Trei lucrări din fân ale unui artist clujean, expuse în cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei lucrări din fân realizate de artistul clujean Erno Ciupe Bartha într-un proiect numit "Nature in the city" vor fi expuse, începând cu 20 iulie, în cadrul Olimpiadei Culturale de la Londra.

Artistul clujean Erno Ciupe Bartha şi-a prezentat, luni, la parcul sculpturilor din localitatea Vlaha, judeţul Cluj, cele trei lucrări care vor fi expuse la Londra în cadrul Olimpiadei Culturale.
Este vorba de sculpturile în fân "Spirala timpului", "Pasărea" şi "Zgârie-norii". "Spirala timpului" are o formă de cochilie de melc şi are inserată şi o bandă audio cu înregistrări ale unor comentarii de la olimpiadele sportive precedente. "Lucrarea are şi o boltă, în momentul în care se trece pe sub ea, există un senzor de mişcare, care se declanşează şi se aud comentarii de la diverse olimpiade, se vorbeşte inclusiv de Nadia Comăneci. Când treci pe sub această boltă este vorba de o trecere în alt timp, în timpul olimpiadei", spune Erno Ciupe Bartha. "Spirala timpului" este cea mai mare, ca dimensiuni, dintre lucrările lui Erno Ciupe Bartha care vor fi expuse la Londra. Ea are o lungime de 11,5 metri, 4,5 metri înălţime şi 2,70 metri lăţime.

Sculptează în fân

"Lucrările se vor încadra perfect în spaţiul de la Londra. Omul a uitat de natură şi «Natură în oraş» asta vrea, să readucă natura de unde a plecat omul, la oraş. Fânul este un material foarte generos, e plăcut de lucrat cu el, este o altă experienţă, marele avantaj dacă vorbim pragmatic este că poţi realiza lucrări de dimensiuni mari, nu aş putea face aşa ceva din alte materiale, bronz de exemplu. Mai sunt artişti care lucrează din paie sau fân, dar fac lucrări realistice, nu sculptură. Eu încerc să prind formele, să lucrez prin curăţenia formelor, în fân nu ai detalii, textură, în sculptura de fân totul este formă, trebuie să cauţi forme curate, clare. Totul e efemer, lumea, aşa că şi sculpturile în fân sunt efemere. Am dezvoltat o tehnologie modulară, peste scheletul metalic şi între două plase de sârmă se pune fânul, bine presat, aşa se face lucrarea. În interior e gol, pentru a se usca fânul. E foarte plăcut să urmăreşti o lucrare cum devine de la auriu până spre metal", spune artistul. Lucrările artistului clujean fac parte dintre proiectele selectate de Institutul Cultural Român (ICR) şi ICR Londra, pentru a reprezenta România la Olimpiada Culturală din metropola londoneză.
Două lucrări vor fi expuse în Victoria Park, iar una în cadrul Pleasure Gardens.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite