Povestea ungurului care l-a păcălit pe Ceauşescu şi a făcut o avere din publicarea unei cărţi de bucate din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Kovi, al treilea de la dreapta la stânga. În restaurantul său din New  York FOTO: wowbiz.ro
Paul Kovi, al treilea de la dreapta la stânga. În restaurantul său din New  York FOTO: wowbiz.ro

Paul Kovi (1924-1998) este un maghiar care a absolvit la Cluj-Napoca şi a ajuns unul dintre cei mai bogaţi locuitori ai New York-ului după ce l-a păcălit pe Dictator şi pe cei din fruntea PCR. Cu aceştia din urmă a negociat că va publica doar în România cartea sa de reţete tradiţionale româneşti, iar el a vândut-o în Ungaria şi în SUA câştigând o avere.

Născut într-un sat la 70 de kilometri de Budapesta, Paul Kovi şi-a făcut studiile superioare la Cluj-Napoca, iar în 1947 a emigrat în Statele Unite ale Americii. Cum îi plăcea mult bucătăria transilvăneană i-a venit ideea să adune reţete tradiţionale din Ardeal şi să scoată o carte care să-l îmbogăţească, relatează wowbiz.ro.

Zis şi făcut. În 1974 revine în România

„Îmi venise ideea să fac un fel de compilaţie de reţete din Transilvania. M-am dus în România şi am început să împart cadouri celor din guvernul comunist cu care am discutat. Le-am dat aparate de fotografiat, fonografe şi magnetofoane. Mi-au promis că vor reveni cu un răspuns“, spunea, în 1989, Paul Kovi, într-un interviu acordat pentru un ziar din Baltimore (SUA).

Kovi a mai declarat că nu a fost nevoit să aştepte mult după răspunsul din partea PCr. Aflase că pentru răspunsul final fusese consultat chiar Nicolae Ceauşescu.

„Mi-au dat voie, dar cu o singură condiţie: cartea să apară iniţial doar în România, iar apoi mi-au spus că o pot traduce şi în engleză, dar după câţiva ani. Nu m-a deranjat cererea lor“, mai declarase Kovi publicaţiei americane.

S-a documentat vreo 7 ani

S-a inspirat din cărţile de bucate din bibliotecile şi librăriile din Cluj. A cerut ajutorul studenţilor cărora le-a promis şi dat cadouri dacă îi vor aduc ereţete tradiţionale. Studenţii i-au adus reţete de la bunici.

În 1981 a terminat şi s-a întors acasă, în SUA, unde a publicat acea carte de bucate, dar nu în limba română, ci în maghiară şi a vândut-o doar pe teritoriul Ungariei, nu al României, cum fusese înţelegerea cu PCR.

Cartea s-a vândut neaşteptat de bine. Cinci ani mai târziu a tradus-o în engleză şi a scos-o la vânzare şi în State, în câteva sute de mii de exemplare.

Ce a făcut cu banii?

Cu banii câştigaţi din vânzarea cărţii de bucate ardeleneşti a renovat restaurantul „The Four Seasons“ din New York care există şi astăzi şi este un brand american.

Restaurantul l-a vândut în 1995, iar trei ani mai târziu Paul Kovi a murit într-un spital din New York.

Cartea sa cu bucate din Transilvania mai poate fi cumpărată pe amazon.com. Costă între 50 de lei - o carte folosită - şi 160 de lei - unul în varianta republicată.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite