Terapia cu oxigen sau cum să ai un somn profund, care îţi regenerează creierul şi corpul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expunerea la niveluri ridicate de oxigen încurajează creierul să rămână în starea de somn profund şi regenerator, arată un studiu nou. Neurologii susţin că terapia cu oxigen poate rezolva anumite probleme legate de somn.

Expunerea la niveluri ridicate de oxigen încurajează creierul să rămână în somn profund şi regenerator, potrivit unui nou studiu efectuat de neurologii de la Universitatea din Alberta, Canada, citaţi de Science Daily. Cercetătorii au administrat nivele ridicate de oxigen unor cobai aflaţi în stare de somn natural şi au examinat activitatea rezultată în creierul lor.
 

„Am constatat că atunci când administrăm oxigenul, creierul subiecţilor noştri se retrage din starea de somn activ şi rămâne în starea deactivată, de somn cu unde lente (somn profund şi odihnitor-nr)”, a explicat Brandon Hauer, doctorand în cadrul programului de Neurologie administrat de Facultatea de Neuroştiinţe şi Institutul de Sănătate Mintală. 
 

„Interesant a fost că atunci când am eliminat oxigenul, creierul a revenit la starea de somn activ sau somn cu mişcări rapide ale globilor oculari”, spune cercetătorul. 

Beneficiile somnului profund

Starea de somn adânc sau cu unde lente este cea mai profundă etapă a somnului, în timpul căreia creierul oscilează într-un ritm foarte lent.
 

„Aceasta pare a fi etapa în care metaboliţii (Substanţe care contribuie la procesele de metabolism-nr) sunt eliminaţi din creier, muşchii cresc şi proteinele se refac”, a spus Hauer, care a condus cercetarea sub supravegherea profesorului Clay Dickson din cadrul Departamentului de Psihologie. „Somnul lent pare să fie deosebit de potrivit pentru regenerarea creierului şi a corpului”, precizează acesta. Somnul lent joacă, de asemenea, un rol în consolidarea memoriei.

Terapia cu oxigen

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că atunci când este expus la niveluri mai mici decât cele normale de oxigen, creierul rămâne în somn activ sau somn cu mişcări rapide ale globilor oculari (REM). „Interesant a fost că am observat un efect de recul după ce creierul a rămas în somn activ o perioadă şi a revenit la somnul lent, a rămas în această stare pentru o durată mai lungă de timp, ca şi cum ar fi fost privat de odihnă în timpul stadiului activat”, a adaugat Hauer.
 

Cercetarea scoate în evidenta potenţialul terapiei cu oxigen pentru oameni într-un cadru clinic. „Terapia cu oxigen ar putea fi folosită pentru a stimula apariţia stării de somn lent, pentru a se asigura că persoanele care au tulburări de somn au parte de o cantitate suficientă de somn necesar regenerării”, a spus Dickson. Acesta a precizat că acest lucru trebuie testat mai întâi înainte să devină o realitate terapeutică.

Citeşte şi

Privarea de somn reprezintă un foarte bun antidepresiv. Rezultatele uimitoare extrase din revizuirea a 2.000 de studii

Cum îţi afectează supărările sănătatea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite