Tinerii clujeni votează pentru Premiile Academiei Europene de Film

Tinerii clujeni votează pentru Premiile Academiei Europene de Film

Clujul găzduieşte cel mai mare festival de film din Ardeal. FOTO: Adevarul

Clujul intră în echipa selectă a oraşelor europene care îşi vor da votul, în 11 mai, pentru cel mai bun film dintre cele nominalizate pentru trofeul EFA Young Audience Award. Cinema Victoria, singurul cinematograf clujean din reţeaua Europa Cinemas, EducaTIFF şi Casa TIFF sunt organizatorii Young Audience Film Day la Cluj

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentul îi va avea în prim-plan pe tinerii cinefili clujeni, care vor completa juriul competiţiei şi vor delibera împreună cu ceilalţi membri din oraşele invitate de către Academia Europenă de Film (EFA) să ia parte la acest concept. Aflat la cea de a III-a ediţie, EFA Young Audience Award se va desfăşura în cadrul Young Audience Film Day şi va fi organizat de cinema Victoria, EducaTIFF şi Casa TIFF.
 
Program important de  educaţie cinematografică
 
Academia Europeană de Film (EFA) a fost fondată în 1998 iar, în prezent, reuneşte peste 3000 de profesionişti din industria filmului european. Organizaţia are ca principal scop promovarea culturii cinematografice europene, pentru toate tipurile de audienţă, inclusiv, cum e cazul acestui proiect, în rândul publicului foarte tânăr. Viziunea academiei este de a extinde proiectul Young Audience Film Day la nivelul întregii Europe şi să sprijine educaţia cinematografică a tinerilor promovând filmele şi regizorii europeni. Win Wenders, regizor şi preşedinte al EFA, a fost prezent, în 2010, la Cluj, unde şi-a prezentat în cadrul TIFF una dintre cele mai premiate producţii, filmul „Pina”.
 
Capitală culturală a tineretului
 
Cu un an înainte de a deveni Capitală Culturală a Tineretului, Clujul intră într-un program important de  educaţie cinematografică iniţiat de Academia Europeană de Film, prin intermediul căruia tinerii îşi pot dezvolta capacitatea de înţelegere şi analiză a imaginilor filmate. Într-un mini maraton de cinema, aprox. 100 de „juraţi” români selectaţi din şcolile clujene, cu vârste cuprinse între 12-14 ani, vor viziona împreună cele trei filme ajunse în finala competiţiei, vor discuta impresiile despre fiecare producţie, iar la final, într-o transmisiune live, îşi vor anunţa voturile. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc în aceeaşi zi, în Erfurt, Germania, în prezenţa cineaştilor. Filmele intrate în cursa EFA Young Audience Awards, pentru care copiii îşi vor da votul sunt Spijt! (Regret!), în regia olandezului Dave Schram, MGP Missionen (The Contest), lungemtrajul danezului Martin Miehe-Renard, şi pe pelicula Ostwind (Germania), semnată de Katja von Garnier. În 2013, marele câştigător a fost Nono, the zigzag kid, filmul olandezului Vincent Bal. 
La ediţia din acest an, singurele oraşe participante in program sunt: Belgrad, Bratislava, Budapesta, Erfurt, Londra, Plzen, Riga, Sofia, Tbilisi, Torino, Wroclaw şi Cluj-Napoca.  
 
Clujul, un oraş al cinefililor
 
“Clujul este deja cunoscut ca un oraş al cinefililor, iar invitaţia Academiei Europene de Film de a ne implica în proiectul Young Audience Award confirmă acest lucru. Tinerii pasionaţi de film vor avea ocazia să treacă, de această dată, dincolo de funcţia spectatorului şi să decidă singuri asupra calităţii unor filme, în urma unor analize individuale. Acest nou concept vine în susţinerea EducaTIFF, un program pe care l-am iniţiat acum cinci ani din dorinţa de a stimula învăţarea şi percepţia critică a copiilor, încurajându-i, în acelaşi timp, să folosească filmul ca sprijin pentru propria creativitate”, a spus Cristian Hordila, manager Festivalul International de Film Transilvania.
 
Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc
 
De aproape cinci ani, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc desfăşoară programul de educaţie cinematografică pentru elevi, EducaTIFF, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca. Programul are ca principal scop introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei şi a producţiei de film,  şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.  
 
Citeşte şi
 

TIFF în top 100 de festivaluri de film din lume. Cea mai importantă revistă a industriei mondiale de film promovează Clujul drept o viitoare destinaţie cinematografică de succes

Tudor Giurgiu, regizor: „Cinematografia este un teren al nimănui“

Premieră absolută la TIFF. Trei regizori clujeni în competiţie la secţiunea Zilele Filmului Românesc

VIDEO De văzut la TIFF 2013:  „Fuck for Forest“, o peliculă cu tentă ecologistă ce frizează filmele porno, şi documentarul controversat „The Act of Killing“

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările