Tinerii învaţă să aibă poftă de mâncare sănătoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Douăzeci şi şase tineri din cinci ţări europene învaţă să gătească sănătos la Cluj. Tinerii participă la un proiect finanţat de Comisia Europeană, care are ca scop combaterea unei alimentaţii de tip fast-food în rândul tinerilor.

Asociaţia „Support for Youth Development" lansează astăzi proiectul de schimb „Healthy Appetite!" (Poftă sănătoasă n. red.) ce va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 21 - 28 februarie. „Tinerii care participă la proiect au vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani şi sunt din Letonia, Italia, Polonia, Turcia şi România. Ideea este să înveţe unii de la alţii să gătească sănătos", a precizat Angela Anton, managerul de proiect. 

Carte cu 100 de reţete

Din fiecare ţară participantă la Cluj sosesc astăzi câte cinci tineri la acest schimb de experinţă gastronomic. De asemenea, fiecare ţară a trimis câte 20 de propuneri de reţete, pentru a fi incluse, la final, într-o carte de bucate cu 100 de reţete rapide şi sănătoase. „Toate reţetele au fost văzute şi <<corectate>>de specialişti clujeni în nutriţie", a mai spus Angela Anton. Este vorba despre Alina Varadi şi Mirela Stranţ, ambele specialiste în nutriţie, de la Casa Bio din Cluj.  În afară de cartea de bucate, proiectul mai are ca finalitate şi realizarea unui DVD cu clipuri audio-video cu modul de prepare a unor reţete propuse de ţările participante la proiect, reţete ce se ce se vor regăsi şi în cadrul cook-book-ului. Nu va lipsi nici site-ul de promovare a alimentaţiei sănătoase şi a echilibrului alimentar, bazat pe diversitate şi produse naturale care va fi deschis pentru înscrierea de noi reţete şi clipuri provenite de la tineri de pe întreg globul.


Cum să găteşti o supă vegetariană

Reţeta a fost propusă de Letonia. Aveţi nevoie de un morcov, două verze, un cartof, o lingură de mazăre verde, un pahar cu lapte, un pahar de apă. O lingură de unt şi o linguriţă de sare. Timpul de preparare este 30 minute. Daţi morcovul prin răzătoare, puneţi-l în oală, adaugaţi untul, apa şi sarea, şi fierbeţi compozitia timp de 8-10 minute. Adaugaţi varza dată prin răzătoare, cartoful şi mazărea. Apoi fierbeţi încă 10 minute. Adaugaţi laptele. Când compoziţia începe să fiarbă, o mai lăsaţi pe foc 2-3 minute. Poftă bună!

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite