Testul care-ţi poate salva viaţă. Luna aceasta beneficiezi de consultaţii gratuite

Testul care-ţi poate salva viaţă. Luna aceasta beneficiezi de consultaţii gratuite

Octombrie este luna de conştientizare a cancerului mamar. FOTO: newsonwells.com

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit începând cu 1985, prin convenţie internaţională, ca octombrie să fie Luna Internaţională a Conştientizării Cancerului Mamar. În toate tarile partenere, România, fiind una dintre ele, se vor organiza campanii de consultaţii gratuite, dar mai ales de informare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Luna octombrie este, la nivel mondial, luna conştientizării cu privire la cancerul de sân. În zeci de ţări se desfăşoară acţiuni la scară largă, cum ar fi campanii de consultaţii gratuite, iluminări ale unor clădiri în roz, marşuri, distribuirea de fundiţe roz etc., menite să le amintească femeilor că, prin prevenţie şi prin efectuarea de controale medicale periodice, îşi pot păstra sănătatea.

Incidenţa cancerului la sân

Rezultatele Global Burden of Cancer- un amplu studiu de epidemiologie a cancerului publicat în luna mai a anului trecut, arată că în 2013 această boală a urcat pe locul al doilea ca număr de decese la nivel mondial, după bolile cardiovasculare.

În România, numărul cazurilor de cancer şi al deceselor provocate de acesta este în creştere mai mare faţă de media regională şi globală. Potrivit autorilor, creşterea poverii cancerului se explică prin creşterea şi îmbătrânirea populaţiei, ca şi prevalenţei crescute a unor factori de risc precum supraponderea şi obezitatea, fumatul, consumul de alcool şi hipertensiunea.

În România, principalele tipuri de cancer ca număr de noi cazuri în 2013 la ambele sexe au fost cancerul pulmonar (8.890 de cazuri noi), colorectal (8.660), de sân (7.895), de prostată (5.890), alte neoplasme (5.291), cancerul de col uterin (3.431), oral (3.320), gastric (3.290), pancreatic (2.565) şi vezical (2.000). La bărbaţi, cele mai multe cazuri noi de cancer au fost cele pulmonar (7.120 cazuri), de prostată (5.890), colorectal (5.350), oral (2.975), alte neoplasme (2.605), cancerul gastric (2.320), vezical (1.520), pancreatic (1.395), laringian (1.190) şi hepatic (1.076). Cele mai multe cazuri noi de cancer la românce au fost cele de sân (7.695 de cazuri), de col uterin (3.430), colorectal (3.310), alte neoplasme (2.685), cancer pulmonar (1.869), ovarian (1.310), pancreatic (1.170), gastric (970), cerebral (820) şi hepatic (785).
 

O femeie pe zi

 
În medie, o femeie a primit aproape zilnic diagnosticul de cancer, faţă de un caz diagnosticat la 3 zile în 2012, arată cel mai recent studiu al Centrului de excelenţă în sănătatea femeii Donna, realizat la 5 ani de activitate ai centrului medical din Bucureşti. Studiul a fost efectuat pe 22.000 de paciente care au efectuat mamografii la Centrul medical Donna în perioada 2011-2016. Potrivit sursei citate, sub 10% din paciente au avut sâni perfect sănătoşi, la restul identificându-se leziuni benigne sau maligne.

Astfel, au fost identificate 1.105 cazuri de cancer mamar la pacientele care au făcut parte din studiu. Alarmant este faptul că 245 de cancere au fost depistate la femei sub 40 de ani, ceea ce reprezintă un sfert din toate cazurile diagnosticate şi indică faptul că cel mai frecvent cancer la femei apare din ce în ce mai des la vârste tinere. În ceea ce priveşte prezenţa femeilor la controalele mamare studiul a evidenţiat faptul că de două ori mai puţine femei cu vârste între 50 şi 59 de ani şi-au controlat sânii, comparativ cu categoria de vârstă 30-39 de ani.
 

Teste ce-ţi pot salva viaţa 

 
Medicii care au efectuat studiul citat recomandă “în afară de monitorizarea atentă a simptomelor şi adoptarea unui stil de viaţă echilibrat, iată examenele medicale periodice care trebuie efectuate pentru a diagnostica precoce cancerul la sân:

1. Autoexaminarea lunară a sânilor – te ajută să fii familiară cu aspectul şi felul în care se simte sânul tău în mod normal, astfel încât poţi identifica mai uşor orice modificare care apare;
2. Examenul clinic al sânilor efectuat de către specialistul senolog este recomandat anual;
3. Mamografia anuală dacă ai trecut de vârsta de 40 de ani
4. Ecografia mamară anuală dacă ai până în 40 de ani sau dacă este necesară ca şi completare, după mamografie, dacă ai peste 40 ani.
 
Citeşte şi:

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările