Tu ştii ce face administratorul tău de bloc? Un clujean a sustras 55.000 de euro, banii de utilităţi pe trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administratorul Adrian Stăniloiu a făcut o mică avere – circa 55.000 de euro – din banii de utilităţi încasaţi de la trei asociaţii de locatari din Cluj. Deşi nu a plătit, spre exemplu, apa caldă de trei ani, la asociaţiile de locatari nu a venit nicio notificare şi furnizarea nu a fost întreruptă. Păgubiţii bănuiesc că administratorul a avut complici la Regia de Termoficare, având în vedere că după 45 de zile de neplată serviciile se pot sista.

Scandalul provocat de administratorul Adrian Stăniloiu - patronul firmei BEBE Home Mangament SRL din Cluj-Napoca, acuzat că a furat 120.000 de lei de la proprietarii blocului de pe str Zambilei  nr.21 din cartierul Gheorgheni - ia amploare. Alte două asociaţii de proprietari din acelaşi cartier, de pe aleea Buşteni 10 şi 12, îl acuză pe acesta de delapidarea a câte 65.000 de lei prin neplata, începând cu anul 2011, a utilităţilor de la bloc. În total, el are de returnat 255.000 de lei, adică circa 55.000 de euro. Săptămâna trecută el nu a mai fost de găsit, iar locatarii au intrat în panică. Duminică seara, reuniţi într-o adunare generală de urgenţă, locatarii furioşi de pe strada Buşteni 12 l-au căutat pe administrator la domiciliul său, de pe strada Pietroasa nr. 42 ap. 3, unde acesta locuieşte fără forme legale, la părinţi, şi au vrut să-i ceară socoteală. Acesta însă era plecat, împreună cu un vecin, la mall-ul din apropiere, iar proprietarii au pornit în căutarea lui, reuşind să-l întâlnească, în parcarea hypermarket-ului. Au anunţat la numărul 112, poliţia, aceasta pentru că, după descoperirea fraudei sale, Adrian Stăniloiu nu a mai putut fi contactat de către nimeni. Poliţiştii Secţiei 3 au sosit, cu promptitudine la faţa locului şi i-au luat datele personale, avertizându-l că o eventuală  sustragere de la responsabilitate şi dispariţie îl va duce, instantaneu, în postura de urmărit local şi apoi general. Adrian Stăniloiu a asistat, inert, la toate formalităţile, recunoscându-şi faptele însă necerându-şi în vreun fel, scuze, de la cei pe care i-a escrocat. 

Ce a făcut cu banii

Acesta repeta obsesiv, atunci când era întrebat ce-a făcut cu banii: “Am să vă spun asta altădată… Nu mai am niciun ban, pentru că aştept o sumă de la cineva, care trebuie să vândă o casă…” Apoi, la sugestia poliţiştilor i-a invitat pe proprietari la domiciliul său, aducându-le ştampila şi o parte din acte. Luni, locatarii au mers la Secţia 3 de poliţie pentru a depune plângere penală împotriva lui Adrian Stăniloiu, pentru a recupera, în vreun fel o parte din pagube. Din cauza prejudiciului mare, poliţiştii i-au îndrumat pe păgubiţi la Parchet. La insistenţele lui Stăniloiu, locatarii au decis să-i mai dea trei zile pentru a recupera banii. El a afirmat că are de primit banii pentru o casă pe care a vândut-o. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, păgubiţii sunt hotărâţi să-l dea pe mana procurorilor. 

Complici la furnizorii de servicii 

Misterul care planează asupra acestui incident – dar şi a celui de pe strada Zambilei – este cum a reuşit Stăniloiu să ducă de nas atâta timp sute de oameni… Proprietarii de pe aleea Buşteni cred că Stăniloiu a avut un complice la Regia de Termoficare, pentru că – pe tot parcursul celor trei ani – nu li s-a tăiat nic măcar o singură dată încălzirea şi, de asemenea, somaţiile de plată n-au ajuns la asociaţiile de proprietari. Restanţele la Termoficare sunt cele mai mari – aproximativ de 50.000 de lei, la celelalte servicii sumele fiind mai mici. Contactaţi de reporterul „Adevărul”, reprezentanţii Regiei de Termoficare (RAT) au susţinut: „Am luat alte măsuri pe calea instanţei. Am făcut demersuri şi o să recuperăm banii de la asociaţie. I-am dat în judecată. N-am luat decizia să sistăm furnizarea agentului termic. Locatarii au preşedinte, comisie de cenzori care ar fi trebuit ştie  de proces”. Preşedintele Asociaţiei de Locatari de pe Buşteni 12, Nicolae Bănuţ, crede că administratorul a avut complici la Termoficare. „În primul rând, eu am aflat de procesul demarat de RAT abia săptămâna trecută, când am primit anunţul legat de faptul că Asociaţia a pierdut procesul. Problema este însă că procesul se refera la suma 17.000 de lei, o datorie care provine de pe trei luni neplătite din 2011. De atunci însă restanţa a ajuns la 50.000 de lei. Apa caldă trebuia sistată de mult. În mod normal, se pune afiş pe uşă şi se taie apa. Nu am fost anunţaţi de nimeni că avem restanţă. Cum e posibil să nu vină nicio înştiinţare în 3 ani. Cred că cineva de la RAT a lucrat cu administratorul”, a explicat Bănuţ. 

După o lună se poate tăia apa 

Celelalte utilităţi se pare că au fost plătite sau au fost lăsate cu restanţe mici. Astfel, la Compania de Apă Someş nu s-au plătit ultimele 3 luni. Teoretic, după 45 de zile, regiile pot sista furnizarea utilităţilor. „Asociaţiile de pe Buşteni 10 şi 12 nu au neplatite decât facturile pe ultimele trei luni (Ianuarie, Februarie, Martie) ale anului curent 2014, nu există debite anterioare acestei perioade.Zambilei 21 nu are neplatite decat facturile pe Ian si Martie a.c. Inchiderea apei pentru neplata se poate face, cel mai devreme dupa cum urmeaza: - emiterea facturii pentru blocuri se face cam in perioada 6-8 ale lunii urmatoare; legal, clientul are 15+30 = 45 de zile in care poate plati factura fara penalizari; legal, se poate trimite somatia de inchidere a apei incepand cu a 46-a zi de la emiterea facturii; somatia trebuie trimisa cu cel putin 5 zile lucratoare inante de inchiderea efectiva a apei”, a precizat  Lucian V. Croitoru, manager Comunicare  la Compania de Apă Someş. Acesta a precizat că  la blocuri, în anumite situaţii, se amână sistarea întrucât sunt luate în considerare şi aspectele sociale.

Pagubă de 3.000 de lei de familie

 Administratorul Nicolae Bănuţ a spus că mâine dacă mâine Stăniloiu nu aduce banii promişi, circa 40.000 de euro pe care a susţinut că trebuie să-i primească de la o cunoştinţă, va fi dat pe mâna procurorilor. Reporterul Adevărul nu a putut să-l contacteze pe Stăniloiu pentru o reacţie. Păgubiţii sunt într-o situaţie disperată. De exemplu, fiecare familie din cele 20 care locuiesc pe strada Bucium 12 va trebui să facă rost, rapid, 3.000 de lei de pentru a evita sistarea utilităţilor. „Sunt rănit de acest administrator… Culmea, n-aş fi crezut vreodată că voi putea suferi atât din cauza lipsei banilor, mie care nu mi-a păsat niciodată prea mult de ei. Dar acum, e limpede, va avea de suferit şi familia mea – iar eu voi munci câteva luni pentru Stăniloiu”, a susţinut unul dintre locatari. 

Citeşte şi 

Prima scumpire de utilităţi. Pastila de administraţi

Gigacaloria ne arde la buzunare. Cât ne va costa factura la căldură iarna aceasta

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite