Trei şcoli din Cluj în cea mai nouă clasificare a universităţilor din lume. „Prezenţa în U-Multirank ne face şi mai vizibili“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj-Napoca FOTO: Adevărul
Cluj-Napoca FOTO: Adevărul

Clujul are trei universităţi în cel mai nou clasament al instituţiilor de învăţământ superior din lume, U-Multirank, întocmit de Comisia Europeană. Acesta este diferit de restul topurilor care pun accentul doar pe cercetare (precum Shanghai 500). În noul clasament, România figurează cu 10 universităţi.

După ce în noiembrie 2013, Facultatea de Matematică din cadrul UBB Cluj-Napoca era prima din ţară care intra în Topul Shanghai 500, acum, la jumătate de an distanţă, trei universităţi din acelaşi oraş fac parte din cel mai nou clasament al instituţiilor superioare din lume, U-Multirank. Acesta a fost întocmit printr-un proiect pilot al Comisiei Europene, demarat din 2009, în valoare de circa 2 milioane de euro, şi dat publicităţii zilele trecute.

Universităţi româneşti în cel mai nou clasificare din lume

Cele trei universităţi clujene incluse în U-Multirank sunt: UBB, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. În U-Multirank“ sunt şi alte instituţii de învăţământ superior din ţară: Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Navală "Mircea cel Bătrân", Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Academia de Studii Economice Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea Petroşani, Universitatea de Vest Timişoara.

image

UBB FOTO: Florina Pop

Ce e U-Multirank

U-MultiRank este derulat de un consorţiu independent, condus de Centrul pentru Învăţământ Superior (CHE) din Germania şi Centrul pentru Învăţământ Superior şi Studii Politice (CHEPS) din Olanda. Printre organizaţiile partenere se numără: Centrul pentru Ştiinţă şi Studii de Tehnologie de la Universitatea din Leiden (Olanda), Universitatea Catolică Leuven (Belgia), Editura academică Elsevier, Fundaţia Bertelsmann şi Firma de software Folge 3.

În  U-Multirank sunt evaluate peste 850 de instituţii de învăţământ superior din întreaga lume, situate în 74 de ţări. Universităţile au fost evaluate în baza a 30 de indicatori, grupaţi în mai multe grupe, astfel încât clasamentul permite evaluarea acestora din diverse perspective.

image

USAMV Cluj-Napoca FOTO: USAMV

Dacă restul topurilor cunoscute pun mult accentul pe latura de cercetare, U-Multirank ţine cont şi de cercetare, şi de partea practică.

„Nu putem spune care e prima sau a doua universitate, ci putem spune că unele universităţi stau mai bine într-un domeniu şi mai puţin bine într-un alt domeniu“, adaugă Ladislau Nagy (foto dreapta), prorectorul UBB responsabil cu Linia maghiară, extensiile, asigurarea calităţii şi informatizarea.

image

Acesta mai afirmă că evaluarea europeană ţine cont de mai mulţi indicatori precum: de predare-învăţare (rata de promovabilitate, procentul studenţilor care îşi termină studiile la timp la licenţă şi master), cercetare,  orientare internaţională (procentul de studenţi din străinătate, numărul de programe în limbi străine la licenţă şi master), implicare regională (majoritatea studenţilor vin din regiune, lucrează ulterior în regiune).

universitati cluj

UTCN FOTO: arhiva Adevărul

Site-ul clasamentului cuprinde mai multe secţiuni:  “For students” (ajută studenţii să găsească universităţile care le oferă oferta educaţională pe care o caută şi le pot compara între ele), secţiunea “Compare” (care permite fie compararea universităţilor similare, fie compararea unei anume universităţi cu altele similare), secţiunea “At a glace” (care permite vizualizarea profilului universităţilor şi oferă detalii asupra aspectelor în care o anumită universitate stă cel mai bine) şi secţiunea “Readymade” (care permite determinarea universităţii celei mai bune într-un anumit domeniu de activitate).

Acestea este un mijloc foarte util pentru studenţii români care vor să studieze în străinătate, ei pot compara ofertele a două universităţi şi o pot alege pe cea care li se pare potrivită pentru ei.
U-Multirank e un proiect al Comisiei Europene început din 2009 şi aduce României o mai bună vizibiltate pe plan extern. Universităţile din top s-au înscris singure, nu au fost invitate.

„Comisia Europeană a considerat că e prea unilaterală această ordonare a universităţilor, doar după rezultatele în cercetare, şi a hotărât să finanţeze un ranking multidimensional care ia în considerare cinci domenii cu mai multe criterii, vreo 30. Şi nu face un clasament unic (n.r. cum face Topul Shanghai 500). Utilizatorul site-ului poate să compare universităţile din mai multe perspective“, explică prorectorul UBB.

Cui se adresează U-Multirank

Ladislau Nagy mai spune că acest clasament European se adresează potenţialilor studenţi, angajatorilor care pot să vadă ce universităţi au terminat viitorii lor angajaţi, dar şi universităţilor care pot să-şi analizeze punctele slabe şi să le îmbunătăţească.

„UBB a intrat în faza pilot a proiectului U-Multirank, în 2009, când erau vreo 300 de universităţi înscrise. Am intrat pentru că am fost interesaţi. Universităţile nu au fost invitate să se înscrie. Cele care nu au intrat nu au fost interesate“, continuă prorectorul UBB.

Cu ce ajută

Acesta consideră că noul clasament aduce UBB-ului şi universităţilor româneşti incluse în U-Multirank vizibilitate internaţională şi mai multă. „Putem să ne comparăm şi noi cu alte universităţi din ţară şi străinătate, să ne îmbunătăţim domeniile. UBB a fost evaluată ca instituţie, iar anul trecut, U-Multirank a evaluat doar patru domenii, iar în urma acestei evaluări, UBB a intrat în clasament cu Facultăţile de Fizică, de Business şi Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor.

„U-Multirank ne asigură vizibilitate internaţională şi putem să ne comparăm cu alte universităţi“, afirmă Ladislau Nagy.

O opinie similară are şi unul dintre prorectorii USAMV Cluj-Napoca,

universitati cluj
„E un lucru de prestigiu să apari în topuri. Prezenţa în U-Multirank ne face şi mai vizibili. Sperăm ca acest lucru să ne aducă pe viitor şi mai mulţi studenţi din străinătate, dar şi mai multe colaborări pe partea de cercetare“, a afirmat prorectorul Andrei Mihalca.

Ce zic angajatorii

Prorectorul UBB s-a întos luni, 19 mai, de la o conferinţă a experţilor internaţionali în educaţie  -
International Ranking Expert Group (IREG), din care UBB face parte - care a avut loc la Londra. La discuţii au participat şi manageri din companii de referinţă ca Siemens, Shell şi Airbus.

Ladislau Nagy susţine că angajatorii participanţi la conferinţă au avut un punct de vedere destul de interesant.

„Ei au explicat ce iau în considerare la angajare din ranking-uri. Au spus că aceste clasamente sunt mult mai importante în ţările din afara Europei, în Asia şi America de Nord pentru că acolo sunt diferenţe foarte mare între universităţi. Iar atunci angajatorul trebuie să ştie unde se plasează universitatea la care a absolvit viitorul angajat. În Europa, absolvenţii nu se diferenţiază atât de mult ca, spre exemplu, aceia din India. Au dat exemplu ţărilor scandinave unde poţi termina la orice univeristate şi eşti considerat de încredere.
Companiile au mai spus că în selectarea viitorilor angajaţi au în vedere şi criterii care nu sunt învăţate în universităţi: lucrul în echipă, spiritul de iniţiativă“,
încheie prorectorul UBB.

Mia puteţi citi:

Zece universităţi din România, prezente într-un top lansat de Uniunea Europeană

Decanul primei facultăţi româneşti din Top Shanghai: „Şcoala românească de matematică nu a fost niciodată foarte departe de topul mondial“

Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai”, prima din România care a intrat în Topul Shanghai

Un rector clujean, în „Hall of Fame“-ul celor mai buni profesori din lume, desemnaţi de o universitate americană din Top Shanghai 500

Singurul profesor român nominalizat printre cei mai buni dascăli ai lumii: „Memoria computerului nu ne scuteşte de învăţare”

Mintea sclipitoare de la Cluj: povestea profesorului care coordonează 100 de cercetători din 32 de ţări

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite