Top 10 greşeli făcute de bărbaţi când aleg costumul de gală. Cum se stabileşte fără greşeală lungimea perfectă a sacoului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creatoarea de modă Gina Butiuc. FOTO: Arhivă personală
Creatoarea de modă Gina Butiuc. FOTO: Arhivă personală

Creatoarea de modă Gina Butiuc a explicat pentru „Adevărul” care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac bărbaţii în ceea ce priveşte îmbrăcămintea de gală.

Având în vedere că sezonul nunţilor şi al banchetelor este în plină desfăşurare, „Adevărul” a întrebat-o pe creatoarea de modă Gina Butiuc care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac bărbaţii în alegerea costumului, în special, şi a ţinutei de gală în general:


1. În primul rând aş aminti o alegere pe care o fac bărbaţii, care nu este chiar o greşeală, dar să-i spunem stereotip: majoritatea bărbaţilor aleg la un costum negru o cămaşă albă, iar când se simt încurajaţi să fie creativi aleg accesorii contrastante. Eu recomand extrem de rar costum negru asociat cu cămaşă albă şi accesorii de culoare intensă, pentru că e lipsit de imaginaţie, e  foarte comun, stereotipic, este vestimentaţia care aduce contrast maxim între cele două nonculori – alb şi negru, care avantajează pe foarte puţini bărbaţi. Recomand costumul bleumarin, maro sau gri-închis în asociere cu o cămaşă cu o nuanţă caldă, pastel şi asociate cu accesorii într-o a treia nuanţă sau imprimate, care să facă subtil legătura cu celelalte accesorii, pantofi, curea, ceas şi butoni. Sau o cămaşă de genul celei de mai jos:

2. A doua greşeală sau al doilea stereotip este alegerea măsurii nepotrivite a hainelor.  

Asta se întâmplă deoarece cei mai mulţi aleg îmbăcăminte de serie, care se încadrează în măsuri standard. Dacă şi până acum puţini oameni aveau măsuri standard, în ultimii ani din ce în ce mai rar se întâmplă, deoarece există un decalaj între actualizarea măsurilor standard şi modul în care a evoluat corpul uman. Femeia şi bărbatul şi-au schimbat proporţiile şi nu se mai încadrează în aceste măsuri. Întâlnim foarte des situaţii în care sacoul are, de exemplu, mâneca prea lungă pentru bărbat sau lungimea sacoului în ansamblu e prea mare sau prea mică. 

Lungimea standard a sacoului se calculează stând în picioare cu braţele pe lângă corp, iar degetele îndoite în palmă ar trebui să se potrivească cu tivul sacoului. În funcţie de proporţiile corpului această măsură se poate modifica, sunt persoane pe care le avantajează o lungime mai scurtă, cum se întâmplă la costumele mai moderne. Pe un bărbat scund îl va avantaja un sacou puţin mai scurt, dar bărbaţii foarte înalţi nu vor fi avantajaţi de acest stil, ei vor părea şi mai înalţi. Nu numai înălţimea trebuie luată în calcul, dar şi alte dimensiuni. 

3. Alegerea nefericită a pantofilor. Majoritatea bărbaţilor cred că pantofii negri eleganţi îi vor scoate la liman în orice situaţie. Eu recomand patofi negri doar la pantaloni negri. În orice altă combinaţie, mai ales când costumul este bleumarin, maro sau gri-închis, pantoful negru ucide luminozitatea outfitului. Eu recomand o abordare facilă prin alegerea pantofului maro în diferite nuanţe în funcţie de culoarea pantalonului (cum este şi modelul din piele întoarsă de mai jos). Sunt multe alternative, în ultimii ani au apărut şi pantofii de designer. Şi dacă se alege o variantă simplă, de pantofi cumpăraţi din magazin, sunt disponibile multe variante cromatice şi texturi care suavizează ţinuta. 

4. Cămaşa  este deseori prost aleasă, în majoritatea situaţiilor se consideră că alegerea unei cămaşi albe e varianta cea mai fericită, dar nu toate evenimentele cer obligatoriu cămaşă albă şi majoritatea bărbaţilor ar trebui să aibă în vedere faptul că albul cămăşii în contrast cu tenul, cu pielea, cu trăsăturile lor şi cu un sacou închis la culoare, va crea un contrast rece, iar impresia finală va fi aceea de distanţă, de comunicare tăiată, blocată, de inabordabil; alegerea cămăşii albe trebuie făcută cu foarte mare grijă, trebuie mizat pe o textură specială, pe o calitate de excepţie a cămăşii, şi avut foarte mare grijă la accesorii – de la culoarea cravatei, a papionului, a ascotului şi a celorlalte detalii. 

5. Accesoriile: aş împărţi accesoriile în două categorii:  prima – cravată, batistă de buzunar, paion, ascot – adică accesorii care se poartă  în partea superioară a corpului şi care sunt realizate din materiale textile ca restul îmbrăcămintei. În ultimii ani, destul de mult cravata şi batista de buzunar nu se mai potrivesc ca detalii, adică nu se mai aleg din acelaşi material, cu acelaşi imprimeu. E recomandat să nu fie identice, dar trebuie să existe o legătură, o potrivire subtilă, fie prin detalii ale imprimeului, cromatică, anumite detalii care să facă legătura.

A doua categorie de accesorii - pantofi, curea, ceas, buntoni - trebuie alese cu mare atenţie: cureaua de la pantaloni trebuie aleasă cu grijă dacă e vorba de o ţinută de ocazie; o greşeală frecventă este alegerea curelei cu cataramă strălucitoare sau supradimensionată care poate strica cu totul o ţinută bine aleasă. Sunt unele situaţii în care de la distanţă observi o cataramă foarte strălucitoare şi exagerat de mare. Cureaua e bine să fie din acelaşi film cu pantofii, pe cât posibil din aceeaşi piele, aceeaşi culoare, dar nu e greşeală dacă e diferită, dar la fel ca accesoriile din materiale textile trebuie să aibă un detaliu care să facă legătura cu pantofii, fie aceeaşi textură, aceeaşi cluloare, detalii legate de ornamentare. 

Ceasul e un accesoriu care a penetrat cu forţă în vestimentaţia bărbătească în ultimii ani fiindcă e considerat un indicator al statusului social şi se fac multiple derapaje în alegerea ceasului; personal sunt moderată în recomandarea acestui accesoriu, e de peferat ca acesta să lipsească decât să fie supradimensionat, ostentativ sau de prost gust. Foarte des am observat ceasuri supradimensionate alese de un bărbat cu constituţie firavă, ceea ce e contrastant. Ales în maniera aceasta ceasul nu vorbeşte despre statutul social, ci despre parvenitism, o dorinţă exagerată de a atrage atenţia, de a demonstra ceva pe cale cea mai scurtă. Ceasul trebuie să fie discret încadrat în ansamblul vizual, la o ţinută elegantă vor fi excluse curelele metalice, ceasurile  cu cadran metalic sau din plastic, ori în culori foarte stridente. Pot să fie colorate ceasurile, însă încadrate discret şi făcând legătura subtil cu celelate detalii vestimentare.  

6. Şosetele trebuie să aibă o lungime care să nu lase gamba la vedere atunci când purtătorul e aşezat şi pantalonul se ridică; pot să fie şosete mai lungi sau ciorapi trei sferturi care se fixează mai bine pe gambă. Regulile standard spun că şosetele bărbatului la o ţinută elegantă ar trebui să fie în culoarea pantofului sau în culoarea pantalonului. În ultimii ani, vedem o invazie de şosete imprimate în toate felurile. Nu sunt împotriva lor 100% , dar rămân la stilul clasic la un eveniment cu stil. La luarea deciziei se ia în considerare vârsta purtătorului, deoarece, un tânăr care merge la un banchet de absolvire a liceului sau a facultăţii şi poate va purta primul său costum, iar evenimentul va fi în aer liber, nu va fi un mare derapaj să poarte nişte şosete imprimate dacă se face legătura astfel cu cravata sau cu un papion interesant, dar pentru un bărbat la 50 de ani care merge la un eveniment de clasă înaltă nu aş recomanda această abordare. Chair dacă e un trend purtarea ţinutelor elegante fără şosete sau cu şosetele ascunse, eu nu recomand această variantă la ţinutele elegante.

7. Un accesoriu folosit deşănţat  în ultimii ani este papionul – am văzut papioane purtate în orice moment al zilei, la orice ţinută, de femei, de bărbaţi, de toată lumea, papioane de foarte proastă calitate, foarte prost executate, în mod obişuit, în standard, papionul se poartă încadrat în două coduri vestimentare: black tie şi white tie, codurile vestimentare ce definesc cele mai înalte grade de eleganţă. Black tie – se poartă cu  smoking şi cu papion negru; smokingul are o anumită structură, un anumit croi, cămaşa trebuie să aibă un guler specific pentru  papion, iar papionul care se poartă este cel „self tie”  - care nu are nodul prestabilit, caz în care bărbatul va trebui să ştie să-şi lege papionul, lucrul care e chiar mai simplu comparativ cu cravata. Ţinuta „white tie” reprezintă cel mai înalt standard al eleganţei masculine şi e compus din frac negru, cămaşa albă cu plastron, vestă albă sau ivoire, papion alb sau ivoire, realizat din acelaşi material ca şi vesta, papionul să fie „sefl tie”; nu sunt permise prea multe acte de creativitate la acest cod vestimentar, este codul care se impune la evenimetele deosebite.  

8. Lungimea şi lărgimea pantalonului. În ultimii ani, pantalonul care se poartă este cel slim, fără fald în talie; pantalonul slim nu trebuie exagerat – lărgimea acestuia trebuie să lase 1-2 centimentri de surplus de material pentru ca atunci când purtătorul se aşează, să-i lase o marjă de confort, iar când este în picioare, dunga pantalonului să fie vizibilă. Un pantalon prea strâmt va anula dunga şi se va pierde ţinuta unui pantalon elegant; buzunarele, oricât de bine ar fi realizate vor sta căscate dacă pantalonul e prea strâmt, iar impresia de ansamblu e că pantalonul nu este potrivit celui care poartă. 

În ceea ce priveşte lungimea, pantalonul slim oricât de lung ar fi nu va coborî peste tocul  pantofului, aşa cum o făcea pantalonul clasic. În standard - lungimea pantalonului slim se determină astfel: atunci când stai în picioare, pe dunga din faţă, de jos să facă două mici falduri, cute; dacă pantalonul va fi mai lung nu va coborî peste pantof, pentru că lărgimea nu-i permite acest lucru, dar va fi foarte  mult surplus la gleznă. Dacă pantalonul e mai scurt va lăsa  un spaţiu dizgraţios între patalon şi pantof, iar pantoful va părea exagerat de mare. Lărgimea din partea de jos a pantalonului trebuie reglată cu grijă în funcţie de grosimea gambei, dar şi în funcţie de mărimea tălpii piciorului. 

9. Lungimea standard a mânecii sacoului trebuie să ajungă până la încheietura mâinii atunci când stai drept, cu mâinile lăsate în jos. Aceasta este lungimea standard a mânecii sacoului. Lungimea mânecii cămăşii trebuie să fie cu un deget, respectiv doi centrimetri maximum mai lungă decât mâneca sacoului, astfel încât într-o poziţie normală, manşeta cămăşii să fie vizibilă. 

10. Cel mai adesea se face rabat la calitatea materialului. Se face o economie de preţ consistentă dacă sunt folosite materiale sintetice, mai ieftine decât cele naturale. O stofă din lână e scumpă. Materialele acestea sintetice au un singur avantaj - sunt ieftine, toate celelalte sunt dezavantaje: aspectul – o stofă sintetică se vede din prima, are un fel de luciu, un aspect de ieftin, fel în care se aşează - sunt mai rigide, nu iau forma corpului, un scou din lână se va modela după corpul purtătorului; un alt inconvenient al materialelor sinteice e disconfortul termic, atunci când afară e cald – îţi este cald, se produce un efect de seră, iar când e frig afară, îţi e frig într-o ţesăură sintetică. Plus disconfortul dat de senzaţia pe care o ţesăură sintetică o dă.

Cine este Gina Butiuc 

Creatoarea de modă Gina Butiuc are o experienta de 15 ani în realizarea articolelor vestimentare personalizate. Atelierul din Cluj-Napoca al Ginei Butiuc se adresează în proporţie de 90% segmentului masculin. În realizarea costumelor bărbăteşti, un numar important de etape sunt realizate manual. Construit pe tipare clasice, tăieturi riguroase şi combinaţii cromatice surprinzătoare, stilul Gina Butiuc este centrat pe omul caruia îi este destinat costumul, pe principiul conform căruia haina trebuie sa fie o extensie a persoanei careia îi este destinată.

Citeşte şi

Cum alegem vinul potrivit. Marja de preţ în care experţii spun că se găsesc garantat vinurile „corecte, bune şi serioase“ 

Secretele unui barista: cum alegem o cafea cu adevărat bună

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite