Teoriile conspiraţiei apărute în jurul coronavirusului. De la tradiţia KGB de dezinformare privind HIV la „2019-nCoV“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tradiţia de dezinformare a KGB-ului, care a produs una dintre cele mai răspândite ştiri false - virusul HIV ar fi produs de americani - continuă în cazul coronavirusului, despre care se spune că este o armă biologică a SUA îndreptată împotriva Chinei.

Tradiţia de dezinformare a KGB-ului, care a produs una dintre cele mai răspândite ştiri false - virusul HIV ar fi produs de americani - continuă în cazul coronavirusului, despre care se spune că este o armă biologică a SUA îndreptată împotriva Chinei.

Site-ul EUvsDisinfo, proiectul pilot al Grupului de lucru Est StratCom al Serviciului European de Acţiune Externă înfiinţat în 2015 pentru a răspunde mai bine la campaniile de dezinformare ale Federaţiei Ruse care afectează Uniunea Europeană, prezintă un bilanţ al teoriilor conspiraţiei vehiculate de portalurile de dezinformare ale Kremlinului şi argumentele care demască ştirile false.
  

„Pe măsură ce ştirile despre un virus respirator necunoscut - care a ucis deja sute de persoane - se răspândesc în întreaga lume, la fel se întâmplă şi cu teoriile conspiraţiei. O boală misterioasă care a trecut bariera speciilor de la animale la oameni, cu consecinţe potenţial letale, bifează toate căsuţele „potrivite pentru conspiraţie”: subiectul este alarmant, extrem de complex şi până acum implică mai multe întrebări decât răspunsuri. Pentru media pro-Kremlin, coronavirusul începe să arate ca o mină de aur pentru dezinformare”, se arată pe EUvsDisinfo.

Armă de distrugere în masă îndreptată împotriva Chinei


„Este o armă americană de distrugere în masă, îndreptată împotriva Chinei, care provine de la unul dintre laboratoarele militare americane aflate în apropiere de Rusia şi China, în beneficiul companiilor Big Pharma şi corporaţiilor americane” – este cea mai răspândită teorie pe site-urile de dezinformare pro-Kremlin. EUvsDisinfo prezintă mai multe argumente pentru care această teorie abracadabrantă a propagandei ruse nu este adevărată: Ca răspuns la izbucnirea coronavirusului, autorităţile chineze au plasat peste o duzină de oraşe sub carantină. Organizaţia Mondială a Sănătăţii colaborează cu autorităţile chineze şi experţi la nivel mondial pentru a afla mai multe despre virus. Virusul „2019-nCoV” (n. red. - coronavirus) provine dintr-o familie de virusuri care includ răceala comună şi viruşi precum SARS şi MERS. Nu există dovezi care să sugereze că a fost dezvoltat artificial ca o armă de distrugere în masă.

Potrivit BBC, coronavirusul ar fi putut fi transmis oamenilor de la animale. De exemplu, un virus similar, SARS, care a izbucnit în China în 2002-2003, a fost răspândit din lilieci, ucigând aproximativ 800 de oameni. Potrivit Washinton Post, coronavirusul este similar cu două virusuri care circulă în lilieci, dar este posibil să fi ajuns la o altă specie de animal înainte de a infecta oamenii.

Propaganda anti-vaccinare, gândită în laboratoarele Kremlinului


 

Presa pro-Kremlin încearcă ocazional să răspândească naraţiuni despre industria farmaceutică, una dintre dezinformările preferate fiind legată de vaccinuri: „Vaccinurile ar provoaca autism. Vaccinurile sunt asociate cu rate mari de mortalitate infantilă. Ratele mortalităţii infantile în Germania, unde imunizarea nu este obligatorie, sunt mai mici cu 6% şi 10%, comparativ cu Italia şi, respectiv, Cehia, unde imunizarea e obligatorie”.

Experţii europeni susţin că „nu există dovezi pentru niciuna dintre declaraţii. Nu există nicio corelaţie între vaccinare şi autism şi nici o corelaţie între rata de vaccinare şi mortalitatea infantilă. Datele statistice furnizate de autorii ştirilor menţionate sunt incorecte şi nu corespund datelor oficiale. Conform datelor Băncii Mondiale pentru 2016, ratele mortalităţii infantile în Italia (2,8 %), unde imunizarea este obligatorie, sunt mai mici cu 0,4 puncte faţă de Germania (3,2%). Vezi mai multe dovezi despre demascarea ştirilor false legate de vaccinare mitdetector.ge/en/myth/tbilisi-24-online-editions-conspiracy-theories-about-vaccination 

Anii trecuţi, în 2016, site-urile pro-Kremlin au susţinut că virusul Zika era deţinut de corporaţii americane şi britanice. Cancerul, sifilisul şi gripa spaniolă au fost, de asemenea, etichetate ca fiind arme biologice americane. Ucraina a fost acuzată că a răspândit Ebola în numele militarilor americani în rândul separatiştilor pro-ruşi. 

Laboratoare militare secrete americane


 

Circulă, de asemenea, şi naraţiunea despre laboratoarele militare secrete americane din apropierea Rusiei care răspândesc tot felul de boli grave. Campania de ştiri false a fost atât de agresivă încât aproximativ 20% dintre georgieni cred că în laboratorul Lugar din Tbilisi - s-ar produce astfel de arme biologice. De fapt, este o ştire falsă. În toamna lui 2018, un grup de experţi internaţionali a vizitat Centrul Lugar din Georgia şi a avut acces la toate zonele laboratorului, a examinat documentaţia relevantă, a intervievat personalul şi a concluzionat că Centrul demonstrează o transparenţă semnificativă. Grupul nu a observat nimic ieşit din comun sau că cineva nu s-ar aştepta să vadă într-un fel legitim de acest fel.

Richard Lugar Center for Public Health Research este un laborator al Centrului Naţional pentru Controlul Bolilor şi Sănătăţii Publice (NCDC) al SUA, care a devenit operaţional în august 2013. Centrul Lugar este o instituţie cu nivel superior în reţeaua de laboratoare a NCDC şi serveşte ca laborator de referinţă al sistemului de sănătate publică din Georgia. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Eric Pahon, a respins cu tărie afirmaţiile, numindu-le „o invenţie a campaniei de dezinformare imaginară şi falsă a Rusiei împotriva Occidentului” şi „încercări evidente de a abate atenţia de la comportamentul Rusiei pe multe fronturi”.

Serial New York Times despre campaniile de dezinformare ale Kremlinului



New York Times a publicat un serial care face lumină asupra tradiţiei vechi de zeci de ani a campaniilor  de dezinformare ale Kremlinului.  Un proiect multimedia din trei serii realizat de New York Times dezvăluie modul în care campaniile curente de dezinformare ale Kremlinului provin dintr-o lungă tradiţie de folosire a informaţiilor ca arme. Intitulată „Operaţiune Infekţie”, seria spune povestea unui „virus politic”, inventat de zeci de ani în urmă de KGB pentru a „distruge încet şi metodic duşmanii săi din interior” şi pe care Kremlinul continuă să-l răspândească în mod deliberat până în zilele noastre.
 

„Virusul HIV a fost creat în secret de oamenii de ştiinţă americani, ca armă biologică”. Vă sună cunoscut? Această ştire falsă a fost una dintre cele mai de succes campanii de dezinformare iniţiate de KGB, agenţia de securitate şi informaţii a Uniunii Sovietice. Plantată în 1983 într-un ziar obscur indian, ştirea s-a răspândit treptat în toată mass-media globală, dobândind legitimitate şi atenţia marilor ziare şi televiziuni. În primul episod al seriei sale, New York Times dezvăluie originile infamei conspiraţii care spunea că HIV-ul a fost provocat de om, explică ce se află în spatele jargonului KGB de „măsuri active” şi prezintă foşti agenţi KGB care erau în centrul acestor operaţiuni. 


Chiar dacă povestea legată de HIV a fost demascată şi s-a dovedit că e o minciună - unul dintre cei care au susţinut că este doar o ştire falsă a fost însuşi liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov – troll-ii moderni ai Kremlinului continuă astăzi politica de dezinformare a KGB-ului. 

Citeşte şi


Jocul online care creaşte rezistenţa la dezinformare. Care sunt regulile şi cum au evoluat tinerii care l-au experimentat

Cum ajungem să credem ştirile false. Slăbiciunile psihice exploatate de propaganda nazistă stau şi în era digitală la baza manipulării profesioniste

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite