Turismul balnear din Cluj, reinventat cu fonduri europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Staţiunile cu lacuri sărate de la Cojocna şi Dej „duduie” din punct de vedere economic, după reabilitare. Primăria Dej a înregistrat de la inaugurarea staţiunii încasări de 350.000 de lei, pe când la Cojocna într-o singură zi de weekend se fac încasări de 25.000 de lei.

Staţiunile cu lacuri sărate de la Cojocna şi Toroc - Dej „duduie” din punct de vedere economic, după ce acestea au fost reabilitate printr-un proiect finanţat cu fonduri PHARE. Cele două staţiuni sunt asaltate acum de turişti, atât clujeni sau din judeţele limitrofe, cât şi de turişti maghiari, francezi sau chiar şi germani. Chiar dacă staţiunile au fost inaugurate abia în 15 mai, primăria din Dej a încasat până acum nu mai puţin de 350.000 de lei.

„Punem mare accent pe întreţinere pentru a atrage şi mai mulţi turişti, de aceea nu profitul este prioritar. Profitul este de aproximativ 10-15%. Oricum, este o investiţie foarte bună. Până acum am avut 32.000 de vizitatori, cei mai mulţi înregistrându-se într-o zi de weekend, 4.400 de persoane”, a declarat Morar Costan, primarul municipiului Dej.

25.000 de lei, într-o zi „bună” de weekend


La Băile Cojocna într-un weekend călduros ajung aproximativ 5.000 de turişti, iar în timpul săptămânii staţiunea este asaltată de 1.500 de turişti, zilnic. Încasările sunt pe măsură. În zilele în care vremea ţine cu cei dornici de o baie în lacurile sărate de la Cojocna, se înregistrează încasări de 25.000 de lei, într-o zi de sâmbătă şi 7.000 de lei, în timpul săptămânii.

„Am avea şi mai mulţi turişti dacă ar fi mai mare şi capacitatea staţiunii”, a explicat Remus Beldean, administratorul staţiunii Băile Cojocna. Nu doar autorităţile sunt mulţumite de investiţie, ci şi turiştii. „E fără discuţie mult mai bine acum. Înainte podelele erau rupte, erau pericole de accidente. Nu erau gherete, acum nu mai eşti nevoit să-ţi aduci mâncare de acasă”, este de părere Silvia Avram, de 57 de ani, o turistă fidelă băilor Cojocna de 35 de ani.

Turişti străini, la Cojocna

Încântaţi de noua faţă a băilor a fost şi un grup de turişti maghiari. „Jos cu pălăria. E diferenţă de la cer la pâmânt, faţă de anii `90. E mult mai curat, sunt şi terenuri de sport. Preţurile sunt bune, ne place la Cojocna. Păcat că la duşuri apa e rece”, a spus Banyai Attila, un pensionar de 68 de ani din Visegrád, Ungaria.

Minusuri

La capitolul nemulţumiri, turiştii din Cojocna au adăugat şi imposibilitatea de a închiria şezlonguri sau umbrele de soare,  numărul mic de locuri de parcare, 200 în interior şi 280 în cadrul unei parcări particulare, dar şi riscurile la care sunt supuşi turiştii din cauza alunecărilor zilnice de teren în jurul celui de-al doilea lac.

„Am instalat geamanduri, iar salvamarul îi atenţionează pe turişti să nu se apropie”, a  spus Remus Beldean. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, la Cojocna şi 6 lei, respectiv 5 lei pentru o baie în lacul Toroc.

Proiect european

Lacurile sărate din Dej, Cojocna şi Beclean (judeţul Bistriţa-Năsăud) au fost modernizate în urma finalizării unui proiect regional de valorificare a zonelor balneare din Podişul Someşan. Cele trei staţiuni au beneficiat de lucrări de reabilitare în valoare de 5,4 milioane de euro, din care 3,4 milioane din fonduri PHARE. Din cele 5,4 milioane, 2,1 au fost allocate Cojocnei, aproape două, Dejului, iar restul, circa 1,1 milioane, Băilor Figa de la Beclean.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite