vizibilităţi şi al unui impact internaţional. Mă bucură faptul că UBB a trecut acest prag, rămânând astfel în liga mare şi prima din România. Trebuie însă spus că ambele universităţi prezente în clasament, UBB şi UB, au scăzut faţă de anul trecut. Acest lucru reproduce rezultatele din celelalte clasamente majore ale universităţilor şi trebuie să fie un semnal de alarmă pentru guvernanţi. Noi am făcut prin forţe proprii maximum care se poate face din partea noastră. Nu putem cere mai mult de la colegi, copleşiţi de ore, birocraţie (ex. evaluări peste evaluări impuse naţional), impredictibilitate legislativă şi în mecanismele academice (ex. în competiţia de granturi) şi reglementări revolute. În plus, când tai locurile la master şi doctorat de la aceste universităţi, aşa cum au făcut recent guvernanţii, le afectezi tocmai această zonă de generare de cunoaştere/publicaţii. Dacă la nivel naţional nu se îmbunătăţeşte urgent legislaţia (ex. pentru a permite politici de head hunting/promovare şi evaluări după bune practici internaţionale), nu creşte finanţarea (ex. pentru a îmbunătăţi raportul profesori/studenţi), nu se gândeşte o filă de buget pentru cercetare în universităţi (ex. pentru poziţii de cercetători şi/sau pentru infrastructura de cercetare, care poate servi apoi şi ca platformă de laboratoare didactice) şi nu se demarează un program specific de susţinere a excelenţei în marile universităţi cu potenţial internaţional din centrele academice tradiţionale, nu avem nicio şansă la performanţă internaţională, regresând constant, în condiţiile în care, chiar şi atunci când creştem, alţii cresc mai mult şi mai repede decât noi. Astfel pierde ţara, care nu poate dezvolta avantaje competitive, cu impact negativ apoi asupra bunăstării oamenilor”, afirmă prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelenţă şi publicaţii ştiinţifice, prof. univ. dr. Daniel David.

 
Cunoscut şi ca Rankingul Shanghai al universităţilor, Academic Ranking of World Universities/ARWU 2019 este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor prin prisma indicatorilor de excelenţă – de educaţie şi de cercetare – folosiţi în analiză.
Clasamentele sunt realizate şi publicate anual de Academic Ranking of World Universities (ARWU) începând din anul 2009.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: