Tudor Giurgiu critică Ministerul Culturii: „Are o optică foarte strâmbă în ceea ce priveşte relevanţa şi fondurile pe care le acordă festivalurilor din toată ţara“

Tudor Giurgiu critică Ministerul Culturii: „Are o
optică foarte strâmbă în ceea ce priveşte relevanţa şi fondurile pe care le acordă
festivalurilor din toată ţara“

Tudor Giurgiu  FOTO: Adevărul

Directorul celui mai mare festival de film din România, Tudor Giurgiu, a declarat luni, 13 mai, la o conferinţă de presă, că filmul românesc merită mai multă susţinere din partea Ministerului Culturii şi că alte evenimente precum Festivalul „George Enescu“ primesc sume „aberant de mari“.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce a anunţat că bugetul TIFF 2013 este mai mic cu 300.000 de euro, Tudor Giurgiu, directorul celui mai mare festival de film din România, a declarat că filmul românesc are nevoie de mai multă susţinere.

Regizorul a afirmat că este important ca viitorul TIFF-ului să fie gestionat bine pe viitor în condiţiile în care acest proiect susţine candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

Giurgiu susţine că nu este în regulă ca unele evenimente, despre care a subliniat că sunt importante, să primească finanţări „aberant de mari“.
Acesta a criticat Ministerul Culturii afirmând că are o optică foarte strâmbă în ceea ce priveşte relevanţa şi fondurile care se acordă  festivalurilor din toată ţara.

„Bugetul Ministerului Culturii a scăzut, drept urmare au fost nevoiţi să reducă alocările pentru festivaluri. Deci cred că e un complex de împrejurări unde ne-am aşteptat. Am încercat să compensăm cu sponsori privaţi, dar atârnă încă acest deficit.
(...)
Nu am nimic cu Festivalul George Enescu. E un festival important, dar cred că a devenit un fel de prioritate majoră a statului român o dată la 2 ani, stat care cheltuie nişte sume aberant de mari în condiţiile în care prestigiul pe care îl aduc filmele româneşti şi cinematografia românească în lume ar merita mult mai mult. Nu mă refer doar la festivalul nostru, ci la bugetul alocat filmului românesc. Ministerul Culturii are o optică foarte strâmbă în ceea ce priveşte relevanţa şi fondurile pe care le acordă festivalurilor din toată ţara“, susţine Tudor Giurgiu.

Citeşte şi

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

VIDEO Campanie de imagine atipică la TIFF 2013: 10 spoturi cu Luminiţa Gheorghiu, regizate de Cristi Puiu, câte unul pentru fiecare zi de festival
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările