TIFF-ul îi învaţă gratuit pe cei mici cum să facă filme. Profesor: un animator care a lucrat la UNICEF

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mici dintre clujeni vor putea să vadă cum e să faci un film, în cadrul unui program special la TIFF FOTO: Adevărul
Cei mai mici dintre clujeni vor putea să vadă cum e să faci un film, în cadrul unui program special la TIFF FOTO: Adevărul

Proiecţii speciale, ateliere de film, seminarii de cultură cinematografică şi competiţii - toate acestea îi aşteaptă pe copii la cea de-a cincea ediţie a programului de educaţie cinematografică pentru elevi EducaTIFF, organizată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) în perioada 31 mai – 9 iunie.

EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

Pe parcursul celor patru ediţii anterioare, EducaTIFF a devenit o importantă platforma educaţională, ce s-a extins în 2012 în afara Festivalului de Film Transilvania, dar şi în afara Clujului, organizatorii desfăşurând activităţi şi în Sibiu şi Bucureşti.
Astfel, peste 2.700 de participanţi din cele 3 oraşe s-au bucurat de proiecţiile, ateliere de film şi seminariile din programul EducaTIFF 2012.

Pentru ediţia cu numărul cinci, organizatorii au pregătit o serie de activităţi menite să dezvolte educaţia cinematografică a elevilor.

În perioada 31 mai- 4 iunie, publicul EducaTIFF este invitat la cinci filme special alese pe categorii de vârstă, care au participat la festivaluri internaţionale de renume.  Pentru trei dintre acestea, Micul corb (Olanda, 2012), Ce mică e lumea! (Spania, 2012) şi Marussia (Franţa-Rusia, 2013),  elevii participanţi la vizionare vor primi materiale didactice şi vor putea realiza cronici de film pe care să le înscrie în Competiţia Tineri Critici de Film. De asemenea, după proiecţie, copiii vor putea participa la Lecţia de cinema  cu regizoarea Eva Pervolovici (în 2 iunie, de la ora 12.00) şi la două seminarii de critică de film, desfăşurate la Muzeul de Artă în 3 şi 4 iunie, de la ora 12.00.

Cum se fac filmele

Spre bucuria copiilor, organizatorii EducaTIFF au programat şi pentru această ediţie o serie de ateliere de film.

Pe parcursul fiecărui atelier, elevii vor primi noţiunile necesare privind realizarea unui scurt filmuleţ de animaţie, vor lucra în echipe şi vor construi poveşti şi personaje, vor filma şi vor edita materialul, pentru a realiza propriul lor film.
Atelierele vor fi susţinute de Joseph Samuel Deif Shahata animator, artist multimedia, cu experienţă de 15 ani în programe de educaţie prin intermediul artei, în cursuri de film şi fotografie, precum şi ateliere de animaţie pentru copii şi tineri.
Shahata a lucrat cu organizaţii precum Salvaţi Copiii şi UNICEF şi a susţinut ateliere de animaţie în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, printre care se numără cele din Dubai, Copenhaga, Paris.

Accesul la seminariile şi atelierele din programul EducaTIFF este gratuit, pe bază de înscrieri - persoană de contact Gabriela Bodea, coordonatorul proiectului, Cluj: email gabibodea@cinemavictoria.ro, telefon 0741.064.764.

Biletul de intrare la proiecţiile EducaTIFF este 8 lei. Se recomandă participarea pe bază de rezervări, la aceleaşi date de contact.
În perioada 5- 9 iunie, elevii din clasele I-VIII sunt invitaţi la Muzeul de Artă la ateliere de animaţie (zilnic între orele 10.00 şi 15.00).

Programul detaliat al acestei ediţii EducaTIFF, disponibil pe site-ul www.tiff.ro/educatiff.

Vă mai recomandăm:

Special la TIFF: Emil Racoviţă, afişul ceh şi cinematografele de odinioară

Premieră absolută la TIFF. Trei regizori clujeni în competiţie la secţiunea Zilele Filmului Românesc

VIDEO De văzut la TIFF 2013:  „Fuck for Forest“, o peliculă cu tentă ecologistă ce frizează filmele porno, şi documentarul controversat „The Act of Killing“

VIDEO TIFF 2013 are buget mai mic şi bilete mai scumpe. Tudor Giurgiu: „Am fost amendaţi pentru reuşita Festivalului“

Usturoi ardelenesc pe covorul roşu. Şi nu oriunde, ci la Festivalul de Film de la Cannes

FOTO VIDEO Tom Sawyer, varianta de Cluj. „Transylvanian Garlic“, filmul prieteniei dintre un copil ţigan şi unul român  
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite