Teste psihologice superficiale pentru obţinerea atestatului de taximetrist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor să-şi ia atestatul de taximetrist trebuie să dea mai multe teste
Cei care vor să-şi ia atestatul de taximetrist trebuie să dea mai multe teste

Vrei să obţii un aviz psihologic necesar pentru şcoala de şoferi sau pentru atestatul de taximetrist? Nimic mai simplu. Răspunzi la câteva întrebări, completezi un formular şi ai undă verde din partea psihologului.

Tragedia de acum o săptămână petrecută la Cluj, când un bărbat de 48 de ani s-a sinucis, aruncându-se în Lacul Tarniţa, luând cu el şi doi dintre copiii săi, a iscat mai multe întrebări cu privire la modul în care sinucigaşul a reuşit să treacă, de-a lungul timpului, la ambele locuri de muncă, testele psihologice pe care le-a făcut în mod regulat în cadrul vizitelor medicale obligatorii.

Chestionaţi cu privire la dificultatea testului psihologic pe care l-au avut de trecut pentru obţinerea atestatului de taximetrist, mai mulţi şoferi de taxi clujeni au spus că acesta a fost „floare la ureche". „Psihologul nu stă de vorbă efectiv cu tine, să-şi dea seama dacă ai sau nu o problemă. Te pune să completezi un formular, apoi răspunzi la nişte întrebări, te pune la calculator să-ţi testeze viteza de reacţie şi gata! Eşti declarat apt, normal", explică Claudiu Asztalos, un şofer de taxi de 28 de ani.

Taximetrist din Iaşi înjunghiat de o clientă şi lăsat fără maşină UPDATE

La nivelul judeţului Cluj, funcţionează în jur de 20 de cabinete psihologice agreate de Ministerul Transporturilor. „Psihologul realizează mai întâi o anamneză, cel care este testat completează un formular privind detalii despre viaţa personală - despre părinţi, starea civilă, numărul copiilor, dacă obişnuieşte să consume băuturi alcoolice etc", arată psihologul Vincze Szabolcs.

Apoi, se testează toleranţa la stres, vigilenţa, viteza de reacţie, coordonarea între mâini şi picioare etc. Totuşi, Vincze admite că aceste teste nu sunt, de multe ori, concludente. „Depinde şi de sinceritatea celui testat, de mai mulţi factori. Ne putem da seama de debutul unei depresii. Dar la taximetrişti, examenul se face o dată la cinci ani, în cinci ani multe se pot întâmpla. Un exemplu: testezi azi un tânăr din Armată timp de opt ore, totul e OK. Mâine, acelaşi tânăr se ceartă cu prietena şi-şi trage un glonţ în cap. Mintea omului funcţionează ciudat, e imprevizibilă", adaugă psihologul.

Nicolae Lăpuşte obţinuse atestatul pentru a deveni taximetrist în 2008. Legea cerea să repete analizele abia în anul 2013. În ce priveşte celălalt loc de muncă al sinucigaşului, Hidroelectrica, unde a lucrat ca mecanic, dacă imediat după tragedie colegii şi şefii omului susţineau că Lăpuşte a trecut cu brio toate testele psihologice, acum reprezentanţii companiei refuză să facă declaraţii. „Tragedia s-a petrecut în afara orelor de program. Pentru controalele medicale există o periodicitate bine stabilită prin lege. Societatea noastră nu are niciun punct de vedere oficial vizavi de această tragedie. Ea ţine exclusiv de viaţa personală a angajatului", a declarat Carmen Nap, inspector Protecţia Mediului Hidroelectrica.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite