Trei reţete de sezon cu roşii. Leguma care nu trebuie să lipsească de lângă tomate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Originare din America de Sud, roşiile sunt cultivate pretutindeni în lume şi sunt apreciate deopotrivă pentru gustul şi beneficiile lor. Indicate şi în diete, roşiile conţin printre altele vitamina A, B6, C, K, acid folic, magneziu şi potasiu.

Vara, în plin sezon, roşiile se găsesc peste tot şi la preţuri pentru orice buzunar. Odată cumpărate, ele pot fi consumate atât în stare crudă, nepreparate, dar şi gătite. În fiecare dintre cele trei reţete este nelipsită ceapa, o legumă care are la rândul ei importante calităţi.

Supa de tomate cu găluşte

Supa de roşii cu găluşte este simplu de preparat şi nu necesită mult timp. Nici ingredientele necesare nu ar trebui să constituie o problemă, pentru că de regulă se găsesc în orice bucătărie.

Pentru început, alături de un kilogram de tomate este nevoie de o ceapă, de un ardei kapia sau gogoşar, un morcov şi o legătură de pătrunjel. Plus, desigur, apă şi câteva picături de ulei. Pentru găluşte sunt necesare patru sau cinci linguri de griş şi două de făină.

Imagine indisponibilă

Întâi de toate, se spală roşiile şi se pun la fiert într-o cratiţă timp de aproximativ două-trei minute. Apoi, se decojesc de pieliţă şi se pot tăia cubuleţe, după ce se răcesc.

Între timp, se curăţă o ceapă şi se taie în fâşii mici ardeiul, după care se pun într-o oală cu puţin ulei, unde pot fi lăsate două-trei minute. Apoi, se toarnă trei sau patru litri de apă şi se lasă la clocotit circa cinci minute şi se condimentează, după gust, cu sare şi piper, pentru ca apoi să fie lăsate la fiert, la foc mic.

În paralel, într-un bol se amestecă grişul cu făină şi cu câteva lunguriţe de apă, totul până când se obţine o pastă groasă. Din această pastă se pregătesc găluştele, care se adaugă apoi în oală, alături de roşii, şi se lasă la fiert 10-15 minute. La final, când supa este gata, se poate adăuga şi pătrunjelul, după gust şi se poate servi o supă perfectă pentru acest sfârşit cald de august.

Roşii cu orez

Pe cât de simple, pe atât de gustoase, roşiile cu orez se prepară repede, iar lista de ingrediente este scurtă. Alături de aproximativ o jumătate de kilogram de roşii e nevoie de o căniţă mică de orez, un morcov, două cepe mici şi doi ardei, plus sare, roşii şi puţin pătrunjel.

Imagine indisponibilă

Roşiile se opăresc şi li se dă jos coaja, după care se mixează, în timp ce morcovul se dă prin răzătoare iar celelalte legume se toacă mărunt. Rosiile se opăresc şi se decojesc apoi se mixează. Într-o primă fază se pune ceapa mărunţită într-o cratiţă cu cu ulei încins, pentru ca mai apoi să se adauge orezul, morcovul şi ardeiul. În acest moment se poate adăuga sosul de roşii peste orez şi peste celelalte legume, se amestecă, iar apoi se pune totul la fiert. În sfârşit, la final se pune totul la cuptor şi se lasă la foc mic preţ de 10-15 minute, după care se poate servi ca garnitură sau simplu, fără nimic altceva. 

Roşii umplute cu ciuperci

Pentru această reţetă sunt necesare 10-15 roşii medii, o ceapă, 300-400 de grame de ciuperci, 150 de grame de caşcaval ras şi pătrunjel, plus nelipsita sare şi piper. 

Prima dată se spală roşiile, apoi se taie şi se scoate miezul cu seminţele, lăsându-se câteva minute jos, pentru a se scurge. 

Imagine indisponibilă

Între timp, ceapa se taie mărunt, morcovul se dă printr-o răzătoare şi se pun ambele într-o oală cu ulei încins. Apoi, se adaugă miezul roşiilor şi ciupercile tocate, se toarnă apă şi se lasă la fiert timp de circa 10-12 minute. Spre sfârşit, compoziţia rezultată se adaugă în roşiile tăiate, care se pun apoi într-o cratiţă şi se lasă încă puţin la fiert. După încă 10 minute de fiert, deasupra roşiilor se presară caşcavalul ras şi se pun la cuptor, într-o tavă, timp de încă un sfert de oră, după care pot fi servite în sfârşit.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite